Αλ. Κεχαγιάς: «Μόλις ένας στους τέσσερις υπόχρεους υπέβαλλε φορολογική δήλωση στη Μαγνησία»

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς.
Που χρειάζεται προσοχή, ποιοι θα πληρώσουν φόρους, ποιες οι φετινές ιδιαιτερότητες

Στο… ζέσταμα βρίσκονται ακόμη οι καταθέσεις των φορολογικών δηλώσεων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε επίπεδο Μαγνησίας, όπως επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας. Ο ίδιος ανέφερε, πως η εκλογική διαδικασία πήγε πίσω την κατάθεση των δηλώσεων και η παράταση είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.
(Η συνέντευξη δόθηκε χθες το πρωί και τελικά λίγες ώρες, αργότερα, με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022). Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.
«Είμαστε ακόμη στο… ζέσταμα και σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο είμαστε περίπου στο 25% . Ο εκλογικός κύκλος όλα τα επισκιάζει κι αφού ο εκλογικός κύκλος έχει παράταση είναι λογικό και στα πλαίσια της ελληνικής παράδοσης αυτό το κενό διάστημα να δώσει μια ατέλειωτη παράταση φέτος», σχολίασε ο κ. Κεχαγιάς για τη μέχρι τώρα κατάσταση στις δηλώσεις των φορολογικών δηλώσεων.

«Το σύστημα δεν ήταν καθόλου έτοιμο…»

Τόνισε όμως ότι ενώ τυπικά στα χαρτιά και στις ανακοινώσεις η πλατφόρμα άνοιξε 31 Μαρτίου, το σύστημα δεν ήταν καθόλου έτοιμο. Όσοι κάνανε τότε δηλώσεις, σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά, ήταν κάποιοι που θέλανε να πάρουνε κάποια επιστροφή ή κατατέθηκαν κάποιες απλές δηλώσεις με τα όποια ρίσκα. Μάλιστα, πολλοί που υποβάλλανε φορολογική δήλωση τότε στην αρχή, έχουν σοβαρές πιθανότητες να αναγκαστούν να υποβάλλουν και τροποιητικές. Ο κ. Κεχαγιάς επεσήμανε ότι οι φορολογικές δηλώσεις για τις εταιρείες «άνοιξαν» μόλις προ ημερών, ενώ την περίοδο κοντά στο Πάσχα υπήρχαν ακόμη εκκρεμότητες φορέων, που δεν είχαν ανεβάσει ακόμη κάποια ποσά.
« Όλα αυτά συντελούν να μην έχει προχωρήσει η διαδικασία, μαζί με τις εκλογές που ήταν κορυφαίος παράγοντας. Η ημερομηνία 30 Ιουνίου ως καταληκτική, σίγουρα θα πάρει παράταση για τον Ιούλιο ίσως και περισσότερο», ανέφερε ο ίδιος.
Όπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς η παράταση που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί δεν θα επηρεάσει όσα θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι.
«Όσοι πληρώσουν έως τέλος Ιουλίου όλο το ποσό του φόρου θα έχουν και μια πρόσθετη έκπτωση 3%. Όσοι θέλουν να το εξοφλήσουν μέσω πιστωτικής θα έχουν κι αυτοί το 3% της έκπτωσης. Γνωρίζουμε ότι γίνονται συμψηφισμοί με τον ΕΝΦΙΑ σε όσους παίρνουν επιστροφή», συμπλήρωσε ο κ. Κεχαγιάς.

