Αύξηση των διαζυγίων στη Μαγνησία!

Εξαιτίας πιθανόν και της πανδημίας και των αλλεπάλληλων εγκλεισμών

Χωριστούς δρόμους επιλέγουν να ακολουθήσουν πολλά ζευγάρια στην περιοχή μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τα διαζύγια να παίρνουν την ανιούσα. Σύμφωνα με έγκριτους δικηγόρους του Βόλου, η αυξητική τάση παρατηρείται ήδη από την εποχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, ενώ καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της λήξης του έγγαμου βίου έπαιξε η πανδημία με τις συνεχόμενες καραντίνες, τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και το πρόσφατο «ξέσπασμα» της ακρίβειας.

Η κ. Βηθλεέμ Ευτυχιάδου- Μπάστα και ο κ. Αχιλλέας Θεοχάρης, δικηγόροι στην πόλη μας, μιλούν στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» για το χθες και το σήμερα της διαδικασίας των διαζυγίων, τις αιτίες χωρισμού, τις ηλικίες των ζευγαριών, αλλά και…το μέλλον, το οποίο, κατά τους ίδιους, δεν διαγράφεται αισιόδοξο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου

Βηθλεέμ Ευτυχιάδου- Μπάστα: «Λόγοι του χωρισμού,
η ενδοοικογενειακή βία και οι εξωσυζυγικές σχέσεις»

Σύμφωνα με την κ. Ευτυχιάδου- Μπάστα, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, τα διαζύγια σε σχέση με παλαιότερα, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί. Η ίδια μάλιστα τόνισε ότι η οικονομική κρίση με τα προβλήματα που δημιούργησε, αλλά και η πανδημία, αντί να συσφίξουν τις σχέσεις των ζευγαριών, προκάλεσαν το αντίθετο.

Ταυτόχρονα, σημειώνει, ότι η διευκόλυνση της έκδοσης διαζυγίων στις μέρες μας βοήθησε πολύ στην επιλογή αυτής της λύσης. «Η διαδικασία του διαζυγίου είναι εύκολη, ανέξοδη και προσβάσιμη σε σχέση με παλιότερα. Πλέον, υπάρχει και έχει καθιερωθεί το εξωδικαστικό διαζύγιο, το οποίο καθιστά τη διαδικασία ως μια παγία πράξη», εξήγησε η κ. Ευτυχιάδου-Μπάστα.

Η κ. Βηθλεέμ Ευτυχιάδου-Μπάστα, Δικηγόρος

Σχετικά με την ηλικιακή κλίμακα των ζευγαριών που προβαίνουν σε διαζύγιο η ίδια τόνισε ότι τα νέα ζευγάρια είναι αυτά που πολύ συχνά ακολουθούν χωριστούς δρόμους, δεν είναι όμως λίγα και τα ζευγάρια που παίρνουν διαζύγιο, έχοντας στο «βιογραφικό» τους πολλά χρόνια κοινής πορείας. «Πολλά νέα ζευγάρια με παιδιά σε βρεφική ηλικία επιλέγουν να χωρίσουν, ενώ επίσης υπάρχουν ζευγάρια τα οποία είναι χρόνια μαζί, αλλά χωρίζουν μόλις τα παιδιά ενηλικιωθούν και φύγουν από το σπίτι. Υπάρχουν πολλές γυναίκες και πολλοί άντρες που κάνουν υπομονή μέχρι τα παιδιά να μεγαλώσουν και να περάσουν στο πανεπιστήμιο. Δεν αντέχουν άλλο τον ή την σύντροφό τους, οπότε προχωρούν είτε στην έκδοση συναινετικού διαζυγίου, είτε κατ’ αντιδικία, είτε της διετούς διαστάσεως», υπογραμμίζει λεπτομερώς η δικηγόρος.

