Γιώργος Σαχαρίδης: «Το 30-35% της ρύπανσης οφείλεται στα τζάκια»

Επανήλθαν οι μέρες με πολύ υψηλούς ρύπους στον Βόλο- Τοποθετείται νέος μετρητής στον Ιατρικό Σύλλογο

Για την εικόνα της ατμόσφαιρας στην πόλη, αναφορικά με την αέρα ρύπανση μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σαχαρίδης επισημαίνοντας πως έχουν επανέλθει, λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών, οι μέρες με πολύ υψηλούς ρύπους στον Βόλο, ενώ σημείωσε πως το 30-35% της αέριας ρύπανσης οφείλεται στα τζάκια. Παράλληλα, ο ερευνητής τόνισε πως το δίκτυο της ερευνητικής ομάδας GreenYourAir επεκτείνεται και από τον νέο χρόνο μετρητή θα αποκτήσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας με την καταγραφή κι άλλων ρύπων πέρα των αιωρούμενων σωματιδίων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη  οι υπερβάσεις μικροσωματιδίων έχουν ξεκινήσει και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αντίθετα, ήταν αναμενόμενο. «Έχουν λιγοστέψει οι μέρες με υψηλές θερμοκρασίες, μπαίνουμε στον χειμώνα και η θέρμανση παίζει έναν πρωταρχικό παράγοντα ώστε να δημιουργεί σημαντικά φαινόμενα ρύπανσης τις νυχτερινές ώρες», επεσήμανε ο ίδιος. Μάλιστα αναφέρθηκε κυρίως στη χρήση του τζακιού ως μέσο θέρμανσης σημειώνοντας ότι αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα ρύπανσης μεσοσταθμικά σε όλο τον χρόνο.

«Κατά μέσο όρο έχουμε μία συμμετοχή από το τζάκι τα προηγούμενα χρόνια γύρω στο 30-35%. Είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ρύπανσης, όχι όμως ο μοναδικός. Γι’ αυτό και έχουμε επεκτείνει το δίκτυό μας και εκτός Βόλου, ανατολικά και δυτικά, όπου υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα για να εξετάσουμε και την περίπτωση μην τυχόν κάποιοι εκμεταλλεύονται τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη χρήση του τζακιού για να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα μέσα από κάποια βιομηχανική εργασία», σημείωσε.

 

Υπάρχουν ώρες που τα όρια της ρύπανσης ξεπερνιούνται κατά πέντε και δέκα φορές

Έχοντας μειωθεί η θερμοκρασία και έχοντας οι περισσότεροι ξεκινήσει να χρησιμοποιούν τη θέρμανση η ατμόσφαιρα τις βραδινές ώρες είναι «βαριά» και σύμφωνα με τα στοιχεία αρκετά επιβαρυμένη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχαρίδης, υπάρχουν στιγμές κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου βλέπουμε ότι η ρύπανση φτάνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα και όπως έχουμε μελετήσει και με την ομάδα του κ. Γουργουλιάνη, με τους γιατρούς της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΘ, όταν είμαστε δύο ή τρεις φορές πάνω από το όριο που έχει θεσπίσει ο ΠΟΥ, τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες πόσο μάλλον εάν έχουμε στιγμές ή αρκετό χρονικό διάστημα που η ρύπανση πέντε και δέκα φορές πάνω από το όριο του ΠΟΥ. Οπότε σίγουρα υπάρχει σοβαρός προβληματισμός  τουλάχιστον ή κατά κύριο λόγο για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά ή κάποιοι ενήλικες που έχουν κάποια προβλήματα. Αυτό όμως δεν πρέπει να εφησυχάζει τους υπόλοιπους καθότι η ατμόσφαιρα τις νυχτερινές ώρες είναι αρκετά επιβαρυμένη.

Ευχάριστη η έλευση των δύο μετρητών από την Περιφέρεια

Στο μεταξύ, ο ερευνητής του ΠΘ αναφέρθηκε και στην χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προμήθεια δύο μετρητών ρύπανσης και την εγκατάστασή τους στον Βόλο, σχολιάζοντας πως είναι πολύ ευχάριστο αυτό το γεγονός, μιας και θα υπάρξουν συμπληρωματικά στοιχεία.

