Δρ. Κων. Πάντος στο Ράδιο ΕΝΑ: Αυξάνονται οι Ελληνίδες από 45 ως 50 ετών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν

Νέος νόμος έρχεται να προστατεύσει την κατάψυξη ωαρίων και αυξάνει το όριο ηλικίας της εξωσωματικής

Θεσσαλικό Τμήμα διαθέτει πλέον η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, συνεχίζοντας την ουσιαστική ενημέρωση των γυναικών κατά κύριο λόγο, αλλά και των ανδρών στα θέματα τις γονιμότητας, της τεκνοποίησης και των μεθόδων που υπάρχουν, ώστε να μπορούν γυναίκες να φέρουν στη ζωή το δικό τους παιδί.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια είναι πολλές οι Ελληνίδες 45 και 50 ετών, που ενδιαφέρονται να τεκνοποιήσουν και ζητούν την βοήθεια και την ενημέρωση από την Εταιρεία.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Όπως τόνισε ο κ. Πάντος, είναι σημαντικό να ενημερωθούν γυναίκες και άνδρες, ό,τι αφορά στις εξελίξεις των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κι από την άλλη να ενημερώνονται για πιο απλά και βασικά πράγματα όπως τα όρια που θέτει η φύση όσον αφορά την αναπαραγωγή, να δουν πως μπορούν να προστατεύσουν την γονιμότητά τους άνδρες και γυναίκες, κυρίως οι γυναίκες γιατί η φύση είναι πιο αυστηρή μαζί τους, να ξέρουν ποια είναι η ηλικία που θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους ώστε να προστατεύσουν τη γονιμότητά τους με κατάψυξη ωαρίων ή εφόσον έχουν σύντροφο και θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τεκνοποιήσουν και πως πρέπει να το σχεδιάσουν χωρίς να έχουν προβλήματα, που έχουν σχέση με την ηλικία.

«Γυναίκες, έχουν αφεθεί στην καριέρα, τις σπουδές, τα ακαδημαϊκά τους όνειρα και φτάνουν σε μια ηλικία που θέλουν να κάνουν παιδί, πιστεύοντας όμως πως είναι μια εύκολη

Γυναίκες 45 και 50 ετών αναζητούν
λύσεις για να αποκτήσουν παιδί

Ο Δρ. Πάντος αναφέρθηκε όμως και στο προφίλ των γυναικών που αναζητούν τρόπους ώστε να τεκτοποιήσουν. Επεσήμανε πλέον είναι πάρα πολλές οι Ελληνίδες προχωρημένης ηλικίας που έρχονται σε επαφή με την Εταιρεία και αναζητούν λύσεις ώστε να κάνουν παιδί.
Πριν 10-15 χρόνια η μέση ηλικία που προσέγγιζαν την Εταιρεία για ερωτήσεις ήταν στα 37-38, ενώ τώρα προστρέχουν για ενημέρωση γυναίκες άνω των 40 ετών, κυρίως 45 ετών αλλά και πολλές 50χρονες, οι οποίες όπως σχολίασε ο κ. Πάντος έχουν αφεθεί στην καριέρα, τις σπουδές, τα ακαδημαϊκά τους όνειρα και φτάνουν σε μια ηλικία που θέλουν να κάνουν παιδί, πιστεύοντας όμως πως είναι μια εύκολη υπόθεση.
«Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να λάβουν από πριν τα μέτρα τους, η γνώση μπορεί να τους δώσει και τη δυνατότητα επιλογής δυνατοτήτων που μπορεί να έχουν, να γνωρίζουν τι σημαίνει ορμονικός έλεγχος, να προλαμβάνουν καταστάσεις κάνοντας προληπτικά ένα ορμονικό έλεγχο και ενδεχομένως κάποιες άλλες εξετάσεις και εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα πως μπορούν να το λύσουν σχετικά γρήγορα», εξήγησε ο ίδιος.
Συνέχισε δε, λέγοντας πως είναι πολλές οι γυναίκες στην Ελλάδα, αρκετές περισσότερες σε σχέση με το εξωτερικό, που στα 50 τους θέλουν να αποκτήσουν παιδί.
«Με το αυξημένο προσδόκιμο οι γυναίκες 40 ετών πλέον είναι αρκετά πιο όμορφες και δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις ηλικίας. Ενώ μια σύγχρονη 45αρα είναι νέα, όμορφη, αναπαραγωγικά δεν είναι νέα. Υπάρχει ορμόνη η ΑΜΗ (αντιμυλλέριος ορμόνη), που δείχνει το θετικό απόθεμα σε ωάρια. Στα πιο ψηλά της επίπεδα, είναι σε ηλικία 17,18,20 ετών, που κατά τη φύση τότε θα πρέπει να μείνει έγκυος, όπως έκαναν παλιά οι γιαγιάδες. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας δεν το επιτρέπουν αυτό, όμως η ορμόνη πέφτει στο 5% της αρχικής τιμής στην ηλικία των 35 ετών που κατά τη φύση είναι ήδη αργά για αναπαραγωγή ή διατήρηση ωαρίων, οπότε οι κοπέλες εάν θέλουν να ασχοληθούν με σπουδές κτλ θα πρέπει να πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν την γονιμότητά τους», εξήγησε.

