«”Εφιάλτης” το νέο εργασιακό νομοσχέδιο»

«Χαρακίρι … θα κάνουν οι εργαζόμενοι λόγω υπερεργασίας» δηλώνει ο Αλέξης Μητρόπουλος στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Με τους… Ιάπωνες «Καρόσι» παραλλήλισε τους Έλληνες εργαζόμενους ο γνωστός και έμπειρος εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος, αναλύοντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή όλες τις νέες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου που φέρνει το Υπουργείο Εργασίας προς ψήφιση. Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως πλέον καταργείται το ωράριο και οι εργαζόμενοι θα οδηγηθούν σε 12ωρα και 13ωρα ωράρια εργασιών, που είναι σίγουρο ότι θα φέρουν την εξάντληση και θανάτους από υπερεργασία, όπως σημειώθηκε και στην Ιαπωνία.
Εφιάλτης μάλλον πρέπει να γίνει για τους εργαζόμενους το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, καθώς φαίνεται πως ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι στιγμής για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και την εργασιακή ζωή των εργαζομένων.

«Οι μεγαλύτερες ανατροπές
στα εργασιακά μετά τον πόλεμο»

Ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο, που εισηγείται το Υπουργείο και βρίσκεται σε διαβούλευση επιφέρει τις μεγαλύτερες ανατροπές στα εργασιακά μετά τον πόλεμο, καταργώντας ακόμη και το πιο βασικό εργασιακό κεκτημένο, το 8ωρο.
«Για πρώτη φορά νομιμοποιεί όλα τα είδη των λευκών συμβάσεων, όπου εκεί δεν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να αναφέρει στον εργαζόμενο για πόσες ώρες θα τον απασχολήσει , καταργεί το 8ωρο και δίνει τη δυνατότητα με θέληση του εργαζόμενου να δουλεύει μέχρι 13 ώρες την ημέρα σε έναν ή και περισσότερους του ενός εργοδότες», εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος.
Μάλιστα, ο ίδιος έφερε σε αντιπαραβολή το κίνημα «Καρόσι» ή καλύτερα τη μάστιγα «Καρόσι» που σημειώνεται στην Ιαπωνία και επιφέρει το θάνατο εργαζομένων από υπερεργασία.
«Όταν απελευθερώθηκε το ωράριο στην Ιαπωνία, δημιουργήθηκε ένα κίνημα που δουλεύανε 12ωρα και 13ωρα και είναι το μεγαλύτερο κίνημα θανάτων, λόγω υπερβολικής εργασίας. Το κίνημα Καρόσι, όταν πριν 30 χρόνια επετράπη στους Ιάπωνες να δουλεύουν 13ωρο, όπως τώρα το επιτρέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο , είχαμε Ιάπωνες που δεν έφευγαν από τους χώρους εργασίας, έμεναν, διανυκτέρευαν εκεί για να προλάβουν να μπουν πρώτοι στην επιχείρηση για να αποδώσουν περισσότερα για τον εργοδότη αλλά να βγάλουν και μεγαλύτερο μισθό.

«65ωρο γι’ αυτούς που δουλεύουν πέντε
και 78ωρο γι’ αυτούς που δουλεύουν έξι ημέρες»

Τώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης προσανατολίζονται να φέρουν το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών, η κυβέρνηση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο εισηγείται το 65ωρο γι’ αυτούς που δουλεύουν πέντε ημέρες και το 78ωρο γι’ αυτούς που δουλεύουν έξι ημέρες. Δεν υπάρχει νομοθεσία στον κόσμο που να επιτρέπει αυτό, όπως δεν υπάρχει νομοθεσία να επιτρέπει αυτό που ένα μήνα πριν με νόμο επετράπη στους Έλληνες και τις Ελληνίδες να δουλεύουν έως το 74ο έτος για να συμπληρώνουν τα ένσημα για να βγουν στη σύνταξη. Δεν υπάρχει προηγούμενο αυτής της διάταξης σε όλο τον πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος για τα όσα φαίνεται πως θα βιώσουν και οι Έλληνες εργαζόμενοι.
Κατάργηση του 8ωρου- Ποινικοποίηση της απεργίας
Ο έμπειρος εργατολόγος υποστήριξε ότι με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει υποχρεωτική κατάργηση του 8ωρου. « Θα καλείται υποχρεωτικά ο εργαζόμενος, εάν αποφασίσει ο εργοδότης, να δουλεύει και την έκτη ημέρα. «Σπάει» εδώ το πενθήμερο, είναι υποχρέωση του εργαζόμενου και δικαίωμα του εργοδότη να εισαγάγει την έκτη ημέρα δουλειάς στην επιχείρησή του και τότε ο εργαζόμενος θα δουλεύει την έκτη ημέρα και θα αμείβεται με το ημερομίσθιο συν 40% προσαυξημένο . Είναι η δεύτερη σκληρή ρύθμιση, η μεγάλη ανατροπή», εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν κι άλλες πολύ αρνητικές διατάξεις, όπως αυτές για την ποινικοποίηση της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης με αυστηρές δρακόντειες ποινές σε όσους συνδικαλιστές εμποδίζουν σωματικά ή και ψυχολογικά ακόμη όσους συναδέλφους τους θέλουν να δουλέψουν κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Θετική η ενημέρωση των εργαζομένων

