Γ. Αγγελοπούλου από τον Βόλο: “Αναδεικνύουμε το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον”

Η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" στην παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού

Να αναδείξουμε το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον ήταν το μήνυμα της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία βρέθηκε στον Βόλο, στην παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος και υλικού με τίτλο “Που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό- Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδας”, ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε από δεκάδες εθελοντές εκπαιδευτικούς.

Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσιάτικα από τον φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος”.

Την κ. Αγγελοπούλου υποδέχτηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος ο οποίος ευχαρίστησε την πρόεδρο της Επιτροπής για τη συμβολή της σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

“Ένα καραβάκι έπιασε λιμάνι για να ξεκινήσει καινούργια ταξίδια. Μια προσπάθεια των εκπαιδευτικών μας που ξεκίνησε εδώ και χρόνια για ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τη ναυτοσύνη της Ελλάδας που μπορεί να διδαχθεί στα σχολεία. Είχε εκπονηθεί με εθελοντές εκπαιδευτικούς, δεν ήταν εύκολο όμως να γίνει πράξη. Η ευκαιρία δόθηκε από την εθνική προσπάθεια της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με την κ. Αγγελοπούλου όταν είπε ότι πρέπει να αφήσουμε κάτι που να μείνει. Και ήταν το πρώτο που της είπαμε, ότι έχουμε ένα υλικό που θέλουμε να γίνει υλικό για τα σχολεία. Αμέσως έγινε κατανοητό και το παραδίδουμε τώρα στους εκπαιδευτικούς. Θέλουμε τώρα να της πούμε ευχαριστώ και έχει μεγάλη σημασία να λέμε το ευχαριστώ όταν οι άνθρωποι που δούλεψαν και εργάστηκαν τους ξεχνάμε. Εμείς θέλαμε να της πούμε ότι η προσπάθεια δικαιώθηκε, να την ευχαριστήσουμε και να ευχηθούμε να έχει κι άλλες ευκαιρίες για να κάνει πράγματα για τον τόπο μας”, είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στη δράση του Μητροπολίτη Ιγνατίου, επισημαίνοντας πως ήταν ένα από τα πιο ενεργά μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής. Αναφορικά με το εκπαιδευτικό υλικό η κ. Αγγελοπούλου τόνισε πως η Ολομέλεια αποδέχτηκε την πρόταση αυτή στην προσπάθεια ανάδειξης του παρελθόντος για να προχωρήσουμε στο μέλλον. “Αποδεχτήκαμε την πρόταση αυτή γιατί είχε σχέση με τη θάλασσα, τη  θάλασσα που  μας ανέθρεψε, που καθόρισε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και με έναν εμβληματικό τίτλο που είναι εξαιρετικά επίκαιρος αυτές τις ημέρες. Ο τίτλος “Που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό” ήθελε να δείξει τον αναστοχασμό του παρελθόντος,  να βρεθούν τα θεμέλια που έστησαν αυτό το νεοσύστατο κράτος 200 χρόνια πριν, που ανέθρεψε γενιές Ελλήνων και που ετοιμάζεται να προχωρήσει στο μέλλον. Αυτή η προσπάθεια αφιερώνεται στα νέα παιδιά, τους μαθητές, τους δασκάλους, τους καθηγητές, σε όλη την κοινωνία”, υπογράμμισε η ίδια.

Μάλιστα σημείωσε πως η Επιτροπή παρατείνει τη θητεία της με απόφαση του πρωθυπουργού για έξι ακόμη μήνες και όπως ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου θα συνεχίσει τις δράσεις της, καθώς υπάρχει αποθεματικό το οποίο θα επιστρέψει στην κοινωνία.

“Μας έμειναν αρκετά κονδύλια αποθεματικό και δηλώσαμε ότι για τους πυρόπληκτους θα αφιερώσουμε ένα μέρος των εσόδων κι έτσι κι έγινε. Πρώτο μέρος των δωρεών ξεκίνησε από την Πυροσβεστική που χαρίσαμε δέκα υπερσύγχρονα 4χ4 αυτοκίνητα και θα συνεχίσουμε με άλλη μία δωρεά στην Πυροσβεστική και με πολλές άλλες. Μέχρι τον Ιούνιο τα χρήματα του αποθεματικού θα γυρίσουν στην κοινωνία, στους ανθρώπους που μας στήριξαν χωρίς να κοστίσουμε ούτε ένα ευρώ στο κράτος”, σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου.

Την εκδήλωση παρουσίασης του πρωτότυπου αυτού εκπαιδευτικού υλικού άνοιξαν δύο μικρά παιδιά κρατώντας στα χέρια τους ένα καραβάκι, ενώ το παρών έδωσαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, ο Βουλευτής κ. Θανάσης Λιούπης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, ο Δήμαρχος Ν. Πηλίου κ. Μιχάλης Μιτζικός, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης, η Αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου και πλήθος άλλων καλεσμένων.

Τι είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα- υλικό “Που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό”

Ο σχεδιασμός και η επιστημονική επιμέλεια της δράσης για την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού για τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος με τίτλο «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος», σε μορφή εκπαιδευτικού πακέτου με έντυπο και ψηφιακό υλικό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός –  Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας». Την επιστημονική επιμέλεια του εκπαιδευτικού πακέτου μετά από σχετική απόφαση του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχε ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος» αποτελείται από έξι βιβλία τριάντα δυο σελίδων και ένα βιβλίο τριάντα δύο σελίδων «Οδηγός για το εκπαιδευτικό – Μεθοδολογία προγράμματος». Για κάθε ενότητα και βιβλίο υπάρχει και ένα έντυπο (Α3) χρονογραμμής (timeline). Το έντυπο υλικό συνοδεύεται από DVD με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό (εκπαιδευτικά σενάρια για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, φύλλα δραστηριότητας, παρουσιάσεις, ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακά βιβλία, φωτογραφίες, κ.ά).

Για την εκπόνηση του εκπαιδευτικού πακέτου συνεργάστηκαν 70 εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και φορείς της Εκπαίδευσης. Οι τίτλοι των θεματικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού πακέτου είναι:

1) Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και τον Βόλο του σήμερα με το διακριτικό υπότιτλο «Αργοναυτική Εκστρατεία»,

2) Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα  με το διακριτικό υπότιτλο «Μεσαιωνικά λιμάνια και σταθμό»,

3) Που πας καραβάκι, με τέτοιον καιρό; (Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου) με το διακριτικό υπότιτλο «Μες του Αιγαίου τα νερά»,

4)  Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (Το λιμάνι του Βόλου, Τρίκερι, Βόρειες Σποράδες, Ανατολικό Πήλιο, Αμαλιάπολη) με το διακριτικό υπότιτλο «Βίρα τις άγκυρες»,

5)  Η παράδοση των Αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες), με το διακριτικό υπότιτλο «Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία»,

6) Περιβάλλον, θάλασσα και  ναυτιλία σήμερα, με το διακριτικό υπότιτλο «Μαγνήτων γη και θάλασσα, στον χώρο και στο χρόνο».

Κάθε θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες εκπαιδευτικού υλικού (έντυπο και ψηφιακό) για τις τάξεις Νηπιαγωγείου, Α’-Β’, Γ’-Δ’, Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.