Μαλδίβες: Αμφιλεγόμενη αγορά νησιών από Σαουδάραβες για την εξασφάλιση διαδρομών πετρελαίου για την Κίνα

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να εξασφαλίσει εμπορικές οδούς πετρελαίου στην ανατολική Ασία, μέσω μιας αμφιλεγόμενης επένδυσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Μαλδίβες.
Η κίνηση αυτή ίσως προδιαγράφει μια κινεζική στρατιωτική επέκταση στην καρδιά του Ινδικού Ωκεανού, αναφέρουν ξένοι παρατηρητές.
Η οικονομική ευημερία της Σαουδικής Αραβίας εξαρτάται από την πώληση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων προϊόντων στην Κίνα. Οι διαδρομές τροφοδοσίας για το εμπόριο αυτό περνούν μέσα από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου η τρομοκρατία και η πειρατεία αποτελούν ανησυχητικά προβλήματα.
Τα πλοία περνούν και από τις Μαλδίβες, ένα σύμπλεγμα νησιών νοτιοδυτικά της Ινδίας. Σε αυτή τη μικρή χώρα, με την κυβέρνηση να κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι έχει διαπράξει πραξικόπημα, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν βρει έναν σύμμαχο που διευκολύνει τα συμφέροντά τους.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την αγορά ενός συμπλέγματος 19 νησιών, 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μαλέ, με πληθυσμό 4.000 άτομα.
Ο πρόεδρος Αμπντουλά Γιαμίν Αμπντούλ Γκαγιούμ αρνείται ότι θα πωληθεί το σύνολο των νησιών στους Σαουδάραβες, αλλά ανέφερε ότι υπάρχουν σχέδια για ένα «μεγάλο έργο» αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τρεις φορές πάνω από το ΑΕΠ της χώρας, που θα αποκαλυφθεί «μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων».
Ο πρώην πρόεδρος και ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Νασίντ δήλωσε ότι η αναφερόμενη πώληση, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε καμία διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού, ήταν «ιδιαίτερα ανησυχητική». Ο Νασίντ ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας και απομακρύνθηκε από αυτό που οι υποστηρικτές του περιγράφουν ως πραξικόπημα το 2015. Σήμερα ζει εξόριστος στο Λονδίνο.
Την Παρασκευή, οι ανήσυχοι ντόπιοι των νησιών πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, κάτω από έντονη αστυνομική παρουσία.
Η αστυνομία των Μαλδιβών έχει εκδώσει γραπτή προειδοποίηση ενάντια σε κάθε διαδήλωση που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση έναν ξένο ηγέτη. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αναμένεται να περάσει δύο εβδομάδες στις Μαλδίβες, στο τέλος του Μαρτίου.
Η θέση των Μαλδιβών ως στρατηγικό σημείο αναφοράς για το εμπόριο πετρελαίου έρχεται σε αντίθεση με την ευάλωτη θέση της χώρας στην κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για τη χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο στη Γη, με μέγιστο υψόμετρο μόλις 2,4 μέτρα, γεγονός που σημαίνει πως ακόμη και μικρές αυξήσεις της στάθμης της θάλασσας θα είναι καταστροφικές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.