Οι ιδιαιτερότητες και που πρέπει να δοθεί προσοχή

Φέτος υπάρχουν σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά ιδιαιτερότητες στις φορολογικές δηλώσεις. «Μεγάλο θέμα προκύπτει με την ενεργειακή κρίση και τις αιτήσεις του power pass. Πολλοί που έκαναν δηλώσεις για σπίτια πατρικά, για φοιτητές κτλ, τα βρίσκουν μπροστά τους, γιατί οι αιτήσεις για το power pass ήταν υπεύθυνες δηλώσεις στο που μένεις και ότι το σπίτι είναι δικό σου. Υπάρχει και το τεχνικό θέμα, τι θα φαίνεται ως πρώτη κατοικία για τους πρώτους μήνες το 2022 και τεχνικό είναι το θέμα μέσα στο taxis αλλά κάποιος μπορεί να χρειαστεί να δείξει η ποια είναι η πρώτη κατοικία και να μην είναι ακριβώς έτσι. Είναι ιδιαίτερο θέμα αυτό του power pass και τα λάθη που μπορεί να έχει κάνει κατά την υποβολή της αίτησης», εξήγησε.
Ακόμη, τόνισε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους επαγγελματίες αναφορικά με τα ποσά της επιστρεπτέας που παίρνανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς αυτά που επιστρέφονται είναι τεκμήρια. Επίσης, μεγάλη προσοχή θέλει στο πλαστικό χρήμα. Όπως ανέφερε ο κ. Κεχαγιάς υπάρχουν πολλοί αρνητές του πλαστικού χρήματος, όμως γίνονται πολλοί έλεγχοι και οι φορολογούμενοι πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή και να μην το παίρνουν αψήφιστα γιατί εάν κάποια στιγμή χρειαστεί να γίνει έλεγχος, θα το βρουν μπροστά τους.

Ποιοι μπορεί να πληρώσουν φόρους

Ο κ. Κεχαγιάς, εξήγησε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο νόμος υποχρεώνει τους φορολογούμενους το 1/3 του εισοδήματος να το καταναλώνουν μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή μέσω τραπέζης και όχι μέσω μετρητών. Ωστόσο, είναι πολλοί που δεν φτάνουν αυτό το όριο και πληρώνουν φόρο. Στη διαφορά έχουν 22% πρόστιμο.
Επίσης, ανέφερε ότι είναι κάποιοι που ξεκίνησαν δειλά – δειλά το 2022 διάφορες αγοραπωλησίες μετοχών, αμοιβαίων ή διάφορες επενδυτικές κινήσεις κι έχουν κάποια διαθέσιμα.
«Αυτά θα πρέπει να τα προσέχουν, γιατί και κατά την αγορά τους θα πρέπει να συμπληρωθούν σωστά στη φορολογική δήλωση ως τεκμήριο και κατά την πώληση θα πρέπει να συμπληρώνεται και να υπολογίζεται το κέρδος. Μπορεί κάποια ποσά από αυτά να μην είναι φορολογητέα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να τα καταγράψεις», επεσήμανε.
Η φορολογική δήλωση είναι πολύ
παραπάνω από μία δήλωση εισοδήματος
Ταυτόχρονα, ο κ. Κεχαγιάς σημείωσε ότι η φορολογική δήλωση, είναι πολύ παραπάνω από μία δήλωση εισοδήματος.
«Η φορολογική δήλωση είναι το γραφικό ετήσιο έγγραφο της οικογενειακής σου, της προσωπικής σου, της καταναλωτικής σου συνήθειας, της καθημερινότητάς σου, που μένεις, πόσα παιδιά έχεις, τι βάρκα έχεις, τι αυτοκίνητο, όλα αυτά φαίνονται. Το ότι στην πανδημία μπορούσανε, ως μοναδική στον κόσμο χώρα η Ελλάδα, τα παιδιά να δηλώνουν μέσω του ΑΜΚΑ τους ότι έκαναν το self test και ήταν αρνητικά και πηγαίνανε στο σχολείο, με τη δήλωση να γίνεται σε δευτερόλεπτα, αυτό οφείλεται γιατί στη φορολογική δήλωση είναι καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία. Υπ’ αυτή την έννοια η φορολογική δήλωση μόνο αυτό δεν είναι, αλλά είναι κι άλλα 20 πράγματα μαζί», σχολίασε ο κ. Κεχαγιάς.
Τέλος, σχετικά με το πως θα κινηθούν οι φόροι που προκύπτουν από τις φορολογικές, ο κ. Κεχαγιάς σχολίασε ότι πάντα, κάθε χρόνο υπάρχει τριπλή ισοκατανομή των φορολογικών δηλώσεων με το 1/3 να χρειάζεται να πληρώνει, το άλλο 1/3 να λάβει επιστροφή και το τελευταίο 1/3 να κάνει μηδενική φορολογική. Έτσι και φέτος, η εικόνα αυτά θα είναι σχεδόν ίδια ίσως με ορισμένες μικρές διακυμάνσεις.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.