Ανάκαμψη της κτηματαγοράς με δειλά βήματα βλέπουν οι κατασκευαστές

Μέτρια η ζήτηση κυρίως για τριάρια διαμερίσματα, όπως τόνισε ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου

Ανάκαμψη της κτηματαγοράς με δειλά βήματα, στοΝ Βόλο και στη Μαγνησία, όπως συνέβαινε και στη περίοδο πριν το lockdown, βλέπουν οι κατασκευαστές ακινήτων, ενώ οι οικογένειες πλέον ζητούν τριάρια διαμερίσματα, για να μειώσουν τον προϋπολογισμό αγοράς κατοικίας.
Η ζήτηση χαρακτηρίζεται μέτρια, γίνεται ανοικοδόμηση μικρής κλίμακας πολυκατοικιών και η διαθεσιμότητα σε νεόδμητα ακίνητα είναι ακόμη μικρή.
Τα παραπάνω τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, ο Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου μηχανικός και πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων Μαγνησίας, που επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των αντικειμενικών αξιών και στο ενδιαφέρον που υπάρχει από ξένους επενδυτές για το Πήλιο, που όμως είναι εγκλωβισμένοι σε μια γνωμοδότηση του ΣτΕ σχετικά με τα όρια οικισμών.
Δεν είναι θετική η φορολόγηση και εμείς δεν είμαστε θετικοί στο να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά καλό είναι να ξέρει ο αγοραστής τι θα πληρώσει παρά να περιμένει να ακούσει και να είναι στη διακριτική ευχέρεια ενός ανθρώπου, όπως ήταν παλιότερα ο έφορος.
Το σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών τα τελευταία χρόνια γίνεται με βάση πιστοποιημένους εκτιμητές, που ουσιαστικά προσπαθούν να φέρουν πιο κοντά τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

«Είχαμε στρεβλώσεις τιμών»