Ποιοι είναι, όμως, οι συνήθεις λόγοι που οδηγούν τα ζευγάρια να τραβήξουν χωριστούς δρόμους; Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι από τις σημαντικότερες αιτίες, ειδικά στην εποχή μας. «Έχουμε κάνει στροφή και οδηγούμαστε προς την εναρμόνιση με το Αγγλοσαξονικό Δίκαιο», δηλώνει η κ. Ευτυχιάδου- Μπάστα και συμπληρώνει ότι «αρκετά συχνά πλέον οι λόγοι που χωρίζουν οι άνθρωποι είναι η ενδοοικογενειακή βία, αλλά και οι εξωσυζυγικές σχέσεις». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο, τόνισε ότι παλιότερα τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας ήταν «φιμωμένα», ενώ σήμερα ο νόμος τα προστατεύει και μπορούν να διεκδικήσουν το δίκαιό τους. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που τα ζευγάρια οδηγούνται στη λύση του γάμου τους, όπως η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αλλά και της ανάμειξης των τρίτων οικογενειακών προσώπων, όπως των γονέων, των πεθερικών, αλλά και των αδερφών, φαινόμενο που, σύμφωνα με την ίδια, παρατηρείται κυρίως στα νέα ζευγάρια, που σε πολλές περιπτώσεις εξαρτώνται από τους οικείους τους με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Για το «αύριο» των διαζυγίων η ίδια δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, μπορεί όμως να πει με σιγουριά ότι «οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες», δίνοντας, στη συνέχεια, το δικό της μήνυμα, ως δικηγόρος και ως άνθρωπος, προς τα νέα παιδιά. «Δεν είμαστε πλέον κοντά στις αξίες που θα έπρεπε να διέπουν την καθημερινότητά μας. Εκλείπει ο σεβασμός και απομακρυνθήκαμε από την ορθοδοξία, με την έννοια της ορθοπραξίας. Είναι η αλήθεια ότι τα νέα παιδιά πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για την επιτυχία ενός γάμου, καθώς οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες. Πρέπει ο καθένας να βρίσκει πρώτα τον εαυτό του και στη συνέχεια να προβαίνει σε έναν γάμο, ώστε να μην καταλήξει στο διαζύγιο».

Αχιλλέας Θεοχάρης: «Μετά τις συνεχόμενες
καραντίνες οι αιτήσεις διαζυγίων αυξήθηκαν»

Την ίδια αυξητική τάση στα διαζύγια της περιοχής μας παρατηρεί και ο κ. Αχιλλέας Θεοχάρης, Δικηγόρος, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση, η πανδημία, οι καραντίνες και όλα όσα διαδραματίζονται στην εποχή μας το τελευταίο διάστημα ευθύνονται για την αύξηση. «Αυξήθηκαν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και επιδεινώθηκαν οι σχέσεις των συντρόφων, ακόμα και οι σχέσεις γονέων και παιδιών, καθώς η καραντίνα έφερε στην επιφάνεια προβλήματα που υπέβοσκαν. Μετά τις συνεχόμενες καραντίνες οι αιτήσεις διαζυγίων αυξήθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης.

Ο κ. Αχιλλέας Θεοχάρης, Δικηγόρος

Τα διαζύγια, σύμφωνα με τον ίδιο, κινούνται σε όλο το ηλικιακό φάσμα, τα ζευγάρια όμως που το τελευταίο διάστημα επιλέγουν να χωρίσουν είναι εκείνα που δεν είναι πολλά χρόνια παντρεμένα. «Διαζύγιο μπορούν να πάρουν όλες οι ηλικίες. Στο απώτερο παρελθόν είχα περίπτωση διαζυγίου κυρίου και κυρίας, 78 και 73 ετών αντίστοιχα. Ως επί το πλείστον, όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα έρχονται ζευγάρια τα οποία έχουν δοκιμαστεί στον έγγαμο βίο λίγα χρόνια και, συνήθως, έχουν ένα παιδί», εξηγεί χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις συνήθεις αιτίες, εκτός των παραπάνω, ο κ. Θεοχάρης σημειώνει πως αυτό που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι αν το ζευγάρι προχωρήσει στο διαζύγιο με κοινή συναίνεση ή κατ’ αντιδικία, τις επιλογές, δηλαδή, που προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο συναινετικό διαζύγιο τα ζευγάρια πολλές φορές δεν αναφέρουν τον λόγο του διαζυγίου, καθώς η απόφαση είναι κοινή και η πράξη απλώς διεκπεραιωτική. Στο διαζύγιο, όμως, με το οποίο δεν συμφωνούν και οι δύο σύζυγοι, τα πράγματα κυλούν διαφορετικά. «Στο διαζύγιο κατ’ αντιδικία χρειάζεται ένας ισχυρός κλονισμός, ο οποίος τεκμαίρεται, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις ρητά αναφερόμενες στον νόμο. Μπορεί να είναι η διγαμία, η μοιχεία, μπορεί να είναι η προσπάθεια επιβολής της ζωής του ενός στον άλλον ή η εγκατάλειψη του συζύγου», υπογραμμίζει ο κ. Θεοχάρης, αναφερόμενος σε επιπρόσθετες αιτίες χωρισμού.

