Οντόπουλος: «Η ακρίβεια στα τρόφιμα επηρεάζει την εμπορική αγορά- Δεν πηγαίνουμε καλά»

Ρυθμίσεις και δόσεις ζητούν οι έμποροι για να επιβιώσουν

Δυσοίωνα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στην εμπορική αγορά σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον Βόλο, ιδίως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Έμποροι και καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν τις πληγές που παραμένουν ανοιχτές από τις καταστροφές και ταυτόχρονα την ακρίβεια ιδίως των ειδών πρώτης ανάγκης, που δεν τους επιτρέπει να ξοδέψουν σε άλλα καταναλωτικά είδη. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την εικόνα αυτή της αγοράς αλλά και για τις διεκδικήσεις του εμπορικού κόσμου, για να μπορέσει να επιβιώσει.

 

Ειδικότερα, ο κ. Οντόπουλος αναφέρθηκε στις προτάσεις, που κατέθεσε ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που είχαν ως κεντρικό αίτημα τις ρυθμίσεις και την επαναφορά δόσεων για τους εμπόρους.

«Οι εισφορές έχουν ανασταλεί δεν έχουν χαριστεί. Όλα αυτά τα χρέη τα οποία θα συσσωρευτούν μετά τη λήξη της αναστολής στο τέλος έτους, θα κληθούμε μετά να  τα πληρώσουμε και δεν είμαστε και σε μια περίοδο κανονικότητας που κάποιος μπορεί να αυξήσει την ρευστότητά του μην έχοντας τις υποχρεώσεις αυτές και ενδεχομένως μετά να μπορέσει να τις εξυπηρετήσει. Βλέπουμε ότι η κατάσταση δεν πάει καλά, όχι μόνο τοπικά επειδή είχαμε και το θέμα των πλημμυρών και της πληγής που έχει ανοίξει στον τουρισμό και μας έχει επηρεάσει, αλλά γενικότερα η κατάσταση δεν είναι καλή το 2024 πανελλαδικά για την κίνηση της αγοράς και την καταναλωτική κίνηση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.

Για τον λόγο αυτό ο ίδιος ζήτησε 24μηνη ρύθμιση για το τετράμηνο αυτό του 2023 – Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος- που οι έμποροι υπέστησαν ζημιές και να επανέλθουν οι 120 δόσεις για την περιοχή.

Επιπλέον ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ, που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει το σύνολο της οικονομίας τοπικά έως τέλος του 2024, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τα νησιά έχουν ήδη μειωμένο ΦΠΑ.

«Ζητήσαμε πράγματα που έχουν γίνει κατά το παρελθόν και μπορούν να είναι στοχευμένες παρεμβάσεις για περιοχές», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

 

Να μειωθεί ο ΦΠΑ και να ενταθούν οι έλεγχοι

Σε ότι αφορά στη μείωση του ΦΠΑ που ζητούν οι έμποροι, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης ανέφερε πρόσφατα πως αυτό το αίτημα δεν μπορεί να γίνει καθώς και να υπάρξει η μείωση, ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί γιατί οι τιμές θα παραμείνουν ίδιες.

«Εμείς επιμένουμε σε αυτό. Δηλαδή προδικάζει ο κ. Χατζηδάκης και όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη, ότι ο έμπορος θα παρανομήσει σε περίπτωση που μειωθεί ο ΦΠΑ. Αν είναι έτσι, ας ενταθούν οι έλεγχοι και θα διαπιστωθεί εάν έχει μειωθεί ο ΦΠΑ ή όχι.

Τα καταστήματα είμαστε εκτεθειμένοι λόγω του ίντερνετ στους καταναλωτές όπου οτιδήποτε κάνεις παράτυπο ή παράνομο κατευθείαν εκτίθεσαι στο ίντερνετ.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να ελεγχθούν επιχειρήσεις, όπως στα ηλεκτρονικά καταστήματα που μπορείς να δεις εάν υπήρξε μεταβολή της τιμής με μια απλή εφαρμογή που διαθέτουν οι ελεγκτικές αρχές για παραβίαση του νόμου των εκπτώσεων. Ας μειωθεί ο ΦΠΑ κι εμείς θα εναρμονιστούμε σε αυτό κι ας γίνουν έλεγχοι κι ας επιβληθούν πρόστιμα», υπογράμμισε ο κ. Οντόπουλος.

