«Αυτό το παιδί»: Θεατρική παράσταση από τους ΣκηνοΠαίκτες, την Πρόταση Ζωής και τον ΟΚΑΝΑ

Αύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας “Πρόταση Ζωής” και η  Θεατρική Ομάδα ΣκηνοΠαίκτες σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου), ανεβάζουν αύριο,  Παρασκευή 28 Ιουνίου τη θεατρική παράσταση “Αυτό το παιδί (Cet enfant)”, του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Joël Pommerat στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας στις 21:30.  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιδέα της παράστασης γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω του COVID-19, όταν όλοι μας αρχίσαμε να βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις, που αφορούσαν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, οι σχέσεις γονέων-παιδιών αποτελούν ζήτημα διαχρονικό, καθώς πάντα θα εξελίσσονται, θα μεταλλάσσονται και θα αναδιαμορφώνονται, ανάλογα με τα ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα. Η παράσταση “Αυτό το Παιδί” ανέβηκε για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου 2023 και επαναλήφθηκε στα τέλη Απριλίου 2023 λόγω της αθρόας προσέλευσης και της αίσθησης που δημιούργησε στο κοινό.

Ο Joël Pommerat (1963-), σύγχρονος διακεκριμένος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, πρωτοπαρουσίασε το έργο Cet enfant (Αυτό το παιδί) το 2006 στο “Théâtre Paris-Villette”. Το έργο γεννήθηκε μέσα από συνεντεύξεις για το γονεϊκό ζήτημα, τις οποίες παραχώρησαν το 2002 στον συγγραφέα και τους ηθοποιούς του θιάσου “Louis Brouillard” γυναίκες της Νορμανδίας, που ζούσαν σε εργατικές κατοικίες. Χωρίς να μεταφέρει αυτούσιες αφηγήσεις, ο συγγραφέας, παρέδωσε ένα σπονδυλωτό έργο-θεατρικό ντοκιμαντέρ, δέκα αυτοτελών σύντομων σκηνών, που περιγράφουν οικογενειακές συγκρουσιακές σχέσεις γονέων με τα παιδιά τους, οι οποίες φτάνουν στα άκρα, δίνοντας περισσότερο τη αίσθηση όχι των γεγονότων, αλλά των δονήσεων που βιώνουν οι ψυχές των ηρώων.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία – Επιμέλεια Μουσικής – Σχεδιασμός Φωτισμού και Σκηνικού Χώρου: Ευάγγελος Νικ. Κούργιας

Κοστούμια – Φροντιστήριο: Ο θίασος

Κατασκευή Σκηνικού Χώρου: Στέργιος Ξυνός

Μακιγιάζ: Νεκταρία Κοτζαπαναγιώτη (@Face & Body Studio)

Χειρισμός Φωτισμού: Νικολέττα Βαΐτση, Νικόλαος Χασάπης

Χειρισμός Ήχου: Ευαγγελία Ανεστιάδου

Ψηφιακή Επεξεργασία Ηχητικών Εφέ: Βασίλης Γιαννουλάκης

Σχεδιασμός Αφίσας: Δημήτρης Τσαμπίρας (Seventh Art Films)

Επικοινωνία – Προβολή: Βιβή Χαμηλού

 

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Σκηνή 1: Ράνια Θεοδωρογιάννη

Σκηνή 2: Βαγγέλης Κούργιας & Ιωάννα Γκάτζο

Σκηνή 3: Ηρακλής Παπαγιάννης, Δήμητρα Θεοδωράκη & Έντουαρντ Παληάς

Σκηνή 4: Παρασκευή Μπαζή, Ελευθερία Σαββάκη & Αντώνης Μπαζής

Σκηνή 5: Φωτεινή Κωστάκη & Βάσω Δημητρόβα

Σκηνή 6: Μαίρη Κρικελά & Ειρήνη Καμπάρη

Σκηνή 7: Βασίλης Γιαννουλάκης & Στέργιος Ξυνός

Σκηνή 8: Γιώτα Καραψιά & Αφροδίτη Ζωγράφου

Σκηνή 9: Βαγγέλης Κούργιας, Βιβή Χαμηλού, Αντώνης Μπαζής & Έφη Αγελάρη

Σκηνή 10: Ιωάννα Γκάτζο, Ράνια Θεοδωρογιάννη & ο θίασος

 

