«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο διεθνώς, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

«Με πρωτοβουλίες καλών πρακτικών, που θα δημιουργήσουν καινοτομία την οποία θα μπορούμε να εξάγουμε»

Στο θέμα της κλιματικής κρίσης, με αφορμή τη Διάσκεψη της Γλασκόβης, αναφέρθηκε ο Γιώργος Κωστάκος*, ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής και συντονιστής του Τομέα Εξωτερικού των Οικολόγων Πράσινων που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή. Οι τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που είναι ανθρωπογενές φαινόμενο, είναι η προσπάθεια αντιμετώπισης των αιτιών, με μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και η προσαρμογή για τις επιπτώσεις που έρχονται.
Όπως είπε, υπάρχουν δύο πλευρές της διάσκεψης, η διάσκεψη αυτή καθ’ αυτή, που είναι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ειδικούς στο θέμα, με συγκεκριμένη ατζέντα και η δεύτερη πλευρά, που είναι το πιο πολιτικό κομμάτι, που όμως δεν είναι το μέρος που λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Κωστάκο, οι δεσμευτικές αποφάσεις είναι για τη συμφωνία του Παρισιού, για την κλιματική αλλαγή, που θέτει σαφείς στόχους ότι πρέπει να μείνουμε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μέση άνοδο της θερμοκρασίας, στη γη, να δοθούν χρήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να μπορέσουν να κάνουν αντίστοιχες δράσεις, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν με τους δικούς τους πόρους. Όπως είπε, αυτά συζητούνται και οι λεπτομέρειες για το πως θα εφαρμοστούν.
«Αυτή είναι η ατζέντα της διάσκεψης και τα αποτελέσματα που θα βγουν δεν μπορούν να είναι τρομακτικά. Υπάρχει η συμφωνία του Παρισιού και θα είναι για την εφαρμογή της και οι χώρες έχουν πει εθελοντικά τι μπορούν να κάνουν μέχρι το 2030», τόνισε ο συντονιστής του Τομέα Εξωτερικού των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ προσπαθεί να συμφωνήσει στο 55% τουλάχιστον μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέχρι το 2030 και είναι από τους πρωτοπόρους στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει. Ωστόσο οι επιπτώσεις είναι παγκόσμιες και δεν αρκούν τα μέτρα που θα πάρει μια ήπειρος.

Ο Γ. Κωστάκος ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής των Οικολόγων Πράσινων, μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ»

Επιπτώσεις και τρόποι αντιμετώπισης

Ο κ. Κωστάκος τόνισε ότι αυτό που μετράει στο τέλος, είναι η πράξη και θέλουμε να μην έχουμε τους μεγάλους καύσωνες, τις ξηρασίες, τις φωτιές, να μην έχουμε προβλήματα με την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας ή τις πλημμύρες και όλα αυτά τα φαινόμενα που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του κλίματος.
«Αυτά θα πάρει χρόνο να τα αποφύγουμε, γιατί ακόμη και αν σταματούσαμε να καίμε ορυκτά καύσιμα και να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, υπάρχουν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην ατμόσφαιρα ήδη, που οι επιπτώσεις αυτές σίγουρα θα χειροτερεύουν για κάποιες δεκαετίες», επισήμανε.
Ο ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ότι οι τρόποι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι δύο: Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες, που είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου, γι’ αυτό πάμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προσπαθούμε να μονώσουμε τα κτίρια για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, όπως και να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής οι βιομηχανίες (αλουμινίου, τσιμέντου κλπ.). Ο άλλος τρόπος, είναι η προσαρμογή, για τις επιπτώσεις που έρχονται.

Για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, είπε ότι τα νησιά μας είναι βραχώδη και δεν χάνονται, γιατί ευτυχώς, είναι χτισμένα σε υψόμετρο από τη θάλασσα, αλλά μπορεί να χάσουν τις παραλίες τους, ενώ τόνισε ότι ως νησιωτική χώρα, η ευκαιρία είναι να κάνουμε κάποια νησιά, όπως η Τήλος, πρότυπα νησιά κλιματικής αλλαγής με ΑΠΕ και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία. Λόγω της γεωγραφικής μας ιδιαιτερότητας, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο διεθνώς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της με πρωτοβουλίες καλών πρακτικών σε νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές, που θα δημιουργήσουν καινοτομία και τεχνογνωσία την οποία θα μπορούμε να εξάγουμε».

*Ο Γιώργος Κωστάκος είναι συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του ιδρύματος Foundation for Global Governance and Sustainability (FOGGS) με βάση τις Βρυξέλλες. Έχει σχεδόν τριάντα χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε διεθνή θέματα. Μεταξύ αυτών δεκατέσσερα χρόνια με τα Ηνωμένα Έθνη, σύμβουλος στις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, έχει εργαστεί σε ανώτερες θέσεις στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Συντονίζει την θεματική ενότητα κλιματικής αλλαγής στην κοινοπραξία συμβούλων NEEMO. Έχω διατελέσει Συμπρόεδρος του Ελληνικού Κύκλου με μέλη ελληνικής καταγωγής εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κόμματος (EFP).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.