Δ. Βασιλείου: Κάποιοι εργοδότες, βρήκαν ευκαιρία με την πανδημία να κάνουν… «σημεία και τέρατα»

«Το 2022 θα είναι μια δύσκολη χρονιά» προέβλεψε ο γ.γ. του Ε.Κ.Β.

Θετικό ήταν το πρόσημο του 2021 στον τουριστικό τομέα, που αποτελεί το δόρυ της Ελληνικής οικονομίας, ενώ αρνητικό για τις επιχειρήσεις που είχαν προβλέψει να κάνουν έναρξη εργασιών φέτος, αλλά δεν το έκαναν για τους φόβους που είχε ο καθένας.
Ο Δημήτρης Βασιλείου γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και αναφέρθηκε στη χρονιά που φεύγει, προβλέποντας ότι το 2022 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας.
Όπως είπε, εκείνο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί κατά κάποιο τρόπο ότι είναι θετικό στην όλη διαδικασία είναι ότι από τη στιγμή που άνοιξαν ξανά κάποιες επιχειρήσεις, δούλεψαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί αυτός είναι ο απώτερος στόχος όλων, κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν να δουλεύουν και να απασχολούν όσο το δυνατόν περισσότερο εργατικό δυναμικό.
“Από την άλλη μεριά, το μείον ήταν ότι ενώ υπήρξαν κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν προβλέψει να ξεκινήσουν, για να ανοίξουν δουλειές εδώ στην πατρίδα μας, τελικά έμειναν πίσω”, τόνισε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Τα περισσότερα αρνητικά στο νέο νόμο

Ο κ. Βασιλείου σχολιάζοντας την αλλαγή νόμου που έγινε στη διάρκεια της χρονιάς, είπε ότι υπάρχουν μερικά θετικά, αλλά τα περισσότερα είναι αρνητικά. Όπως εξήγησε το θετικό κομμάτι είναι ότι από τη στιγμή που φτάσαμε στο σημείο να εξισώνονται οι υπάλληλοι με τους εργατοτεχνίτες και να υπάρχει ένα κομμάτι στο οποίο θα δίνονται οι ίδιες αποζημιώσεις, το κομμάτι των γονικών αδειών, η διεύρυνση της τηλεργασίας, λόγω των συνθηκών που επικρατούν.
Το Εργατικό Κέντρο Βόλου, σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣΕΕ, ζητάει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 € και ο γραμματέας ανέφερε ότι έγινε ένα μικρό βήμα με αύξηση από 1η Ιανουαρίου στο 2% και η δεύτερη αύξηση από 1 Ιουνίου 2022, 2% ακόμη, βήματα που είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι στα επίπεδα τα οποία ζητούν οι συνδικαλιστές, οι οποίοι αποφάσισαν οι μισθοί να φτάσουν στα επίπεδα του 2012.

Πάρα πολλά προβλήματα
απ΄την μεταβολή στον ΕΦΚΑ

Ο κ. Βασιλείου επισήμανε ότι έχουμε μεταβολή και στον ΕΦΚΑ, που στην περιοχή μας έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, ο οποίος, χωρίς ευθύνη των εργαζομένων, έχει χωριστεί σε δύο κομμάτια (ΕΦΚΑ 1 και ΕΦΚΑ 2), με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα, ενώ υπήρχε μια κανονική ροή και ζήτησε μια μικρή ανοχή από τους εργαζόμενους.
Όσον αφορά στους εργοδότες, τόνισε ότι βρήκαν ευκαιρία με την πανδημία να κάνουν «σημεία και τέρατα», υπήρχαν επιχειρήσεις που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους, με αφορμή την αναστολή εργασίας και πήραν μερίδια από χρήματα που ήταν για τους εργαζόμενους. Κάποιοι εργαζόμενοι έκαναν καταγγελίες, το Εργατικό Κέντρο έκανε παρεμβάσεις και βγήκαν στη δημοσιότητα τέτοιες περιπτώσεις.
“Επειδή θα υπάρξει παράταση στην όλη διαδικασία, δεν θέλουμε να δημιουργηθούν ξανά τα ίδια προβλήματα και γι’ αυτό ζητάμε από τους συναδέλφους μας να έρθουν και να μας πουν τι ακριβώς συμβαίνει, για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε”, επισήμανε ο γραμματέας του ΕΚΒ.
Τέλος ο Δημ. Βασιλείου προέβλεψε ότι το 2022 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, λόγω των συνθηκών που υπάρχουν και πρόσθεσε ότι όταν όλοι είμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε και να κερδίσουμε πράγματα, που είναι στα μέτρα των διεκδικήσεων και εντός της πραγματικότητας, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να κόψουν τον “βήχα” κακών επιχειρηματιών που δημιούργησαν προβλήματα, σε αντίθεση με επιχειρήσεις που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να είναι εντάξει με τους εργαζόμενους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.