Ευθύμης Τσάμης: «Να ενημερωθεί ξανά η κοινωνία για την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων»

Να μην καταντήσει ο Βόλος πόλη που θα παράγει και θα καίει σκουπίδι

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) που σχεδιάζεται στον Δήμο Βόλου, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), Μανώλης Γραφάκου. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης έχει ταχθεί δημόσια κατά της δημιουργίας Μονάδας Διαχείρισης Αποβλήτων με την παραγωγή rdf/srf, επισημαίνοντας πως με αυτή την απόφαση ο Βόλος θα καταντήσει πόλη  που παράγει και καίει σκουπίδι.

 

Όπως τόνισε ο κ. Τσάμης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλιδη, είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων, καθώς το 85% των σκουπιδιών στη χώρα θάβεται, με αποτέλεσμα η ΕΕ να επιβάλλει συνεχώς πρόστιμα στην Ελλάδα. Η πρόταση για τη δημιουργία Μονάδας παραγωγής rdf ήρθε από την προηγούμενη Κυβέρνηση επί Υπουργίας Φάμελλου και συνεχίστηκε επί της παρούσας κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο κ. Τσάμης σχολίασε πως οι υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας έχουν προκρίνει τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών τους με παραγωγή βιοαερίου, άλλοι με ανακύκλωση, όμως ο Βόλος αποφάσισε να πάει στην παραγωγή rdf/srf τη στιγμή που το ΤΕΕ Μαγνησίας είχε προτείνει τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων με την παραγωγή βιοαερίου, ως πιο οικολογικό τρόπο και όχι τόσο επιβλαβή για το περιβάλλον. Με την πρόταση του ΤΕΕ είχε ευθυγραμμιστεί και ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και η Επιτροπή των Επιστημονικών Φορέων.

Εξηγώντας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας το σκεπτικό της πρότασης των Επιστημονικών φορέων και την αντίδρασή τους στην παραγωγή και μετέπειτα καύση του rdf επεσήμανε πως «Το εργοστάσιο RDF που θα γίνει στον Βόλο θέλει και κάποια ποσότητα αυτών των υλικών για το τελικό προϊόν του, επειδή αυτό δεν φτάνει, πιθανών να έρχονται σκουπίδια από άλλες πόλεις της χώρας για να δημιουργήσουν αυτό το rdf ή srf, που περιέχει και βιολογικά υλικά μέσα και θα δημιουργηθεί αυτό το υλικό που θα δίνεται ως καύση είτε στην ΑΓΕΤ ή σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και κάποια στιγμή ο Δήμος είπε ότι μπορεί να κάνει και εξαγωγές γιατί θα έχει ποιοτικό προϊόν.

Στο μυαλό του Δήμου, εκτός από το εργοστάσιο παραγωγής rdf ίσως είναι και η δημιουργία εργοστασίου που θα παράγει ενέργεια από την καύση σκουπιδιών». Τόνισε δε πως πεποίθηση των φορέων είναι πως θα υπάρξει επιβάρυνση της περιοχής από ένα τέτοιου είδους εργοστάσιο.

«Επειδή θα παράγεται εδώ αυτό το προϊόν μπορεί να «καλέσει» κι άλλες επιχειρήσεις ενεργοβόρες, γιατί το rdf/srf μπορούν να το κάψουν και μονάδες παραγωγής ασβέστου. Οπότε εάν εδώ είναι η παραγωγή μπορεί να έρθουν τέτοιες μονάδες και με το πρόσχημα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας να γίνει ο Βόλος μια πόλη που θα παράγει σκουπίδι για καύσιμο και θα καίει για παραγωγή ενέργειας. Αυτή την πόλη θέλουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσάμης.

Ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου πλήρης και σαφής ενημέρωση της πόλης και των δημοτών γύρω από το θέμα. Υπογράμμισε πως σαφώς και πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες διαχείρισης σκουπιδιών, αλλά η πρόταση του ΤΕΕ όπως σημείωσε είναι η πιο περιβαλλοντικά σωστή και πρόταση που έχουν κάνει πράξη άλλες περιοχές.

«Ο Βόλος θα καταντήσει και το λέω με σαφήνεια μια πόλη που θα παράγει σκουπίδι για καύση και επειδή δεν θα φτάνει το δικό μας σκουπίδι θα έρχεται και από άλλες περιοχές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και με τη διαδικασία παραγωγής rdf υπάρχει επιβάρυνση του εδάφους,  γιατί υπάρχουν απόβλητα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και θα καταντήσει να παράγει και να καίει σκουπίδι. Με τέτοιες δραστηριότητες και με παρεμβάσεις όπως με την πιθανή έλευση του LNG στην είσοδο του λιμανιού της πόλης, είναι σίγουρο πως η πόλη θα αλλάξει χαρακτήρα», κατέληξε ο κ. Τσάμης, εκφράζοντας την ένστασή του και τον φόβο του από την δημιουργία Μονάδας παραγωγής rdf.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.