Ενδοοικογενειακή διασπορά και μικρότερος ηλικιακός μέσος όρος ασθενών από κορωνοϊό στο Βόλο

Τι ανέφερε ο Διευθυντής κλινικών covid του Νοσοκομείου Βόλου κ. Χαράλαμπος Μάνδρος

Νέα δεδομένα καταγράφονται στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Διευθυντής των κλινικών covid του Νοσοκομείου Βόλου κ. Χαράλαμπος Μάνδρος, επισημαίνοντας πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται εκθετική αύξηση των εισαγωγών, με τον αριθμό έξι ημερησίως να έχει σχεδόν παγιωθεί. Ο έμπειρος παθολόγος που έχει διαχειριστεί από την αρχή της πανδημίας τους ασθενείς με κορωνοϊό ως επικεφαλής των κλινικών covid,  αναφέρθηκε στη νέα πορεία του ιού, στις νέες εισαγωγές , που αφορούν κατά κύριο λόγο πιο νέους ανθρώπους ηλικιακά αλλά και ενδοοικογενειακές μολύνσεις ενώ πρότεινε να γίνει μία νέα «συμφωνία» με την κοινωνία, ανοίγοντας κλάδους της οικονομίας με όρους και υγειονομικά μέτρα, μιας και το Lockdown δεν τηρείται στην ουσία του.

Μικρότερος ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών– Μία εβδομάδα το λιγότερο η νοσηλεία

Συνολικά 41 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις δύο κλινικές κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Βόλου, με τέσσερις εξ αυτών να έχουν διακομιστεί από τη Λαμία. Ο κ. Μάνδρος επεσήμανε πως η τελευταία εβδομάδα ήταν δύσκολη, καθώς σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών και από το σημείο που γίνονται από μία έως και τρεις εισαγωγές, πλέον γίνονται έξι, ένας αριθμός που έχει πλέον παγιωθεί.

Την ίδια στιγμή κάθε ασθενής, που εισάγεται σε κλινική κορωνοϊού παραμένει το λιγότερο μία εβδομάδα για νοσηλεία, καθώς ένα από τα κριτήρια εισαγωγής είναι οι βλάβες στον πνεύμονα που δημιουργούνται από τη νόσο.

«Κάθε ασθενής που μπαίνει , μένει πάνω από μία εβδομάδα στο Νοσοκομείο, γιατί θα πρέπει να σταθεροποιηθεί. Ένα από τα κριτήρια εισαγωγής έχει να κάνει με βλάβες στον πνεύμονα, με την  βλάβη στον πνεύμονα  να  μην επανέρχεται γρήγορα, οπότε μέχρι να δώσουμε εξιτήριο θα περάσει πάνω από μία εβδομάδα,  στις περισσότερες των περιπτώσεων κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των νοσηλευόμενων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ελάχιστο νοσηλείας είναι μία εβδομάδα, για να μπορέσει να βγει ο ασθενής με σχετική ασφάλεια, με επιτήρηση και οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνδρος.

Ενδοοικογενειακή διασπορά και μικρότερος ηλικιακός μέσος όρος ασθενών  

Σε ότι αφορά τα στοιχεία του τρίτου κύματος είναι πως υπάρχουν ασθενείς μικρότερης ηλικίας, 38, 39 ετών, αλλά και 50αρηδες, ενώ έχει μειωθεί ο μέσος όρος των ηλικιών με ασθενείς κυρίως μεταξύ 70-75 ετών. Ωστόσο ακόμη και οι ασθενείς μικρότερης ηλικίας παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες στον πνεύμονα.

Παράλληλα, ο Διευθυντής των κλινικών Covid επεσήμανε πως το δεύτερο χαρακτηριστικό , που προέρχεται από την παρατήρηση είναι πως τα περιστατικά που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι συγκεντρωμένα, δηλαδή αφορούν σε οικογένειες και στενό φιλικό κύκλο. Στο Νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύονται τέσσερα ζευγάρια αλλά και φίλους ασθενών, που δείχνει πως υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά.

« Αυτό εν μέρει είναι καθησυχαστικό γιατί ας φανταστεί κάποιος  οι 42 ασθενείς που νοσηλεύουμε τώρα να ήταν από διαφορετικά σημεία από 42 πηγές υπερμετάδοσης, αυτό θα ήταν τραγικό. Το δεδομένο αυτής της εξίσωσης είναι πως είναι μια νόσος που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα μέσα στο σπίτι , δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσει ο άλλος μέσα στο σπίτι», υπογράμμισε ο κ. Μάνδρος και συμπλήρωσε πως δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής που έχει εμβολιαστεί.