Τόνισε πως η ύπαρξη ενός μόνο μετρητή δεν μπορεί να δείξει μια καλή εικόνα για την περιοχή, ενώ ξεκαθάρισε πως η δράση του Πανεπιστημίου, με την εγκατάσταση μετρητών αέριας ρύπανσης εντάσσεται σε ερευνητικό πρόγραμμα που επιχορηγείται από την ΕΕ, είναι ανεξάρτητο, όλα τα στοιχεία είναι δημόσια, καθώς αναρτώνται στην ιστοσελίδα όπου κάποιος μπορεί να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται ανά πάσα στιγμή η ποιότητα της ατμόσφαιρας. «Χρειαζόμαστε αρκετούς μετρητές σε πολλά σημεία, τα σημεία να έχουν επιλεγεί με βάση επιστημονικούς κανόνες και να συλλέγουμε για μεγάλο διάστημα δεδομένα. Είναι πολύ σημαντική μία μέτρηση εάν έρχεται από έναν επιστημονικό ή κρατικό φορέα στο να βγούνε χρήσιμα συμπεράσματα», επεσήμανε ο κ. Σαχαρίδης.

 

Επεκτάθηκε το δίκτυο μετρητών- Τοποθετείται νέος μετρητής στον Ιατρικό Σύλλογο

Το δίκτυο των μετρητών, όπως τόνισε ο κ. Σαχαρίδης, έχει πλέον επεκταθεί και βρίσκεται και εκτός Βόλου, ανατολικά και δυτικά, όπου δηλαδή υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα. Στις αρχές δε του χρόνου θα τοποθετηθεί και 13ος μετρητής στο Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, με τον οποίο η ερευνητική ομάδα είχε και συνεχίζει να έχει μια πολύ καλή συνεργασία. Παράλληλα δε, στις αρχές του χρόνου να εκδοθεί και η ετήσια έκθεση του προγράμματος, όπου θα παρουσιαστούν συγκεντρωτικά στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας το 2022, αλλά και συγκριτικά στοιχεία.

Σε ότι αφορά δε στον μετρητή που θα τοποθετηθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας ο κ. Σαχαρίσης σημείωσε ότι « Στα πλαίσια της πολύ καλής συνεργασίας μας με τον Ιατρικό Σύλλογο θα τοποθετήσουμε έναν 13ο μετρητή στον Ιατρικό, που θα έχει τη δυνατότητα να μετρήσει και περισσότερους ρύπους και να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για το που βρισκόμαστε όχι μόνο για να αιωρούμενα σωματίδια, που είναι ένας από τους σοβαρότερους ρύπους, αλλά να δούμε και άλλους ρύπους. Ο νέος μετρητής θα μετρά μεθάνιο, οξείδια του αζώτου, του θείου, διοξείδιο του άνθρακα, που είναι από τους πιο σημαντικούς ρύπους που μπορεί να έχει μία πόλη  και όλοι μαζί μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας, όπως αναφέρουν δεκάδες μελέτες, οπότε είναι σημαντικό να μετράμε κι άλλους ρύπους».

Τέλος, ο ερευνητής επεσήμανε πως η ΕΕ συνεχίζει τη χρηματοδότηση του προγράμματος του ΠΘ δίνοντας την ευκαιρία στην ερευνητική ομάδα να φτιάξει ένα καινούργιο μετρητή, που θα μετρά και άλλους ρύπους πέραν των αιωρούμενων σωματιδίων.

«Ευτυχώς έχουμε πείσει την ΕΕ και μπορούμε και επεκτείνουμε και με άλλους ρύπους τους μετρητές και με περισσότερους σταθμούς για να έχουμε περισσότερα δεδομένα και να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο και να βρεθεί το μέγεθος που επηρεάζει κάθε αιτία κι από κει και πέρα οι αρμόδιοι να ενεργήσουν καταλλήλως», κατέληξε ο κ. Σαχαρίδης.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.