Θετική η αλλαγή του νόμου, έρχεται να διορθώσει στρεβλώσεις

Στο αμέσως επόμενο διάστημα έρχεται νόμος που φέρνει αλλαγές στο θέμα της αναπαραγωγής διορθώνοντας στρεβλώσεις που ισχύουν και που κρατούν εγκλωβισμένες τις γυναίκες, που αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα παιδί με εξωσωματική διαδικασία ή να προχωρήσουν στην κατάψυξη ωαρίων.
Σύμφωνα με τον Δρ. Πάντο ο νόμος του 2005, που τότε ήταν πρωτοποριακός, έθετε ως ανώτατο όριο ηλικίας για την εξωσωματική τα 50 έτη, καθώς τότε υπήρχε ο φόβος για προβλήματα σε σχέση με την υγεία της γυναίκας και την εγκυμοσύνη.
Από τότε όμως πολλές μελέτες έδειξαν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για εγκυμοσύνη έως τα 55 έτη και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο αυξήσανε το όριο ηλικίας στα 54-55 , ενώ στις ΗΠΑ καταργήθηκε το όριο ηλικίας και υπάρχει σύσταση προς τους γιατρούς να επιδεικνύουν μια παραπάνω προσοχή σε γυναίκες άνω των 55 ετών.

«Πάρα πολλές γυναίκες απ΄την
Ελλάδα, έφευγαν για το εξωτερικό»

«Πάρα πολλές γυναίκες στην Ελλάδα, που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί και ήταν άνω των 50 ετών έφευγαν για το εξωτερικό, κυρίως στην Κύπρο και την Αλβανία. Πιστεύω ότι τώρα που το όριο ηλικίας πάει στα 54 έτη, να μείνουν εδώ και να μην πάνε στο εξωτερικό», επεσήμανε ο Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Δρ. Πάντο υπάρχουν και άλλα άρθρα στον επικείμενο νόμο που λύνουν σοβαρά προβλήματα, όπως η κατάψυξη ωαρίων. Όπως εξήγησε στην Ελλάδα απαγορεύεται η κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς σκοπούς, παρά μόνο για ιατρικούς.

Υπήρχαν στρεβλώσεις

«Εάν μια κοπέλα ήθελε να σπουδάσει στο εξωτερικό και να αφιερώσει 10 έτη στις σπουδές και ήταν ήδη στα 30 της χρόνια μπορούσε να καταψύξει ωάρια. Πολλές κοπέλες το κάνουν, αλλά απαγορεύεται από τον νόμο, καθώς επιτρέπονταν η κατάψυξη μόνο για ιατρικούς λόγους. Τώρα έρχεται η πολιτεία και αυτό το διορθώνει. Επιπλέον διορθώνεται και το αναχρονιστικό άρθρο για τις γυναίκες σε γάμο. Εάν μια γυναίκα στα πλαίσια του γάμου ήθελε να καταψύξει ωάρια δεν μπορούσε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου. Αν ήταν σε διάσταση, τότε ο εν διαστάσει σύζυγος έπρεπε να δώσει συγκατάθεση. Εάν την έδινε, και ακολουθούσε ο χωρισμός, πάλι η γυναίκα δεν θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει, εάν ο πρώην σύζυγος δεν έδινε τη συναίνεσή του. Τώρα έρχεται η πολιτεία και διορθώνει αυτά και πολλά άλλα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πάντος.
Σημειώνεται τέλος, πως την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 18.00 στο «Μουσείο Τσιτσάνη» στα Τρίκαλα, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα, που θα αναλυθούν όλες οι εξελίξεις στον τομέα της γονιμότητας μέσα από τις δραστηριότητες του Τμήματος Θεσσαλίας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, που ιδρύθηκε πρόσφατα.

Θεσσαλικό Τμήμα διαθέτει πλέον η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.