ΛΑΣ Ν. Πηλίου: Κατάργηση των αδειών παραγωγής σε δύο σταθμούς αιολικής ενέργειας στις Αφέτες

Την κατάργηση των αποφάσεων για άδειες παραγωγής σε δύο σταθμούς αιολικής ενέργειας στο Ν. Πήλιο και συγκεκριμένα στις Αφέτες στη θέση Παλιομέλισσο και Αντραγάσα ζητά με ερώτησή της προς τη δημοτική αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Πηλίου, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, να αγωνισθούν ενάντια στην Ε.Ε και στην «πράσινη οικονομία» που υποτάσσει το περιβάλλον στις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Πηλίου προς τη δημοτική αρχή:
«Άδειες παραγωγής σε δύο σταθμούς αιολικής ενέργειας στο Ν.Πήλιο (δημοτική ενότητα Αφετών στη θέση Παλιομέλισσο και Αντραγάσα) συνολικής ισχύος 6 MW έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η έγκριση έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχει ψηφίσει ομόφωνα το Δ.Σ Ν.Πηλίου στις 18/12/2019.
Όλη αυτή η παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλεια έγινε μετά από το ψήφισμα του νομοσχεδίου για το περιβάλλον.
Εν μέσω πανδημίας του κορωνοιού, η κυβέρνηση της Ν.Δ έφερε στη Βουλή ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο-τερατούργημα για το περιβάλλον, για να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιδιώκοντας να υλοποιήσει τον αντιλαϊκό στόχο για επιτάχυνση των επενδύσεων του κεφαλαίου αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο λαό, στο περιβάλλον και στα δασικά οικοσυστήματα.
Το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε εν μέσω της νέας διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, που ο περιορισμός της παραγωγής και η συρρίκνωση της κατανάλωσης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, λειτούργησαν ως καταλύτης που επιτάχυνε το χρόνο εκδήλωσης της. Αποτελεί ένα ακόμα κρίκο της προσαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της πολιτικής της “πράσινης – βιώσιμης” ανάπτυξης, της “πράσινης συμφωνίας” της Ε.Ε, που στον πυρήνα της έχει την εξυπηρέτηση των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις Α.Π.Ε και την «πράσινη» ενέργεια. Δηλαδή, την διαμόρφωση νέων τομέων επενδυτικής δράσης για τα συσσωρευμένα κεφάλαια των καπιταλιστών.
Το νομοσχέδιο αποδεικνύει χαρακτηριστικά τη στρατηγική συνέχεια της εγκληματικής πολιτικής της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “έστρωσε το δρόμο” για την επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ (φωτοβολταικά ακόμα και σε παραγωγική γη και ανεμογεννήτριες) που καταστρέφουν τα βουνά και επιβαρύνουν τις τσέπες του λαού. Επεδίωξε νέες αλλαγές στους δασικούς χάρτες, ετοίμαζε ν/σ για νομιμοποίηση των καταπατήσεων, εκχερσώσεων παράνομων αλλαγών στο χαρακτήρα και τη χρήση της γης, κρατικών κυρίως δασικών και οικοσυστημάτων.
Συγκεκριμένα:
• Επιταχύνει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Το ν/σ περιορίζει το χρόνο έκδοσης των αδειών σε 120 μέρες οδηγώντας σε εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους που μπορούν να ανατεθούν και σε ιδιώτες.
• Διευκολύνει και την αδειοδότηση έργων Α.Π.Ε, με άδειες που θα βγαίνουν σε λιγότερο από 120 μέρες βαφτίζοντας περιβαλλοντική προστασία τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορυφή και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά σε όλη την χώρα.

Η Ενεργειακή πολιτική, η προστασία και η ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος, των δασικών οικοσυστημάτων και των προστατευόμενων περιοχών, οι χρήσεις γης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους. Το σημερινό αστικό κράτος ούτε μπορεί, ούτε θέλει να τα εξασφαλίσει. Γιατί όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις υποτάσσουν το περιβάλλον στους νόμους της αγοράς, το αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα και κερδοφόρα διέξοδο στις κάθε φορά επενδυτικές επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι όποιες υποχωρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Ν.Πηλίου κάτω από την πίεση των φορέων και την γενική κατακραυγή,για το θέμα των ανεμογεννητριών και την κατασκευή του λιμανιού στον Πλατανιά ήταν πρόσκαιρες και μόνο για την ικανοποίηση των ψηφοφόρων τους.
Η Λαική Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, να αγωνισθούν ενάντια στην Ε.Ε και στην «πράσινη οικονομία» που υποτάσσει το περιβάλλον στις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων. Ενάντια στην πολιτική διαχείρισης της ίδιας «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος, από κάθε αστική κυβέρνηση, από τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
• Τι μέτρα θα πάρει για την κατάργηση των αποφάσεων της ΡΑΕ υπ.Αριθμών 815/2020 και 816/2020 για να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ Ν.Πηλίου απο τις 18/12/2019;»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.