Σημαντικό ωστόσο στοιχείο και για τη διαχείριση των ασθενών είναι πως πλέον οι ασθενείς που εισάγονται στο Νοσοκομείο με κορωνοϊό έχουν εξεταστεί από γιατρό, σε αντίθεση με την εικόνα του Νοεμβρίου, που οι ασθενείς εισάγονταν στο Αχιλλοπούλειο με παραμελημένη υγεία.

«Αυτή την φορά και είναι διαφορετικό στοιχείο από τον Νοέμβριο, είναι πως οι ασθενείς που έρχονται, τους έχει δει γιατρός και δεύτερη και Τρίτη φορά. Οι ιδιώτες γιατροί ένα χρόνο μετά έχουν μεγάλη εμπειρία και ξέρουν πλέον και τους παραπέμπουν στο Νοσοκομείο. Αυτό είναι τεράστια διευκόλυνση,  γιατί η λογική του Νοεμβρίου, που είχαμε δεχτεί μεγάλη πίεση,  ήταν ότι μένουμε σπίτι, αλλά δεν μας έβλεπε κανένας ή μόνο τηλεφωνικά κι έρχονταν οι άνθρωποι στο Νοσοκομείο σε δραματική κατάσταση. Αυτό τώρα δεν υπάρχει. Ό,τι εισαγωγή έχει γίνει από ασθενείς, έχουν εκτιμηθεί κι αυτό έχει μεγάλη σημασία και είναι πολύ μεγάλη βοήθεια. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων, αλλά με πολύ καλύτερους όρους σε σχέση με την εμπειρία του Νοεμβρίου», εξήγησε ο ίδιος.

Επανεισάγονται ασθενείς λόγω αναπνευστικών αλλά και γαστρεντερολογικών προβλημάτων

Εκτός όμως από την εισαγωγή των ασθενών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, υπάρχει μεγάλο θέμα και με αυτούς, που ξεπέρασαν τον ιό, αρνητικοποιήθηκαν, όμως τα όσα τους προκάλεσε ο ιός τους φέρνουν ξανά στο Νοσοκομείο και σε νέες νοσηλείες, αυτή τη φορά στις Παθολογικές Κλινικές. Ο κ. Μάνδρος έκανε λόγο πως με βάση τα διεθνή δεδομένα ένα 30-40% των ασθενών με κορωνοϊό, επανεισάγεται, όταν πια ξεπεράσει τη νόσο.

Εξήγησε πως οι 2-3 εβδομάδες μετά το εξιτήριο είναι πολύ σημαντικές και οι ασθενείς λαμβάνουν οδηγίες για το σπίτι τους. Παρόλα αυτά η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά, αλλά και γαστρεντερολογικά προβλήματα.

«Οι  κυρίως επιπλοκές έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό και με το γαστρεντερικό. Στο αναπνευστικό το ελέγχουμε καλύτερα, γιατί είναι η βασική συνιστώσα που γίνεται focus κατά τη διάρκεια της παραμονής,  γιατί είναι νόσος που κυρίως προσβάλει τον πνεύμονα. Από κει κι έπειτα υπάρχει το κομμάτι το γαστρεντερικό. Αυτοί οι ασθενείς έχουν μία επιρρέπεια σε τοξική κολίτιδα , που επίσης έχει αποτυπωθεί σε διεθνείς μελέτες και τους δίνουμε όλες τις οδηγίες για το πως θα πρέπει να το παρακολουθούν γιατί δεν μπορεί να προβλεφθεί. Από μας φεύγουν καλά, δεν παίρνει ο ασθενείς εξιτήριο εάν έχει διάρροιες ή κάτι που είναι ενεργό. Πολλές φορές όμως αυτή η νόσος εκδηλώνεται αργότερα. Κάνουν πολλαπλές διάρροιες  και κυρίως οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να ενυδατωθούν κάτι το οποίο είναι δύσκολο κι αυτό καταλήγει σε νεφρική ανεπάρκεια και σε νοσηλεία στην παθολογική κλινική», ανέφερε ο ίδιος.

Ο βασικός κορμός των υγειονομικών  συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό

Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έχουν ριχτεί εδώ και μήνες στη μάχη του κορωνοϊού ο κ. Μάνδρος επεσήμανε πως κάποιοι από τον βασικό κορμό αντιμετώπισης της πανδημίας και κυρίως από τις αρχές Νοεμβρίου, εξακολουθούν να βρίσκονται στα ίδια πόστα.