Μέσα σε ένα νομοσχέδιο, που φαίνεται πως θα αλλάξει εκ βάθρων το τοπίο στα εργασιακά, υπάρχουν και ορισμένες θετικές διατάξεις. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, θετικό είναι όλο το κεφάλαιο του νομοσχεδίου που ενσωματώνει όλη την οδηγία που λέει ότι ο εργοδότης θα πρέπει να ενημερώνει από την πρώτη στιγμή και κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου που απασχολεί τον εργαζόμενο για όλες τις λεπτομέρειες, τις λεπτομέρειες της εργασίας, των μισθών, των ωραρίων κτλ.

Το νομοσχέδιο με τις μεγαλύτερες ανατροπές

Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο για το νομοσχέδιο με τις μεγαλύτερες ανατροπές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, απαριθμώντας οκτώ ανατροπές που έρχονται και αναλύοντάς τες σε μεταγενέστερο χρόνο με τους συνεργάτες του από την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.)
«Γίνεται ευκολότερη η απόλυση για απουσία στην εργασία. Πριν ήταν απουσία ενός μήνα, τώρα με πέντε ημέρες συν πέντε προειδοποίησης απολύεται ο εργαζόμενος χωρίς αποζημίωση. Απαλλάσσει επίσης τους εργοδότες με διάταξη να μην προαναγγέλλουν την αλλαγή ωραρίου και τις υπερωρίες στην ΕΡΓΑΝΗ όπως είχαν υποχρέωση μέχρι τώρα. Ανατρέπει ένα σημαντικό Προεδρικό Διάταγμα του 1932, του Βενιζέλου που απαγόρευε να δουλεύεις σε πλείονες εργοδότες πέραν του νομίμου ωραρίου. Τώρα έρχεται και επισημοποιεί κατά το εθελοντικό κατά τη δυνητική παράλληλη απασχόληση. Αυτό δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά, αλλά είναι στη δυνητική ευχέρεια του εργαζόμενου να δουλεύει όπως οι Ιάπωνες Καρόσιδες, το κίνημα του θανάτου μέχρις εσχάτων λόγω υπερεργασίας. Βέβαια εδώ το πρόσχημα είναι να έχει στη διάθεσή του περισσότερο εισόδημα, αλλά ο εργαζόμενος δουλεύοντας 12ωρα, 13ωρα κάθε μέρα έχει και άλλες συνέπειες στην υγεία και στην ασφάλειά του», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Να κυρωθεί άμεσα από την Ελλάδα
η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας

Εκτός όμως από μία πρώτη ανάλυση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε και σε μια ανακάλυψη που έγινε από την ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ. ότι η Ελλάδα δεν έχει κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, όπως το έχουν πράξει εδώ και 53χρόνια όλες οι ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.
«Ανακαλύψαμε ότι αυτή τη σπουδαία, Διεθνή Σύμβαση Εργασίας για τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, που προβλέπει αυξήσεις κατ’ έτος ή κατά διετία, με την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η χώρα μας, μία δημοκρατική χώρα της Ευρώπης δεν την έχει κυρώσει και κάνουμε έκκληση να κυρωθεί. Αν κυρωθεί θα ισχύει και θα είναι δεσμευτική για το κράτος, τους φορείς και τους εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι ίσως οι κυβερνήσεις προ των μνημονίων να αμέλησαν να την κυρώσουν, όμως αυτό να ήταν σε γνώση των δανειστών που πάγωσαν τριετίες και οικογενειακά επιδόματα και επέβαλαν στη χώρα τη «ρήτρα βουλγαροποίηση» μισθών, όπως είπε χαρακτηριστικά ο εργατολόγος με το δεύτερο μνημόνιο.
«Εάν υπήρχε κυρωμένη αυτή η σύμβαση δεν θα μας επέβαλλαν τη ρήτρα βουλγαροποίησης των ελληνικών μισθών και συντάξεων και το πάγωμα των τριετιών και οικογενειακών επιδομάτων», κατέληξε.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.