Σφοδρή κριτική από το Bruegel για τα λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Κριτική στον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ για το γεγονός ότι σε πρόσφατη επισκόπηση (9 Ιουλίου) που έκανε για το ελληνικό πρόγραμμα απέτυχε να αναγνωρίσει δύο μεγάλα λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα άσκησε σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, Γκούντραμ Βολφ.

Ο Μπλανσάρ επιχείρησε να απαντήσει στις κριτικές που υποστηρίζουν ότι α) το πρόγραμμα του ΔΝΤ το 2010 μόνο αύξησε το χρέος και απαίτησε υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή, β) η χρηματοδότηση που δόθηκε στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή ξένων τραπεζών, γ) οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σκότωσαν την ανάπτυξη, και σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική λιτότητα, οδήγησαν σε οικονομική ύφεση και δ) οι πιστωτές δεν έμαθαν τίποτε και συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ υποστήριξε για την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του χρέους – ακόμη και ο Ντομινίκ Στρος-Καν έχει παραδεχθεί πως πρόκειται για λάθος- τα εξής: «Η αναδιάρθρωση του χρέους καθυστέρησε κατά δύο χρόνια. Υπήρχαν λόγοι γι’ αυτό. Συγκεκριμένα, υπήρχαν ανησυχίες για τον κίνδυνο επιμόλυνσης (η πτώχευση της Lehman ήταν νωπή στις μνήμες), και δεν υπήρχαν προστατευτικές δικλείδες για την αντιμετώπιση της επιμόλυνσης. Υπάρχουν αμφίπλευρα επιχειρήματα για το αν οι λόγοι αυτοί ήταν επαρκείς. Σε πραγματικό χρόνο, οι κίνδυνοι θεωρήθηκαν πολύ μεγάλοι για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση».

Για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ο Μπλανσάρ υποστήριξε στις 9 Ιουλίου ότι: «Λόγω του πενιχρού ρεκόρ της Ελλάδας στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας πριν από το πρόγραμμα, θεωρήθηκε αναγκαίο ένα φάσμα μεταρρυθμίσεων που περιλάμβανε τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, τη μείωση των εμποδίων εισόδου σε πολλά επαγγέλματα, τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, τη μεταρρύθμιση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, κλπ. Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είτε δεν εφαρμόστηκαν καθόλου, ή δεν εφαρμόστηκαν σε επαρκή κλίμακα».

Η κριτική του Bruegel

Ο επικεφαλής του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, Γκούντραμ Βολφ υποστήριξε σήμερα Τρίτη πως το ΔΝΤ απέτυχε παταγωδώς σε δύο μέτωπα: στο μέτωπο της έγκαιρης αναδιάρθρωσης του χρέους και στο σκέλος της έγκαιρης και ουσιαστικής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Το πρώτο θα επέτρεπε να υπάρξουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον και θα καθιστούσε το πρόγραμμα πιο αξιόπιστο επιτρέποντας στην εμπιστοσύνη να αποκατασταθεί. Το δεύτερο θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η αναπόφευκτη συρρίκνωση της ελληνικής φούσκας πριν από την κρίση, ενισχύοντας τις εξαγωγές.

«Ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων είναι υπεύθυνος για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος. Έχουμε υποστηρίξει ότι η δημοσιονομική πολιτική, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η διεφθαρμένη ελίτ, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οι αδύναμες παραγωγικές δομές εξηγούν συνδυαστικά την αξιοθρήνητη απόδοση στην Ελλάδα», αναφέρει ο επικεφαλής του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.