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι αυτός ήταν ο στόχος της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης, το θέμα είχε πάρει μια αναβολή λόγω της οικονομικής κρίσης και του κορωνοϊού, που πρόσθεσε ότι ουσιαστικά ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών γίνεται με κριτήρια εκτιμητών, οι οποίοι με βάση τις εμπορικές αξίες μεταβιβάσεων βγάζουν μια μεσοσταθμική τιμή που προσδιορίζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων Πανελλαδικά και στο Ν. Μαγνησίας.
Ο πρόεδρος των κατασκευαστών παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν, ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές είχαμε στρεβλώσεις τιμών με πολύ χαμηλή αντικειμενική αξία και περιοχές που δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, προσδιοριζόταν ή με εκτίμηση του εφόρου ή με βάση εκτός σχεδίου περιοχή που ήταν πολύ χαμηλές.
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι το κακό με τις αντικειμενικές αξίες είναι ότι συμπαρασύρουν πολλούς φόρους, επηρεάζουν άμεσα τις μεταβιβάσεις και την περιουσιακή αξία, κληρονομιές, γονικές παροχές και αγοραπωλησίες.
Ο ίδιος είπε, ότι είναι ευχή των ιδιοκτητών ακινήτων να τηρηθεί η υπόσχεση ότι ο ΕΝΦΙΑ, επειδή αναφέρεται με συγκεκριμένο ποσό στον προϋπολογισμό, δεν θα αυξηθεί, διότι αν υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης που θα τρέξουν σίγουρα θα δούμε σημαντικές αυξήσεις.
Ο κατασκευαστής εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου να είναι κοντά στην αγοραία αξία, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η αξία κρίνει την ποιότητα κατασκευής ενός ακινήτου, ή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, στοιχεία που δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε έναν πίνακα αντικειμενικών αξιών με τη ζωνοποίηση που γίνεται. Και αυτό διότι ένας εκτιμητής ή ένας πωλητής ενός ακινήτου, το κοστολογεί με βάση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
«Δεν είναι θετική η φορολόγηση»
“Ουσιαστική η αντικειμενική είναι ένας “μπούσουλας” για τη φορολόγηση του ακινήτου από το κράτος και τίποτα παραπάνω. Δεν αποτελεί και δεν πρόκειται να αποτελέσει ποτέ δείκτη εμπορικής αξίας ενός ακινήτου”, επισήμανε ο κ. Παπαγεωργίου.
Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι θετική η φορολόγηση και εμείς δεν είμαστε θετικοί στο να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αλλά καλό είναι να ξέρει ο αγοραστής τι θα πληρώσει, παρά να περιμένει να ακούσει και να είναι στη διακριτική ευχέρεια ενός ανθρώπου, όπως ήταν παλιότερα ο έφορος.
Όταν δεν υπάρχει οικονομική σταθερότητα, δημιουργούνται μεγάλοι κλυδωνισμοί στην κτηματαγορά, περισσότερο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λιγότερο στην επαρχία.
Στο Ν. Μαγνησίας δεν είχαμε ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις στις αντικειμενικές αξίες όπως έγινε σε άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά σίγουρα, οποιαδήποτε μεταβολή στο φορολογικό καθεστώς, έχει αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανάλογα προβλήματα που αποτυπώνονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Ξεκίνησε το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες
Ο Τριαντ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι την περίοδο πριν την πανδημία του κορωνοϊού σημειώθηκε μικρή αύξηση στις αγοραπωλησίες, η οποία “φρέναρε” απότομα τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2020, τώρα δειλά δειλά ξεκίνησε πάλι κάποια κίνηση και υπάρχει η αίσθηση ότι η κτηματαγορά δεν έχει επηρεαστεί από τι αντικειμενικές αξίες.
Ο ίδιος τόνισε ότι πιο πολύ έχουν επηρεαστεί οι μεταβιβάσεις, οι αποδοχές κληρονομιάς και οι δωρεές, ωστόσο δεν υπάρχει επηρεασμός ότι κάποιος θα πιεστεί να αγοράσει σπίτι ή διαμέρισμα, λόγω της μεταβολής των αντικειμενικών αξιών.
“Έχουμε πάρει το μάθημά μας οι κατασκευαστές και οι πολίτες από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα όταν επενδύει κάποιος σε ακίνητο, είτε για προσωπική χρήση, είπε επενδυτικά για να του φέρει εισόδημα, να κάνουμε πιο λελογισμένα βήματα, απ’ ότι κάναμε όλοι στο παρελθόν”, δήλωσε ο κατασκευαστής.
Όπως εξήγησε μια οικογένεια που θέλει να αγοράσει διαμέρισμα και παλιότερα έψαχνε για 120 τ.μ., σήμερα θα δει διαμέρισμα εμβαδού 80-90 τ.μ., έχοντας συμβιβαστεί στην ιδέα τα δύο παιδιά να κοιμούνται σε ένα υπνοδωμάτιο, ενώ πριν 15 χρόνια έψαχναν σπίτια με άλλες προδιαγραφές, οπότε μειώνεται ο προϋπολογισμός που μπορεί να διαθέσει κάποιος για ένα διαμέρισμα.
Υπάρχει ενδιαφέρον για οικογενειακή στέγη, κυρίως μέχρι τριάρια διαμερίσματα και μικρότερο για τεσσάρια και πεντάρια, ενώ οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια διαμερίσματα είναι διαχρονική αξία, για συγκεκριμένες περιοχές του Βόλου., τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Ο κατασκευαστής τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη σε τριάρια, καθώς κατασκευάζονται λίγα, παρόλο που χτίζονται πολυκατοικίες στο Βόλο μετά από αρκετά χρόνια, αλλά είναι μικρής κλίμακας, καθώς η πλειοψηφία των οικοπέδων είναι 200 ως 300 τ.μ. και πρόσθεσε ότι η διαθεσιμότητα σε νεόδμητα ακίνητα είναι ακόμη μικρή.
Ενδιαφέρον ξένων για το Πήλιο
Τέλος, αναφερόμενος στο Πήλιο, τόνισε ότι εκκρεμεί στο ΣτΕ η απόφαση για τα όρια οικισμών, που έχει αποτέλεσμα την φορολόγηση ακινήτων σαν να είναι στα όρια, αλλά απαγορεύει να χτίσει κάποιος, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο για τεράστια αδικία για όσους επένδυσαν με σκοπό να χτίσουν, αλλά και για τις περιουσίες των ντόπιων.
Λόγω των προβλημάτων αυτών, οι ξένοι επενδυτές ψάχνουν παλιά σπίτια σε καλή τιμή, ενώ πολύ λίγοι είναι αυτοί που ψάχνουν οικόπεδα για να χτίσουν, που πριν 2 χρόνια ήταν οικόπεδα εντός οικισμών και σήμερα με μια γνωμοδότηση του ΣτΕ, θεωρείται ότι είναι εκτός οικισμού.
Τέλος ανέφερε, ότι οι τοπικοί εκλεγμένοι και βουλευτές, πρέπει να κινηθούν από κοινού και υπερκομματικά, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλανίζει τους κατοίκους του Πηλίου και επενδυτές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.