Ευθ. Τσάμης: Πιθανές εκρήξεις κρουσμάτων αν δεν προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες

Είπε ότι οι ανεμβολίαστοι πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ για τις μεταλλάξεις

Μήνυμα ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, έστειλε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, προειδοποιώντας ότι αν δεν προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει κίνδυνος εκρήξεων των κρουσμάτων και να ξαναζήσουμε πολύ στενάχωρες καταστάσεις όπως και πέρυσι.

«Σημαντικό ποσοστό, αλλά όχι επαρκές»

Ο Ευθύμιος Τσάμης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, και είπε ότι το θετικό στην υπόθεση του κορωνοϊού, είναι ότι στο νομό Μαγνησίας υπάρχει ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών περίπου 52%, ενώ αν υπολογίσουμε και τα ποσοστά ανθρώπων που ασθένησαν, ξεπερνούμε το 60%.
Ο πρόεδρος των γιατρών έκανε λόγο για ένα σημαντικό ποσοστό, αλλά όχι επαρκές, για να αναχαιτιστεί η πανδημία, λέγοντας ότι ο στόχος είναι μεγαλύτερος και τον έχουν «πιάσει» χώρες όπως η Πορτογαλία και οι σκανδιναβικές που έχουν άγγιξαν ποσοστά 80-85% των εμβολιασμένων.

Ο κ. Τσάμης τόνισε ότι ακριβώς επειδή είμαστε μακριά από τον στόχο, εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο των μολύνσεων, των νοσηλειών και θανάτων από κορωνοϊό, με μια ύφεση στα περιστατικά αυτή την περίοδο.
“Επειδή ο ιός είναι πάρα πολύ ύπουλος, μπορεί να δούμε εκρήξεις με αφορμή την αλλαγή των γενικότερων συνθηκών, δηλαδή το ότι θα βρεθούμε με συνανθρώπους μας σε κλειστούς χώρους. Αν δεν προσέξουμε και αν δεν πάρουμε τα μέτρα προστασίας, μπορεί να εκτιναχθούν τα περιστατικά, διότι ένα ποσοστό ανεμβολίαστων που είναι 40%, αλλά, δυστυχώς, απ’ ότι βλέπουμε και εμβολιασμένων, μπορεί να κολλήσουν, επομένως ο αρχικός μας φόβος που ήταν μην τυχόν δεν πιάνει απόλυτα το εμβόλιο, δυστυχώς επιβεβαιώνεται, γιατί υπάρχουν και οι νέες μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα που είναι πάρα πολύ μεταδοτική”, τόνισε ο πρόεδρος των γιατρών.

«Όσοι είναι ανεμβολίαστοι,
πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, που δημιουργούν αστάθεια στην αντιμετώπιση και δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Οι συνάνθρωποί μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους εμβολιασμένους και όλο αυτό το μείγμα των δεδομένων που έχουμε δημιουργεί μία ανησυχία, για το πως θα πορευτεί όλη η κατάσταση στο μέλλον.
Ο κ. Τσάμης τόνισε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι πρέπει να είναι πιο ήσυχοι, αλλά όσοι είναι ανεμβολίαστοι, πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ, σε σχέση και με τις μεταλλάξεις που δημιουργούνται.
“Αυτό δεν το λέμε για να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο, αλλά για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και ο κόσμος να καταλάβει ότι πρέπει να εμβολιαστεί, γιατί το εμβόλιο είναι δώρο επιστήμης, που περιμέναμε, γιατί είναι και αποτελεσματικότατο και ασφαλέστατο”, επισήμανε.

«Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει
να γίνεται, όπως κάθε χρόνο»

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε, ότι για να πιάσουμε το στόχο άνω του 80%, πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά, υπάρχουν μελέτες που τρέχουν, ακόμη και για εγκύους και έχει ξεκαθαρίσει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορούν να το κάνουν σε όλα τα τρίμηνα της κύησης, ενώ για τα παιδιά η σύσταση είναι ότι μπορούν να εμβολιαστούν, καθώς μπορεί να μην νοσούν βαριά, αλλά έχουμε περιπτώσεις που μπορούν να παρουσιάσουν έντονα συμπτώματα και να χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Τέλος, για τα αντιγριπικά εμβόλια, ο κ. Τσάμης τόνισε ότι εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται όπως κάθε χρόνο, γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος για τη γρίπη, ειδικά ηλικιωμένοι και άνθρωποι με προβλήματα υγείας, παρόλο που πέρυσι δεν είχαμε γρίπη, λόγω των μέτρων και του lockdown.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.