K. Αγοραστός στο Ράδιο ΕΝΑ: «Χρειάζεται ταχύτητα απέναντι στην οικονομική κρίση του κορωνοϊού»

«Να φύγει το έργο του Περιφερειακού από το Υπουργείο για να ολοκληρωθεί»

Η ταχύτητα και η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελούν τα κλειδιά προκειμένου η Ελλάδα και πιο ειδικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά τον κορωνοϊό, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Αναφέρθηκε παράλληλα και στα έργα που προωθούνται από την Περιφέρεια αλλά και στην ανάγκη αλληλοστήριξης και μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να πέσει άμεσα χρήμα στην πραγματική οικονομία.

Στεκόμενος στην κατάρρευση μύθων όπως επεσήμανε, ειδικά για την παγκοσμιοποίηση και το αξιακό ευρωπαϊκό σύστημα, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι απαιτείται ταχύτητα και αυτοματισμοί για την επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και για νέες επενδύσεις. «Στάβλο να κάνεις χρειάζεσαι από την Αρχαιολογία και το Δασαρχείο έγκριση. Η γραφειοκρατία αυτή οδηγεί ορισμένους σε καταστάσεις μη νόμιμες. Από την άλλη, για να ξεκλειδώσει η κοινωνία χρειάζεται αλληλοβοήθεια, αλήθεια, που είναι η κόρη του Χρόνου» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Όσον αφορά τις επενδύσεις και φέρνοντας ως παράδειγμα τη Λάρισα και την επένδυση για παραγωγή ιατρικών μασκών, ο κ. Αγοραστός σχολίασε: «Μπορεί αν το σκέφτηκαν πολλοί, αλλά ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και το ρίσκο, με αντοχές για να το κάνει; Πολλές φορές το κράτος βάζει εμπόδια αντί να βοηθήσει, ακόμη και η κοινωνία. Αυτά πρέπει να εξαλειφθούν για να προλαβαίνουμε καταστάσεις και ευκαιρίες». Επίσης, αναφερόμενος στα έργα που προωθεί η Περιφέρεια, υπογράμμισε ότι και εκεί απαιτούνται γρήγορες διαδικασίες. «Έχουμε τα όπλα, τα εργαλεία και τις δυνατότητες, αλλά χρειάζεται ταχύτητα. Ακόμη και χθες έπρεπε να γίνουν. Αλλά όχι με τους ρυθμούς τους τωρινούς που είναι αργοί και δεν είναι σοβαροί. Είναι ευθύνη αυτών που κάνουν τους νόμους. Έχουμε ένα έργο 42 εκατομμυρίων ευρώ για την είσοδο της Καρδίτσας και σταματάμε στις απαλλοτριώσεις που θα γίνουν ούτως ή άλλως. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί είχαμε γρήγορες διαδικασίες;» αναρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης.

«Ζητήσαμε το έργο του Περιφερειακού»

Ο κ. Αγοραστός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Περιφερειακού στον Βόλο, όντας κατηγορηματικός ότι αυτό δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν περάσει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

«Το έργο ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών, άρα κατ’ επέκταση στους βουλευτές που είναι εκπρόσωποί μας στη Βουλή και στα Υπουργεία.  Δεν είναι της Περιφέρειας. Εμείς το ζητήσαμε το έργο και δεν μας το δίνουν. Το Υπουργείο δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ καμία μελέτη και βάζω και σφραγίδα γι’ αυτό. Πιέζουμε και πιστεύω να μπορέσουμε να το πάρουμε. Εμείς πρώτοι το θέλουμε το έργο. Αν δεν το πάρει η Περιφέρεια δεν πρόκειται να γίνει ποτέ» ήταν το σχόλιό του.

«Μείγμα για την τουριστική ανάπτυξη»

Όσον αφορά τον Τουρισμό, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τον χαρακτήρισε κλειδί για ένα καλύτερο αύριο, υποστηρίζοντας ότι το ενδιαφέρον θα πρέπει να εστιαστεί στον οδικό τουρισμό αλλά και στον τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Για ενδεχόμενα κίνητρα, σημείωσε ότι αυτό είναι αντικείμενο νομοθετικής παρέμβασης ενώ τόνισε ότι ξεκίνησε η λειτουργία επιτροπών για την αξιολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μία τονωτική ένεση 55 εκατομμυρίων με επιδότηση 50-70%.

«Πρέπει να κάνουμε μία πολιτική για τον Τουρισμό, με μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και προκαταβολών. Αυτές είναι προτάσεις που κάναμε και τις έχουν δεχθεί. Εφόσον συνεχιστούν οι επενδύσεις θα διατεθούν συνολικά 120 εκατομμύρια ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.