«Αποδυναμώνονται οι μονάδες υγείας»

Οι γιατροί ζητούν πρόσληψη οικογενειακών γιατρών και σύγχρονα μηχανήματα στα εργαστήρια
Τονίζουν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Βόλου, που απήργησαν χθες κατά 50% και συνεχίζουν σήμερα

Σε ποσοστό 50% κυμάνθηκε η συμμετοχή στην απεργία των γιατρών του Κέντρου Υγείας Βόλου, που ζητούν να προσληφθούν οικογενειακοί γιατροί για τις ΤΟΜΥ και να μην αποδυναμώνονται παραπάνω οι Μονάδες Υγείας, όπως και να εξοπλιστούν τα εργαστήρια με σύγχρονα μηχανήματα για εξετάσεις των ασθενών.
O γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Υγειονομικών του ΠΕΔΥ, Γιώργος Μπακούλας δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα» ότι η απεργία είναι πανελλαδική και την προκήρυξε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων γιατρών του πρώην ΠΕΔΥ και νυν Κέντρων Υγείας.
Ο κ. Μπακούλας είπε ότι οι γιατροί είχαν πολλά χρόνια να απεργήσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν προβλήματα, απλά δεν ήθελαν να ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι και να έχουν περισσότερα προβλήματα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αποδυναμώνουν τα Κ.Υ. για τις ΤΟΜΥ

«Πλέον το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο και αντί να έχουμε νέους γιατρούς, διότι οι λίγοι που έμειναν αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, παίρνουν και από όσους έμειναν για να εκτελέσουν καθήκοντα οικογενειακού γιατρού σε ΤΟΜΥ, για άλλες μετακινήσεις ή για να προσφέρουν υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των γιατρών του Κέντρου Υγείας Βόλου.
Όπως ανέφερε, κάθε Μονάδα Υγείας έχει αποδεκατιστεί (ειδικά στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν μονάδες με 2-4 γιατρούς) και οι γιατροί που έχουν κάποια ηλικία, χάρη στο προσωπικό τους φιλότιμο, δέχονται καθημερινά πάρα πολλούς πολίτες, για επείγοντα, για τακτικά και για χρόνια συνταγογράφηση.

«Όταν ένας γιατρός απέχει απ’ αυτά τα καθήκοντα και κάνει χρέη οικογενειακού γιατρού, είναι γεγονός ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το ένα αίτημα. Ο κ. Μπακούλας τόνισε ότι δεν σαμποτάρει τον πολύτιμο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, αλλά θέλει να εφαρμοστεί όπως έχει ψηφιστεί από το νόμο με πρόσληψη νέων γενικών γιατρών και παιδιάτρων στις ΤΟΜΥ, που θα κάνουν την εγγραφή του πληθυσμού και να αφήσουν τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας απερίσπαστους στο έργο τους.

Στα Κ.Υ. οι πρώτες εξετάσεις

Ένα άλλο αίτημα που έχουν οι γιατροί, είναι η επέκταση του ωραρίου των Κέντρων Υγείας, κυρίως στην Αττική, να μην είναι χωρίς φύλαξη και χωρίς γιατρούς, μέχρι τις 9 το βράδυ και ο συνεχόμενος εκφυλισμός των Κέντρων Υγείας αστικών κέντρων και κυρίως των εργαστηρίων που καλύπτουν χιλιάδες ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακούλα, τα Κέντρα Υγείας, είναι ο πρώτος σταθμός για τον πολίτη, που θα «φιλτράρουν» τα περισσότερα περιστατικά, για να μην πάνε στα Νοσοκομεία και το σημείο που ο πολίτης θα κάνει τις πρώτες μικροβιολογικές, ακτινολογικές, υπέρηχους κλπ. Όπως είπε, όταν καθημερινά μηχανήματα βγαίνουν εκτός χρήσης, δεν αντικαθίστανται, δεν γίνεται συντήρηση στα παλιά και να βγαίνουν «εκτός», λόγω συνεχών βλαβών για πολλές μέρες.
Η συμμετοχή στην απεργία των γιατρών στο Κέντρο Υγείας Βόλου ήταν 50% και οι γιατροί ζητούν τη συμπαράσταση του κόσμου στον αγώνα που δίνουν για σύγχρονη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι κάτι που αφορά όλους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.