Επιπλέον, ο ίδιος ζήτησε να υπάρξουν και στοχευμένα προγράμματα επιδότησης εργασίας της ΔΥΠΑ, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να δοθεί μία ώθηση στις επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό, να αποκτήσει εισόδημα ώστε να μπορεί να ξοδέψει και να γίνει ένας κύκλος του χρήματος τέτοιος που να επωφεληθούν όλοι, έμποροι και εργαζόμενοι.

Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων «γονατίζει» την εμπορική αγορά

Η εικόνα της αγοράς σύμφωνα με τον κ. Οντόπουλο δεν είναι καλή με την ακρίβεια να είναι αυτή που γονατίζει τα νοικοκυριά, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλες καταναλωτικές ανάγκες.

Μάλιστα, ο ίδιος σχολίασε την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, παρά την εντύπωση που υπάρχει στο καταναλωτικό κοινό.

«Θα επικαλεστώ την έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ.- Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ όσο αφορά στο πασχαλινό τραπέζι. Φέτος το πασχαλινό τραπέζι ήταν 16-20% ακριβότερο από πέρυσι. Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο.  Παρατηρείται μία τεράστια αύξηση στα τρόφιμα, στα μάρκετ είναι τρομακτικές οι αυξήσεις, από την άλλη υπάρχει μία μικρότερη αύξηση στις τιμές στα εμπορικά καταστήματα.

Όλα έχουν ακριβύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όλα αυτά που καλείται το νοικοκυριό να καλύψει και βασικές ανάγκες και λόγω της ακρίβειας σε βασικά είδη διαβίωσης φτάνουμε ο κόσμος να ξοδεύει πάρα πολύ λίγα χρήματα σε άλλα είδη που εμείς εμπορευόμαστε κι αυτό το βιώνουμε όλοι», εξήγησε και υπογράμμισε πως η εμπορική αγορά επηρεάζεται από την ακρίβεια στα είδη διατροφής.

Σημείωσε δε, πως μπορεί να αυξήθηκαν οι μισθοί, όμως όχι σε αναλογία της αύξησης των ενοικίων που είναι και άνω του 50% αλλά και της αύξησης στα τρόφιμα.

«Εμείς πιέζουμε για να υπάρξουν ελαφρύνσεις, να δοθούν κίνητρα και να υπάρξει μία αναπτυξιακή πολιτική για τις μικρές επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», επεσήμανε.

Παράπονα καταναλωτών για μη αναγραφή τιμών στα εμπορικά καταστήματα

Παράλληλα, ο κ. Οντόπουλος μίλησε και για την υπενθύμιση που έγινε μέσω ανακοίνωσης του Εμπορικού Συλλόγου, με την οποία ενημέρωνε τους εμπόρους για την αναγραφή των τιμών στα προϊόντα τους, καθώς κάτι αντίθετο επιφέρει πολύ τσουχτερά πρόστιμα.

«Υπάρχουν πολλά παράπονα από καταναλωτές ιδίως για τα πολυκαταστήματα ότι δεν υπάρχει σήμανση τιμών στις βιτρίνες αλλά και μέσα στα ράφια και σε κάποια είδη. Επειδή οι έλεγχοι έχουν ενταθεί σε όλα τα επίπεδα και προκειμένου να αποφευχθεί κάποια επιβολή προστίμου, τα οποία είναι πάρα πολύ υψηλά για τις συγκεκριμένες παραβάσεις, υπενθυμίσαμε τη νομοθεσία και καλούμε τους εμπόρους να εναρμονιστούν. Κύριο ζήτημα είναι οι τιμές στις βιτρίνες για να είναι ενημερωμένος ο καταναλωτής και το πρόστιμο για κάθε είδος που δεν φέρει σήμανση ως προς την τιμή είναι 1000 ευρώ», είπε ο κ. Οντόπουλος σημειώνοντας ότι εάν ένα κατάστημα έχει δέκα είδη στη βιτρίνα του χωρίς τιμές, τότε το πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ!

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.