Ανύπαρκτο το Υπουργείο Τουρισμού σύμφωνα με τους ξενοδόχους της Μαγνησίας

Κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι δημιούργησε τουρισμό τριών ταχυτήτων

Ανακοίνωση με τίτλο αναζητούνται υγειονομικά πρωτόκολλα και υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, που κατηγορεί την πολιτική ηγεσία ότι δημιούργησε τουρισμό τριών ταχυτήτων και την ενδιαφέρει μόνο ο τουρισμός στα νησιά και τις πόλεις και όχι οι άλλοι μικροί προορισμοί όπως το Πήλιο.

Σήμερα, όσο ποτέ, αποδεικνύεται περίτρανα ότι το πάγιο αίτημα μας για τη δημιουργία επιτέλους ενός Υπουργείου Τουρισμού με αρμοδιότητες τέτοιες, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στο έργο του, είναι αναγκαίο. Δεν αναφερόμαστε στον Υπουργό κ. Θεοχάρη. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι ο κ. Θεοχάρης είναι ένας τεχνοκράτης, ο οποίος θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμος σε άλλα θέματα του Υπουργείου, αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων.
«Φάνηκε για άλλη μια φορά ότι στο μυαλό κάποιων δεν υπάρχουμε. Είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός στις 21/05/2020 ότι «από την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας των πόλεων». Φαίνεται ότι η Πορταριά, η Αγριά, η Ζαγορά και η Τσαγκαράδα δεν έχουν 12μηνης λειτουργίας. Ή γι’ αυτόν δεν υπάρχουν εκεί 12μηνης λειτουργίας. Αναφέρθηκε στους μικρούς νησιώτικους προορισμούς, όπου θα γίνουν έλεγχοι και θα υπάρχει εκεί ένα επιχειρησιακό πλάνο διαχείρισης κρουσμάτων και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εκτός από τους νησιωτικούς και άλλοι μικροί προορισμοί, όπως είναι τα χωριά του Πηλίου, της ορεινής Αρκαδίας, τα Ζαγοροχώρια, και τόσοι άλλοι μικροί προορισμοί στη χώρα μας», τονίζουν οι ξενοδόχοι της χερσαίας Μαγνησίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός δημιούργησε τουρισμό τριών ταχυτήτων. Με τις περιοχές που έχουν νοσοκομεία και κέντρα αναφοράς Covid-19, με νησιά, που έχουν ενισχυμένα κέντρα υγείας και με περιοχές, που υστερούν σε υγειονομικές δομές, καταδικάζοντας έτσι τα νησιά των Σποράδων.

«Ανήγγειλε συνεργαζόμενο γιατρό με κάθε κατάλυμα και ακόμη περιμένουμε να καταλάβουμε πως θα γίνει αυτό. Σε περίπτωση που χρειάζεται γιατρός για κάθε κατάλυμα, του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ανεύρεση τόσων γιατρών στα νησιά μας και τον ορεινό όγκο του Πηλίου. Δεν τα έχουμε με τον κύριο Θεοχάρη, με την ανυπαρξία του Υπουργείου Τουρισμού τα έχουμε. Το οποίο τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει ισχυρή παρέμβαση και στα φορολογικά και στα ασφαλιστικά θέματα των ξενοδόχων και να συνεργάζεται με τους φορείς», αναφέρουν οι ξενοδόχοι.

