Απ. Παντσάς: «Όποιος αρνείται τη μάσκα, πλησιάζει περισσότερο στο να ασθενήσει»

«Μύθος ότι η προστατευτική μάσκα είναι επικίνδυνη» σύμφωνα με τον συμπολίτη ιατρό
Την τήρηση των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό, προτείνει ο Βολιώτης παθολόγος

Μύθο χαρακτήρισε ο Βολιώτης παθολόγος κ. Απόστολος Παντσάς ότι η προστατευτική μάσκα είναι επικίνδυνη, επισημαίνοντας πως κανείς δεν έπαθε τίποτα από τη χρήση της, ούτε οι γιατροί, αλλά ούτε και ενήλικες και παιδιά που λόγω προβλημάτων υγείας καλούνταν και στο παρελθόν να τη φορούν. Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Παντσάς για το θέμα του κορωνοϊού τόνισε πως όποιος αρνείται τη μάσκα, πλησιάζει περισσότερο στο να ασθενήσει και υπογράμμισε την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων, που εκτός από την μάσκα είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση αλλά και ο τακτικός καθαρισμός των χεριών.

Απαραίτητη η μάσκα

Με έναν πολύ γλαφυρό τρόπο ο κ. Παντσάς εξήγησε τη σπουδαιότητα χρήσης της μάσκας, ένα θέμα που έχει πάρει διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας πως “όταν λέμε όχι στη μάσκα, λέμε ναι στη διασωλήνωση. Όποιος αρνείται τη μάσκα, ανοίγει το βήμα του και πλησιάζει περισσότερο στο να ασθενήσει”. Ο ίδιος τόνισε πως η μάσκα χρησιμοποιείται από τους γιατρούς, χωρίς εκείνοι να έχουν πάθει κάτι από τη χρήση της, ενώ χρησιμοποιείται και από ανθρώπους που θέλουν να προστατευτούν από το περιβάλλον, από ανοσοκατασταλμένους, από ασθενείς ακόμη και από πολύ μικρά παιδιά με προβλήματα υγείας. Το γεγονός ότι είναι επικίνδυνη αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο έναν μύθο.

Ο τρόπος ελέγχου του κορωνοϊού είναι η πρόληψη

Ως τον μοναδικό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τρόπο ελέγχου μετάδοσης του κορωνοϊού χαρακτήρισε ο κ. Παντσάς την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την κοινωνική αποστασιοποίηση, επισημαίνοντας πως η εν λόγω ασθένεια, έχει γίνει πλέον ασθένεια της κοινωνίας.
” Αυτό που βλέπουμε τώρα, είναι μάλλον μία λογική εξέλιξη από την ώρα που άνοιξαν τα σύνορα είχαμε εισροή κάποιων κρουσμάτων. Εν τω μεταξύ είχαμε και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην εσωτερική δομή της κοινωνίας, με αποτέλεσμα τώρα που αυξάνονται και οι έλεγχοι, γιατί είναι σημαντικό το πόσους ελέγχους κάνουμε για να διαπιστώσουμε πόσα περιστατικά έχουμε, ο αριθμός ανεβαίνει κι ανεβαίνει με έναν τρόπο διαφορετικό, όχι γιατί άλλαξε ο ιός, όχι γιατί είναι καλοκαίρι, αλλά γιατί συναντάται περισσότερο στα πλαίσιο της κινητοποίησης των ανθρώπων και της δραστηριότητας των ανθρώπων μέσα στην κοινωνία”, σημείωσε και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει φαρμακευτικός τρόπος ελέγχου αλλά μόνο τρεις τρόποι προστασίας.
“Οι μόνοι τρεις τρόποι που υπάρχουν για να προφυλαχθούμε είναι πρώτον η κοινωνική αποστασιοποίηση, η μη επαφή, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο, η μάσκα, πράγμα που έχει γίνει μεγάλη κουβέντα αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος προφύλαξης. Όσο και να μην είναι ευχάριστο αυτό είναι υποχρεωτικό και βέβαια ο συχνός καθαρισμός των χεριών μας, γιατί μόνο μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να προφυλαχθούμε”, ανέφερε.