Το διαζύγιο, επίσης, δεν αποτελεί πλέον μια χρονοβόρα διαδικασία, με την τεχνολογία να ευνοεί την έκδοσή του και, πολλές φορές, την επιλογή του. Φυσικά, λόγος γίνεται για το άυλο διαζύγιο, σχετικά με το οποίο ο κ. Θεοχάρης εξηγεί τι είναι και πώς λειτουργεί. «Το άυλο διαζύγιο είναι πρόσφατο και μοντέρνο στις ζωές μας. Εδώ και λίγα χρόνια, το συναινετικό διαζύγιο έπαψε να βγαίνει με δικαστική απόφαση και μπήκε στη ζωή μας η συμβολαιογραφική πράξη της λύσης του γάμου, η οποία με τις απαραίτητες διαδικασίες και τους δικηγόρους γίνεται άμεσα και γρήγορα. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται πλέον και άυλα μέσω του gov.gr. Τόσο οι σύζυγοι, όσο οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, μπορούν να πραγματοποιήσουν τα προαπαιτούμενα της διαδικασίας ακόμα πιο γρήγορα και ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας», αναφέρει ο δικηγόρος.

Ο ίδιος από την εμπειρία του εκτιμά ότι το μέλλον, όσον αφορά στα διαζύγια, δεν διαγράφεται αισιόδοξο, ορμώμενος από το γεγονός ότι ήδη πολλά ζευγάρια επισκέπτονται τα δικηγορικά γραφεία και ρωτούν για τη διαδικασία του διαζυγίου, ανεξάρτητα εάν τελικά τελεσφορήσει η πράξη. «Οι σχέσεις τείνουν να είναι προβληματικές, ειδικά με την έλευση της οικονομικής κρίσης από το 2009, ενώ δεν βοήθησε ούτε η πανδημία του κορωνοϊού. Τα προβλήματα εντάθηκαν, γεγονός που οδηγεί πιο εύκολα στην έκδοση διαζυγίου. Ο κόσμος πιστεύει δε, ότι μπορεί να τελέσει εύκολα έναν γάμο και εξίσου εύκολα να εκδώσει ένα διαζύγιο», καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.

Στατιστικά στοιχεία της Μαγνησίας για το 2022

Και ενώ τα διαζύγια στην περιοχή μας δείχνουν να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία του έτους 2022 για τους πρώτους μήνες, δείχνουν ότι τα ζευγάρια επιλέγουν τον δρόμο προς την εκκλησία.

Τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τους Δήμους του Νομού Μαγνησίας και παρουσιάζονται στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2022, μέχρι τις 29 Μαρτίου (με τελευταία ενημέρωση της σελίδας από τους αρμόδιους την 1η Μαρτίου) αποδεικνύουν ότι στις περιοχές του νομού μας τα «δεσμά» του γάμου διάλεξαν 92 ζευγάρια, ακολούθησαν χωριστούς δρόμους 32, ενώ ενώθηκαν με τον τρόπο του συμφώνου συμβίωσης 23 ζευγάρια.

Συγκεκριμένα και με τη σειρά που καταγράφονται στο αρμόδιο Υπουργείο, στον Δήμο Αλμυρού οι ληξιαρχικές υπηρεσίες κατέγραψαν έξι γάμους και κανένα διαζύγιο, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Σούρπης καταγράφηκε ένα διαζύγιο. Στον Δήμο Αλοννήσου καταχωρήθηκαν δύο γάμοι και ένα διαζύγιο. Στον Δήμο Βόλου, οι αριθμοί είναι δικαιολογημένα μεγαλύτεροι λόγω πληθυσμού, καταγράφοντας οι ληξιαρχικές υπηρεσίες 67 γάμους, έναντι 26 διαζυγίων και 18 συμφώνων συμβίωσης. Στο ληξιαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου καταχωρήθηκαν μόνο δύο σύμφωνα συμβίωσης, στην Πορταριά τρεις γάμοι και στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου επίσης δύο γάμοι. Τον δρόμο της ένωσης διάλεξαν και στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, καθώς στη Δημοτική Ενότητα Μηλεών καταγράφηκαν δύο γάμοι, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Σηπιάδος ένα σύμφωνο συμβίωσης. Οι γάμοι υπερτερούν και στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, όπου στη Δημοτική Ενότητα Κάρλας καταχωρήθηκε ένα σύμφωνο συμβίωσης και στη Φερών πέντε γάμοι και ένα σύμφωνο, έναντι ενός διαζυγίου. Τέλος, στη Σκιάθο καταχωρήθηκαν τρεις γάμοι και δύο διαζύγια, ενώ στο νησί της Σκοπέλου δύο γάμοι και ένα διαζύγιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.