Σύμφωνα με την Ένωση είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το αίτημα της για σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχείων έγινε αποδεκτό και έτσι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα αισθάνονται «ασφαλείς» μέχρι νεοτέρας. Μέχρι δηλαδή οι επιχειρήσεις να αναλάβουν την ευθύνη του ανοίγματος της επιχείρησης τους, εφόσον δουν την ροή των πελατών τους να ξεκινάει και εφόσον δουν τα πρωτόκολλα και αποφασίσουν ότι μπορούν να τα εφαρμόσουν.
«Επίσης, έστω και καθυστερημένα, έγινε αποδεκτό το αίτημά μας για την είσοδο στην επόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία θα μπορούν να είναι δικαιούχοι και οι ατομικές επιχειρήσεις. Μια τεράστια αδικία, η οποία υπήρχε στην πρώτη επιστρεπτέα προκαταβολή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ένωση Ξενοδόχων αναφέρει ότι περιμένει τις διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας για να καταλάβουμε τι θα ισχύει με την μερική απασχόληση, με την απασχόληση εκ περιτροπής, με τις ασφαλιστικές εισφορές και πολλά άλλα θέματα και προσθέτει ότι η ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας για περίπου μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μάλλον ως αστείο ακούγεται. «Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι το εργασιακό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών είναι δυσβάσταχτο. Αναμένουμε τις διευκρινίσεις, διότι υπάρχουν πολλά θολά τοπία στις εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση και παραπέμπουμε και στις δηλώσεις τόσο του προέδρου της ΠΟΞ όσο και του προέδρου του ΞΕΕ», αναφέρει.
Τέλος, τονίζει ότι αναμένει τα οριστικά πρωτόκολλα για να διαπιστώσει αν είναι δυνατόν να τα εφαρμόσει και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό και για να καταλάβει πως θα διασφαλιστούν τα δύο παραπάνω, όταν εισερχόμενοι τουρίστες δεν θα υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

«Βρισκόμαστε δύο μέρες πριν το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και ακόμη τα πρωτόκολλα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Οι ξενοδόχοι είναι όμηροι αυτής της αναμονής, ενώ παράλληλα δέχονται συνεχείς προτάσεις από διάφορους «επιτήδειους», οι οποίοι υπόσχονται εκπαίδευση, πιστοποίηση και άλλα πολλά για τις επιχειρήσεις μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και οι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι το αλαλούμ το οποίο επικρατεί δεν βοηθάει την οργάνωση του τουρισμού, καθώς τα ξενοδοχεία δεν είναι «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».
Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο και για άλλα προβλήματα όπως τα ποσά που αναγγέλθηκαν για τον κοινωνικό τουρισμό που δεν αναπληρώνουν την απώλεια ων εσόδων, αναμένουν διευκρινήσεις για τα «ιδιωτικά» voucher και τονίζουν ότι τα 24 εκ. € εκατομμύρια για διαφημιστική καμπάνια σε καμία περίπτωση, σε ένα τομέα της οικονομίας ο οποίος φέρνει μερικά δισεκατομμύρια σε αυτή τη χώρα, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περίστασης.

Όσον αφορά τα δάνεια, είτε είναι αυτά μέσω του ΤΕΠΙΧ είτε μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε καμία περίπτωση με τα υπάρχοντα κριτήρια δεν θα φθάσουν στα ταμεία των μικρών επιχειρήσεων, αναφέρουν οι ξενοδόχοι.
Καταλήγοντας αναφέρουν ότι θέλουν οι εργαζόμενοι να επανέλθουν στις εργασίες τους και χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει την εργασία και όχι την ανεργία, πάγια θέση τους παραμένει ότι μιας και βρέθηκε ο τουρισμός σε μηδενικό σημείο, μόνο από μηδενική βάση μπορεί να ξεκινήσουν όλα, ενώ ζητούν πάγωμα όλων των παλιών υποχρεώσεων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, ούτως ώστε και το κράτος να αρχίσει να έχει έσοδα.

Τέλος οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι συνεχίζουν να αλωνίζουν στην αγορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία λειτουργούν χωρίς κανόνες και χωρίς περιορισμούς. Ακόμη και στην περίπτωση κάποιων νόμιμων τέτοιων καταλυμάτων υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, ο οποίος συνεχίζει να μην έχει όρια και απευθυνόμενοι προς όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, δηλώνουν μόνο με δραστικές ενιαίες λύσεις θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.