Μην δαιμονοποιούμε τις συμπεριφορές των νέων

Εκτός όμως από τη μάσκα, μεγάλο θέμα έχει γίνει και για τη συμπεριφορά των νέων, με τον συνωστισμό σε πάρτι και άλλους χώρους. Ο γνωστός παθολόγος τόνισε πως δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούνται συμπεριφορές, ενώ ανέφερε πως δεν είναι αλήθεια ότι ο ιός δεν επηρεάζει τους νέους και … «αλλάζει τα φώτα μόνο στους μεγαλύτερους».
“Θυμίζω το περιστατικό της 17χρονης που πριν λίγες ημέρες διασωληνώθηκε χωρίς να έχει κάποιο άλλο νόσημα. Άρα λοιπόν αλλάζει η γνώση μας για τη νοσηρότητα που προκαλεί η ασθένεια κι αυτό δεν είναι εύκολο να περάσει στην κοινωνία και δεν μπορεί να περάσει και στις μικρότερες ηλικίες. Αν κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει και η μετάδοση στους νέους θα είναι μικρότερη και η μεταδοτικότητα των νέων θα είναι πιο περιορισμένη”, τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, επεσήμανε πως είναι λάθος να πέσει το βάρος της μετάδοσης στους νέους, καθώς συμπεριφορές τύπου Μυκόνου και Πάρου με πάρτι όπου συνωστίζονται νέοι που διασκεδάζουν, δεν αφορά τη γενική συμπεριφορά του λαού των νέων ανθρώπων.
“Τα πάρτι και όλα αυτά που γίνονται αντικείμενο ειδησεογραφίας, δεν αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Αφορούν ένα απειροελάχιστο κομμάτι με συγκεκριμένες δραστηριότητες. Τα πάρτι της Μυκόνου και της Πάρου είναι μηδενικής ποσόστωσης της συμπεριφοράς του λαού των νέων. Από το σύνολο των νέων σε τέτοια πάρτι θα πάει το 0,001%. Άρα μην χάσουμε την μπάλα και χάσουμε την ουσία. Η ουσία είναι ότι πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα πρόληψης. Απόσταση, μάσκα, και πλύσιμο χεριών. Μέχρι να έρθει το εμβόλιο”, είπε χαρακτηριστικά.

Καλή ποσότητα της πρώτης δόσης
του εμβολίου για ζώνη προστασίας του λαού

Τέλος, ο κ. Παντσάς μίλησε και για το θέμα του εμβολίου, το οποίο είχε ατονήσει το προηγούμενο διάστημα και τώρα επανήλθε στο προσκήνιο, μετά και τις ανακοινώσεις εταιρειών και Πανεπιστημίων ότι προχωρά η διαδικασία υλοποίησής τους.
Σημείωσε πως είναι καλά τα νέα ότι η Ε.Ε. θα μοιράσει στα κράτη-μέλη δόσεις εμβολίου, όταν αυτό βγει στην κυκλοφορία και τόνισε πως για αρχή η χώρα μας θα λάβει 3 εκ. δόσεις εμβολίου για το πρώτο επτάμηνο, που είναι εξαιρετικά καλό για να δημιουργηθεί μία πρώτη ζώνη προστασίας από τον ιό. Ανέφερε πως για το εμβόλιο, που μιλά η ΕΕ ασχολείται μία σοβαρή εταιρεία και η ΕΕ έχει και τη δομή αλλά και τη δυνατότητα να ελέγξει την υγεία και να προστατεύσει την κοινωνία με πολύ καλό τρόπο.
“Άρα λοιπόν αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι η δρομολόγηση του εμβολίου είναι στην τελική φάση 4, που χρειάζεται να πειραματιστεί η εταιρεία σε 5000 άτομα και τότε θα έχουμε την απάντηση ότι είναι χρήσιμο. Η αρχή θα γίνει με τον εμβολιασμό των υπερηλίκων, του νοσηλευτικού προσωπικού κι έπειτα θα περάσουμε στη χρήση του από τον υπόλοιπο πληθυσμό”, κατέληξε ο κ. Παντσάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.