Γ. Σαρίδης στο Ράδιο ΕΝΑ: Έρχονται από Μάρτιο πλειστηριασμοί και κατασχέσεις !

Προανήγγειλε νέα πολιτική κίνηση, με συνένωση δυνάμεων και πολιτικών κινήσεων στο χώρο του κέντρου
Τόνισε ο αγρονόμος -τοπογράφος ΕΜΠ και πρώην βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε «κόκκινους» δανειολήπτες έρχονται από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Σαρίδη, αγρονόμο –τοπογράφο του ΕΜΠ και πρώην βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με την Ένωση Κέντρου (και στη συνέχεια ανεξάρτητος), ο οποίος μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή. Ο ίδιος τόνισε πως καμία κυβέρνηση από το 2011 έως και σήμερα δεν έσκυψε στα προβλήματα των δανειοληπτών, ενώ κανένας νόμος εκτός από τον «νόμο Κατσέλη» δεν βοήθησε τους δανειολήπτες. Μάλιστα ο πρώην Βουλευτής προανήγγειλε και νέα πολιτική κίνηση που βρίσκεται στα σκαριά, με συνένωση δυνάμεων και πολιτικών κινήσεων στο χώρο του κέντρου.

Η κυβέρνηση προχωρά σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Όλα τα άσχημα είναι μπροστά, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρίδης, μιλώντας για τα αδιέξοδα τόσο των δανειοληπτών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσο και όσων μπορούν μεν, μέχρι σήμερα να ανταποκριθούν στις ανάγκες, όμως το μέλλον …δεν είναι ευοίωνο.
Ο πρώην Βουλευτής επεσήμανε πως με εξαίρεση τον νόμο Κατσέλη « ουδέποτε ακούστηκε ούτε στην Ελληνική Βουλή, ούτε και στην ελληνική κοινωνία η φωνή των δανειοληπτών . Το κακό ξεκινά ότι οι κυβερνήσεις που υπηρέτησαν τα μνημόνια, πιεζόμενοι από τους θεσμούς έπρεπε να δώσουν κάποιες λύσεις. Οι δανειολήπτες αναγνωρίζουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Υποστηρίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό και για την εξυγίανση των τραπεζών, αλλά είναι πολύ σημαντικό και για την κοινωνική ειρήνη».
Το μεγάλο αυτό πρόβλημα των δανείων, δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί σωστά καθώς όποιος νόμος μετά από τον νόμο Κατσέλη, όπως επεσήμανε ο κ. Σαρίδης, προστέθηκε στο «οπλοστάσιο» της ελληνικής πολιτείας, δεν ήταν υπέρ των δανειοληπτών.

Η κυβέρνηση δείχνει μία στάση αναλγησίας

«Το μεγάλο αυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε και από την τωρινή κυβέρνηση, γεγονός ότι είμαστε εκτός μνημονίων πλέον και θα μπορούσε να φέρει κάποιες ευεργετικές διατάξεις. Παρόλα αυτά βλέπουμε την κυβέρνηση να προχωρά σε πλειστηριασμούς από τον Μάρτιο, παρόλο που οι τράπεζες ζήτησαν να προχωρήσουν μόνο σε κατασχέσεις, τελικά θα έχουμε και κατασχέσεις και πλειστηριασμούς», υπογράμμισε ο κ. Σαρίδης.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δείχνει μία στάση αναλγησίας και τόσο ο Σύλλογος Δανειοληπτών, όσο και ο πολιτικός φορέας των εν λόγω πολιτών που είναι το Κόμμα των Ελλήνων Δανειοληπτών κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου ακόμη και για τους «πράσινους» δανειολήπτες, καθώς, εξήγησε, με αυτή τη συνεχιζόμενη πορεία της οικονομίας πολλοί ακόμη δανειολήπτες που εξυπηρετουν τις υποχρεώσεις τους, δεν ξέρουμε εάν αύριο θα περάσουν τη γραμμή από το «πράσινο» στο «κόκκινο».

Τα «κόκκινα» δάνεια ξεχάστηκαν

Ο κ. Σαρίδης κάνοντας μία αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν προσπάθησε να εξηγήσει πως φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο με τα «κόκκινα» δάνεια να παραμένουν ένα μεγάλο ζήτημα για την κοινωνία, αλλά και την οικονομία.
«Μέσα από τα μνημόνια υπογράφηκαν οι μνημονιακοί νόμοι, οι οποίοι ουσιαστικά είχαν σκοπό την εξυγίανση των τραπεζών. Το τραπεζικό σύστημα ήταν αυτό που είχε τεράστιο πρόβλημα και οι τράπεζες έπρεπε να σωθούν. Πίστεψαν οι κυβερνήσεις και μετά τις πιέσεις των θεσμών, ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να ενισχύσουν τις τράπεζες. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές από τον ελληνικό λαό και η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση είχε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για να εξυπηρετηθούν μέχρι εκείνη τη στιγμή κόκκινα δάνεια. Κάτι το οποίο δεν γύρισε ποτέ στον δανειολήπτη. Τα χρήματα που μαζεύτηκαν από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των τραπεζών και ξεχάστηκαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2011 και μετά επέλεξαν να κρατήσουν τις τράπεζες «ζωντανές» και απο κει και πέρα όποιοι από τους δανειοληπτες τα καταφερναν, τα καταφέρνανε μόνοι τους, χωρίς την αρωγή του κράτους», ανέλυσε ο ίδιος.

Νέος πολιτικός σχηματισμός στα σκαριά

Τέλος, ο πρώην Βουλευτής ανέφερε πως υπάρχει μία νέα πολιτική κίνηση που βρίσκεται στα σκαριά κι έρχεται για να δώσει φωνή τόσο στους δανειολήπτες, όσο και σε άλλους πολίτες που ανήκουν στο χώρο του κέντρου, όμως δεν εκφράζονται από τα υπάρχοντα κόμματα και τις πολιτικές.
«Υπάρχει η ανάγκη νέων πολιτικών κινήσεων και σχηματισμών κυρίως στο χώρο του κέντρου, το οποίο λεηλατείται. Οι ψηφοφόροι του κέντρου είναι σαν βαρόμετρο για το πότε θα αναλάβει ένα κόμμα την εξουσία. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να αναγεννηθεί. Τον υπηρέτησα αυτό τον χώρο. Η φωνή και δυναμική του λείπει από τη Βουλή αυτή τη στιγμή. Γίνεται προσπάθεια να ενωθούν φωνές που εκφράζουν τους δανειολήπτες και άλλους, για να δημιουργηθεί μία κίνηση και να διεκδικήσει να ακουστεί η φωνή της στην Βουλή», σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως υπάρχουν αυτό το διάστημα συζητήσεις με αρκετά κόμματα, πάνω στις αρχές που θα πρέπει να συμφωνηθούν απ’ όλους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.