Βραχυχρόνια μίσθωση: Ποια στοιχεία θα καθορίσουν τις νέες παρεμβάσεις μετά το καλοκαίρι

Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της στην αγορά ακινήτων και συγκεκριμένα στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB.

Υπενθυμίζεται, πως και κατά την διάρκεια του χειμώνα το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) είχε ξανά προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης φέρνοντας νομοσχέδιο με τη φιλοδοξία να μπει μία τάξη σε ένα, έως τότε, «άναρχο» τοπίο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο υποχρέωνε τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν εισοδήματα από τρία ή περισσότερα ακίνητα να υπόκεινται σε ΦΠΑ 13% και σε τέλη τα οποία ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.

Ο σκοπός της κυβέρνησης δεν ήταν απλά φορολογικός, για την αύξηση των δημόσιων εσόδων, αλλά και για να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης, το οποίο ιεραρχείται πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Μαξίμου.

Ωστόσο, οι νέες αλλαγές στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα, αλλά μετά το καλοκαίρι, όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ στο newsit.gr, ενώ ας σημειωθεί πως επίσης το φθινόπωρο, αν και εφόσον βρεθεί δημοσιονομικός «χώρος», θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ πρόσθετα μέτρα στεγαστικής πολιτικής.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως ενώ το αρχικό πλάνο ήταν οι νέες ρυθμίσεις να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που δόθηκε σε διαβούλευση την Πέμπτη (13.06.2024), ωστόσο αυτό τελικά δεν συμβαίνει, δίνοντας παράταση των αλλαγών για μετά το καλοκαίρι.

Τα στοιχεία που περιμένει να δει το οικονομικό επιτελείο

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, προτού προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της η κυβέρνηση περιμένει να δει διάφορα στοιχεία, έτσι ώστε να προσαρμόσει τις παρεμβάσεις της.

Golden Visa
Αρχικά το οικονομικό επιτελείο θέλει να αφήσει να εξελιχθεί η αγορά υπό το φως των ρυθμίσεων που νομοθετήθηκαν στο καθεστώς της Golden Visa, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στο ίδιο νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Yπενθυμίζεται πως το ΥΠΟΙΚ νομοθέτησε την αύξηση των ορίων της Golden Visa σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε τουριστικά νησιά στις 800.000 ευρώ και στις 400.000 στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, κρατώντας χαμηλότερα το όριο στα διατηρητέα (250.000).

Ωστόσο, το νομοσχέδιο άφηνε περιθώριο μιας μεταβατικής περιόδου οπότε ουσιαστικά η εφαρμογή των νέων ορίων θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τις 30 Αυγούστου, και ως εκ τούτου η κυβέρνηση αναμένει να δει πώς θα αντιδράσει η αγορά.

Ας σημειωθεί πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στα τέλη του 2023, οι επενδυτές δεν μείωσαν το ενδιαφέρον τους, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 12% αυξήθηκαν κατά 12% τα αιτήματα μόνιμου επενδυτή σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Συγκεκριμένα, τα αιτήματα για Golden Visa ανήλθαν σε 2.644 το α’ τρίμηνο του 2024 έναντι 2.364 του α’ τριμήνου του 2024.

Ακίνητα Δημοσίου
Ένα δεύτερο στοιχείο, το οποίο έχει υπό την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο είναι η αξιοποίηση αδιάθετων ακινήτων του Δημοσίου.

Και αυτό διότι μέσα στην εβδομάδα το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει το καθεστώς αξιοποίησης και αγοράς των εν λόγω ακινήτων.

Οι αλλαγές αφορούν στις προϋποθέσεις υποβολής αίτησης εξαγοράς διακατεχόμενου ακινήτου και σε πρόβλεψη εκπτώσεων στο τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο «παρακολουθεί» τη δράση της ΔΥΠΑ για την κοινωνική κατοικία για την εφαρμογή ενός μοντέλου εργατικών κατοικιών, προωθώντας συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνδυάζοντας την κατοικία με άλλες χρήσεις ώστε ο ιδιώτης να μπορεί να αποκομίσει όφελος προσφέροντας παράλληλα κοινωνική κατοικία υψηλού επιπέδου.

Τουρισμός
Τέλος, όπως επισημαίνουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, καμία παρέμβαση στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν, τα καταλύματα τύπου AirBnB τα έχει ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, το 2023 κατά τον μήνα Ιούλιο όπου παρατηρήθηκε κορύφωση του φαινομένου, οι προσφερόμενες κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των ξενοδοχείων κατά 60.000 καθώς ανήλθαν στις 939.000 χιλιάδες σε σύγκριση με τις 887.748 ξενοδοχειακές κλίνες.

Ως εκ τούτου, με τις διανυκτερεύσεις των τουριστών σε καταλύματα τύπου AirBnB να ξεπερνούν το 20% των συνολικών διανυκτερεύσεων, δεν κρίνεται ως σωστή μία παρέμβαση προτού ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή σεζόν, υπό τον φόβο να διαταραχθεί η τουριστική αγορά προκαλώντας ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Ποιες νέες αλλαγές προωθούνται
Όπως ανέφερε πρόσφατα σε ομιλία του και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης, οι παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως στα χρονικά όρια και στην φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις αρμόδιων φορέων και παραγόντων της αγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται τα εξής μέτρα:

Χρονικό όριο στις μισθώσεις ακινήτων στις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Η υπέρβαση της διάρκειας θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
Απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
Πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται ανά δήμο με βάση τις ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση, όπως τις καταγράφουν οι αρμόδιοι φορείς. Προτείνεται, επίσης, η διεύρυνση του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση που θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και παροχή φόρο-κινήτρων για τη διάθεση κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.