Σε κτίριο του Π.Θ. θα στεγαστεί προσωρινά το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Π.Θ. και Δήμου Ρήγα Φεραίου

Σε κτίριο του Αγροκτήματος που έχει στην κατοχή του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βελεστίνο, θα στεγαστούν τα παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία που έχουν συγκεντρωθεί, προκειμένου να αποτελέσουν μουσειακό υλικό για το «Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων», όπως έγινε γνωστό σήμερα επίσημα από την Πρυτανεία και το δήμο Ρήγα Φεραίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος υπέγραψε σήμερα με τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Δήμου Ρήγα Φεραίου για την παραχώρηση του κτιρίου συνολικού εμβαδού περίπου 180 τ.μ. για ένα χρονικό διάστημα 10 ετών.

Ο πρύτανης του Π.Θ. Γιώργος Πετράκος είπε ότι υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας που παραχωρεί ένα κτίριο στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου, ώστε να στεγαστεί το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων.
Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ενέργεια, που συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στη διάδοση τεχνολογιών και τεχνικών που υπήρχαν στο παρελθόν και σήμερα δεν υπάρχουν πλέον στον αγροτικό χώρο.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνεργασία θα είναι αμοιβαία επωφελής και οι φοιτητές μας θα βλέπουν εργαλεία και πρακτικές του παρελθόντος, για να αξιολογούν καλύτερα που βρισκόμαστε σήμερα και τι γινόταν χθες», είπε ο πρύτανης που εκτίμησε ότι το Μουσείο θα έχει σημαντική επισκεψιμότητα, διότι θα είναι κάτι το μοναδικό.
Ο κ. Πετράκος ευχαρίστησε τον δήμαρχος Ρ. Φεραίου για την πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι το Π.Θ. ανταποκρίθηκε αμέσως και με μεγάλη χαρά.
Για να στεγαστεί το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων, απαιτούνται κάποιες επισκευαστικές εργασίες σε ένα από τα κτίρια του αγροκτήματος, από το φθινόπωρο.

Πάνω από 2.500 αντικείμενα
Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, είπε ότι τα πάνω από 2.500 γεωργικά αντικείμενα έχουν συλλεγεί από Βελεστινιώτες, που αποτελούν την παράδοση στο αγροτικό κομμάτι της περιοχής.
«Είναι μια συλλογή που θα είναι μοναδική σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και σήμερα με την αγωγή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του πρύτανη, του προέδρου της Γεωπονικής Σχολής και του αντιπρύτανη Θαν. Σφουγγάρη, μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε πλέον αυτόν τον θησαυρό που βρίσκεται στις αποθήκες του Δήμου και δεν μπορούσαμε τόσα χρόνια να την αναδείξουμε», επισήμανε ο δήμαρχος.

Όπως εξήγησε, με την υπογραφή του μνημονίου παραχωρείται στο Δήμο αυτός ο χώρος για 10 χρόνια, ενώ οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για να αποκτήσει ο Δήμος δικό του χώρο στο οικόπεδο 5 στρ. δωρεά του Ιδρύματος Δεληγεώργη στην είσοδο του Βελεστίνου.
Ο κ. Νασίκας παραδέχτηκε ότι ο Δήμος δεν κατάφερε εδώ και 20 χρόνια να αποκτήσει δική του στέγη για το Μουσείο και εκτίμησε ότι στα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να το καταφέρει.

Το κτίριο που θα στεγάσει το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων του Δήμου Ρ. Φεραίου, βρίσκεται επί της εθνικής οδού, στη διασταύρωση της παλιάς εθνικής οδού προς Ριζόμυλο, με την είσοδο προς Βελεστίνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.