Αυξήθηκε η συμμετοχή στα προγράμματα πρόληψης στη Μαγνησία

Στο «Ράδιο-Ένα» 102,5, μίλησε, ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, πρόεδρος της «Πρότασης Ζωής»

Την ουσιαστική έννοια της πρόληψης κάνει πράξη εδώ και πολλά χρόνια το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας «Πρόταση Ζωής». Ωστόσο, από πέρυσι οι δράσεις και κυρίως η ανταπόκριση των σχολικών μονάδων και των φορέων έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι μαθητές, όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί, αλλά και επαγγελματίες της υγείας να ενημερώνονται για θέματα πρόληψης κατά παντός είδους εξαρτήσεων.
Ο κ. Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, πρόεδρος της Πρότασης Ζωής μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή ανέπτυξε τους στόχους του Κέντρου, τις θεματικές δράσεις, ενώ είπε και για το ενδιαφέρον των φορέων πάνω στον σημαντικό θεσμό της πρόληψης.

Άγχος στη σχολική κοινότητα, κάπνισμα, σχολικός εκφοβισμός, πειθαρχία και ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των μαθητών, οι θεματικές δράσεις ενημέρωσης

Ο κεντρικός και κύριος σκοπός της Πρότασης Ζωής είναι η πρόληψη κατά παντός εξαρτητικής συμπεριφοράς, είτε είναι τα ναρκωτικά, είτε είναι το κάπνισμα, είτε το ποτό ή οτιδήποτε άλλο εθίζει τα παιδιά, τους μαθητές, τους φοιτητές, είπε ο κ. Ζιγγιρίδης και για να πετύχει το σκοπό του το Κέντρο έχει πλέον εστιάσει σε τέσσερις συγκεκριμένους άξονες. Εξωστρέφεια, εσωτερική αναδιοργάνωση, εμπλουτισμός θεματικών ενοτήτων και κοινωνική πολιτική.

Ο ίδιος αναλύοντας τις δράσεις που γίνονται αλλά και τις νέες πρακτικές που ακολουθούνται, σημείωσε πως πλέον η Πρόταση Ζωής διευρύνει τις ομάδες στόχων, εκπαιδεύει επαγγελματίες στην ψυχική υγεία, εκπαιδευτικούς στη σχολική κοινότητα, ενώ άμεσος στόχος, μετά και από συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, είναι να εκπαιδευτούν και ιερείς, που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά. “Φέτος έχουμε εστιάσει σε πέντε θεματικές ενότητες και έχουν να κάνουν με τη διαχείριση άγχους στη σχολική κοινότητα- ήδη σχολεία μας φωνάζουν να κάνουμε βιωματικά εργαστήρια ή να μιλήσουμε σε παιδιά τις Γ’ Λυκείου που σε λίγο καιρό θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις- το κάπνισμα, τον σχολικό εκφοβισμό, τα όρια και την πειθαρχία και τέλος την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των μαθητών ιδίως στις νηπιακές ηλικίες.

“Δεν περιμένουμε να έρθει το σχολείο
σε μας, πηγαίνουμε εμείς στο σχολείο”

Σχολιάζοντας ο κ. Ζιγγιρίδης το ενδιαφέρον των φορέων για τα θέματα της πρόληψης επεσήμανε χαρακτηριστικά πως ιδίως για τη θεματική της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης των μαθητών στις νηπιακές ηλικίες, έχουν καλέσει και από το Βόλο και από τον Αλμυρό τους επιστήμονες του Κέντρου, οι οποίοι πραγματοποιούν βιωματικά εργαστήρια σε νηπιαγωγούς, εκπαιδεύοντάς τους πάνω στο πρόγραμμα.
“Ήμουν 4 χρόνια αντιπρόεδρος στην Πρόταση Ζωής και πάντα υπήρχε ανταπόκριση από τα σχολεία. Τώρα που υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση και διαφορετικές προσεγγίσεις σε μερικά θέματα, πλέον δεν αναμένουμε το σχολείο να έρθει σε μας, πηγαίνουμε εμείς στο σχολείο για να εκπαιδεύσουμε την σχολική κοινότητα. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από πολλές σχολικές μονάδες, αλλά και σχολικές μονάδες που είχαν δεχτεί τις υπηρεσίες μας πριν από 7 χρόνια και είχαν διακόψει, τώρα ζητούν εκ νέου την υποστήριξή μας. Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε επαγγελματίες υγείας, τον στρατό, την αστυνομία. Πηγαίναμε και πριν, θα πάμε και τώρα”, τόνισε ο ίδιος.

Λίγο προσωπικό για μεγάλες ανάγκες

Και μπορεί η «Πρόταση Ζωής» να προσφέρει ένα σημαντικό κοινωνικό έργο σε όλο το νομό εδώ και πολλά χρόνια και οι θεματικές του να έχουν πλέον “ανοίξει” και να αφορούν ακόμη περισσότερους, όμως το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει νέες προσλήψεις.
“Το αρνητικό είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν μας επιτρέπει να προσλάβουμε κι άλλους επιστήμονες. Οι πέντε υπάλληλοι που έχουμε ξεπερνούν τον εαυτό τους, δίνουν τα πάντα κι εμείς τις στηρίζουμε για να γίνουν αποδοτικότερες και αποτελεσματικότερες κι εμείς πιέζουμε μέσω και του Πανελληνίου δικτύου να αλλάξουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο”, σχολίασε ο κ. Ζιγγιρίδης.

Ημερίδα σήμερα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Στο μεταξύ, σήμερα η «Πρόταση Ζωής», θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα “Καταξιωτικές πρακτικές στο χώρο της ψυχικής υγείας και της σχολικής ζωής» στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, με το κοινό να μπορεί να την παρακολουθήσει από τις 6.30 το απόγευμα κι έπειτα, καθώς νωρίτερα θα διεξαχθούν ειδικά βιωματικά εργαστήρια.
Ο κ. Ζιγγιρίδης εξήγησε πως η καταξιωτική πρακτική, είναι μία μέθοδος όπου εστιάζει στα θετικά των ατόμων και των ομάδων, στις ικανότητές τους και μέσω του διαλόγου και της συζήτησης μπορούν να βγουν καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.