Ντράγκι: Στο χέρι της Ελλάδας να αποφασίσει εάν θέλει 4ο πρόγραμμα

Η κυβέρνηση η μόνη αρμόδια να αποφασίσει

Εντελώς στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποφασίσει εάν θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της Deutsche Welle.

«Αν η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο πρόγραμμα αυτό είναι στο δικό τους χέρι (της κυβέρνησης) να το αποφασίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σκέλος της ερώτησης που αφορούσε τη ρευστότητα των τραπεζών και της οικονομίας εάν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, ο Ντράγκι σημείωσε ότι η ρευστότητα μιας οικονομίας εξαρτάται από τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και από το πώς αξιολογούν και ανταποκρίνονται οι αγορές στις πολιτικές αυτές.
Για Γεωργίου και στελέχη ΤΑΙΠΕΔ

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε τις δικαστικές εμπλοκές του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, και των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, -για τους οποίους σημειώνεται υπήρξε μόλις χθες νέα πρόταση του εισαγγελέα να οδηγηθούν εκ νέου στο εδώλιο.

Αυστηρή και σαφής η απάντηση Ντράγκι: «Επανειλημμένως έχουμε επισημάνει (και στο Eurogroup και σε άλλους θεσμούς) πως η ανεξαρτησία της στατιστικής υπηρεσίας και των επικεφαλής τους είναι κρίσιμης σημασίας για την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών στοιχείων που παρουσιάζει».

«Ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές υπάρχουν δράσεις που υπονομεύουν αυτή την ανεξαρτησία», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το ζήτημα εξακολουθεί να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς από τους θεσμούς.

Ακούστε την απάντηση του Μ.Ντράγκι για την Ελλάδα στο 42:46

Watch ECB press conference live: President Mario Draghi explains today’s monetary policy decisions https://t.co/K3jt4VvURg

— European Central Bank (@ecb) 14 Δεκεμβρίου 2017
«Δεν αλλάζουμε στρατηγική»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει αλλάξει την στρατηγική της ή τη γλώσσα που χρησιμοποιεί παρά την ενίσχυση της οικονομικής επέκτασης στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες.

«Η κατάσταση βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο και θα συνεχίσει να βελτιώνεται», δήλωσε.

«Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει περιθώρια βελτίωσης και το συμπέρασμα είναι ότι παραμένει η ανάγκη για τη νομισματική στήριξη που προσφέρει με τα μέτρα της η ΕΚΤ. Υπάρχει όμως αυξημένη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει σε ένα μονοπάτι που θα είναι αυτοτροφοδοτούμενος και θα προσεγγίζει τους στόχους μας [πλησίον, αλλά κάτω του 2%].»

» Δεν έχουμε αλλάξει τη γλώσσα μας, στην ανακοίνωση που δώσαμε σήμερα στη δημοσιότητα το guidance για τα επιτόκια παραμένει αμετάβλητο, ενώ επιβεβαιώνουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 οι αγορές των ομολόγων θα μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί».
Αυξάνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη η ΕΚΤ

Tα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, επανέλαβε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως από τον Ιανουάριο του 2018 οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ και θα συνεχιστούν ως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και αργότερα, αν χρειαστεί.

Επανέλαβε δε πως αν οι προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος.

Τόνισε επίσης πως η κεντρική τράπεζα βλέπει σημαντική βελτίωση στις προοπτικές της ανάπτυξης, αλλά υπογράμμισε πως ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμα πειστικά σημάδια ανόδου. Ανεμένεται να ενισχυθεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, είπε, προσθέοντας ότι ως εκ τούτου, παραμένει αναγκαίος σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης.

Παρουσιάζοντας τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% το 2017 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,2%. Το 2018 η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,3%, υψηλότερα από το 1,8% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2019 η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο 1,9% και το 2020 στο 1,7%.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,4% το 2018 και στο 1,5% το 2019.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.