Βιογραφικό Σημείωμα της ομάδας “ΣκηνοΠαίκτες”

Η Θεατρική Ομάδα ΣκηνοΠαίκτες συγκροτήθηκε το 2018 στον Αλμυρό, με σκοπό την προαγωγή των πολιτιστικών αξιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζοντας έργο πολυσχιδές, το οποίο περιλαμβάνει καλλιτεχνικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές δράσεις, στις οποίες συμμετέχουν, κατά καιρούς, τα μέλη της, είτε από κοινού, είτε μεμονωμένα.

Οι ΣκηνοΠαίκτες έχουν παρουσιάσει, μέχρι και σήμερα, τις εξής παραστάσεις:

  1. Ο Μορμόλης του Rainer Hachfeld (Παιδική Ομάδα-2019), σε σκηνοθεσία Ράνιας Θεοδωρογιάννη,
  2. Νεφέλες του Αριστοφάνη (Εφηβική Ομάδα-2019), σε σκηνοθεσία Συνοδής Φουκαλά,
  3. Μπαμπά; Α, μπα! (Ομάδα Ενηλίκων-2019), διασκευή του έργου των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου Μπαμπάδες με ρούμι, σε σκηνοθεσία Συνοδής Φουκαλά,
  4. Από εσάς…πέρασε ο πελαργός; (2022), διασκευή του έργου των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός, σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Νικ. Κούργια,
  5. Ταξίδι στο όνειρο (2022), διασκευή του έργου του William Shakespeare Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (Πράξη 1η – Σκηνή 2η και Πράξη 3η – Σκηνή 1η), σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Νικ. Κούργια (τη σκηνοθεσία των υπόλοιπων σκηνών του έργου ανέλαβε ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος). Η παράσταση παρουσιάστηκε στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών στις 30/07/2022, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.) και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
  6. Αυτό το παιδί – Cet enfant (2023) του Joël Pommerat, σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Νικ. Κούργια,
  7. The Lumberjack (2023 – Seventh Art Films), ταινία μικρού μήκους σε σενάριο και σκηνοθεσία Δημήτριου Τσαμπίρα,
  8. Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα – La Réunification des deux Corées (2024) του Joël Pommerat, σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Νικ. Κούργια.

Φυσική έδρα της ομάδας είναι το Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου, στεγάζοντας όλες τις εργασίες και τις δοκιμές-πρόβες των παραστάσεων. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, εμψυχωτής και σκηνοθέτης της ομάδας είναι ο Ευάγγελος Νικ. Κούργιας.

Στόχοι της, μεταξύ άλλων, είναι:

  • η διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών δράσεων,
  • η συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς,
  • η δημιουργική αξιοποίηση του χώρου, που ευγενικά παραχωρήθηκε στην ομάδα, με τρόπους που θα συμβάλουν στην ευρύτερη πολιτιστική ανάταση,
  • η ανάδειξη και προβολή της περιοχής, ως τόπου δημιουργίας, εθελοντισμού, πολιτισμού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τρόποι επικοινωνίας με του ΣκηνοΠαίκτες:

Εκδήλωση: https://www.facebook.com/events/993463142493843?active_tab=about

Ιστοσελίδα: https://vivihamilou.wixsite.com/scenopaiktes

Facebook: https://www.facebook.com/AmateurTheaterGroupAlmyros/

Instagram: https://www.instagram.com/skenopaiktes/

Email: [email protected]

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.