«Είναι μια κατάσταση διαρκούς στρες. Δεν είναι εύκολο στη διαχείριση και είναι πάρα πολύ κουραστικό. Ήρθαν δύο συνάδελφοι, η μία στελέχωσε την κλινική covid και ο άλλος βοηθά στην παθολογική κλινική και ήταν μια σημαντική βοήθεια. Επίσης κοιτάζουμε να υπάρχει και μία ανανέωση στους ειδικευόμενους για να διευκολύνονται και οι ίδιοι και να μην πιέζονται από τις συνθήκες. Αλλά από μεριάς ειδικών έχει μείνει ο βασικός κορμός αυτούς τους μήνες», είπε ο ίδιος.

Θα έπρεπε να είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ πριν την πανδημία

Σε ότι έχει σχέση με την ενίσχυση του ΕΣΥ ο κ. Μάνδρος ανέφερε πως η όποια ενίσχυση θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από την πανδημία, μιας και το ενδιαφέρον τώρα των γιατρών να ενταχθούν στο ΕΣΥ «εν καιρώ πολέμου» δεν είναι μεγάλο. Σημείωσε πως προκηρύχθηκαν τώρα τρεις θέσεις παθολόγων και υπάρχουν τρεις αιτήσεις, εκ των οποίων μόνο η μία έχει ως πρώτη προτίμηση τον Βόλο.

«Αυτό λέει ότι το να ενισχύσεις το σύστημα είναι λίγο αργά. Δεν είναι θετικοί όροι για να έρθει κάποιος να εργαστεί στο ΕΣΥ υπό συνθήκες πολέμου. Αυτό ήταν που φωνάζαμε, καθώς εδώ και χρόνια υπήρχαν ελλείματα ιδίως στις παθολογικές κλινικές, που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί και να μην φτάναμε σε αυτό το σημείο που είναι πραγματικά οριακό.

Εμείς θα φτάσουμε και θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και 50-60 ασθενείς, αλλά μετά εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να κινητοποιηθούν, όπως τον Νοέμβριο και περαιτέρω δυνάμεις από άλλες κλινικές και άλλες ειδικότητες,  με δυσλειτουργία όλων των άλλων τμημάτων», σημείωσε.

Νέα συμφωνία με την κοινωνία- Το Lockdown δεν εφαρμόζεται

Έχοντας την εμπειρία της διαχείρισης των περιστατικών κορωνοϊού, αλλά όντας κι ένας ενεργός πολίτης που ζει και κυκλοφορεί στην πόλη, ο κ. Μάνδρος σχολίασε μία ενδεχόμενη χαλάρωση μέτρων, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία, καθώς το Lockdown δεν τηρείται.

«Τα οικονομικά μεγέθη δεν τα ξέρω, αλλά τα φαντάζομαι και όταν έχεις μια οικονομία η οποία πρακτικά είναι ένα χρόνο παγωμένη , τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Αν βγει μια βόλτα έξω κάποιος θα διαπιστώσει ότι δεν τηρείται το Lockdown ούτε οτιδήποτε. Σ’ αυτή την κατάσταση δεν ξέρω τι νόημα έχουν οι απαγορεύσεις, που τελικά δεν τηρούνται.

Εγώ αυτό που θα έκανα ήταν μια καινούργια συμφωνία με την κοινωνία. Θα πρέπει να απελευθερώσουμε κάποιους τομείς, γιατί τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο . Υπάρχουν μέτρα που εν μέρει εφαρμόζονται και κάποια δεν εφαρμόζονται κι έχουμε φτάσει να έχουμε 3500 κρούσματα και ένα τσουνάμι που έχει ξεκινήσει από την Αθήνα, κι επεκτείνεται αριστερά, δεξιά, πάνω και κάτω.

Θα κοίταζα να το κάνω πιο ελεγχόμενα, δηλαδή από το να έχεις όλους αυτούς τους νεαρούς μπροστά στον Άγιο Κωνσταντίνο χωρίς μάσκες, θα άνοιγα κάποια καφέ με μεγάλες αποστάσεις κα με όρους πιο υγειονομικά ευνοϊκούς και θα έδινα έναν χρονικό ορίζοντα για τα επόμενα μέτρα χαλάρωσης. Όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε χρονικός ορίζοντας, ήταν το μαρτύριο του Σισύφου. Βέβαια, είναι δύσκολο να πει κανείς πότε γίνεται το άλλο βήμα. Είναι μια δύσκολη εξίσωση για δύσκολους λύτες», υπογράμμισε ο ίδιος, ο οποίος όμως φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία σημειώνοντας πως όσο και να ανέβουν τα κρούσματα δεν θα βρεθούμε στα επίπεδα Νοεμβρίου στο ΕΣΥ, μιας και ο εμβολιασμός βοηθά σημαντικά, οπότε επεσήμανε πως το επόμενο χρονικό διάστημα τα πράγματα θα πάνε αρκετά καλύτερα.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.