Η επίσκεψη στη Μαγνησία ευκαιρία αναβαπτισμού στα νάματα του γένους, του πολιτισμού, της ιστορίας…

Ο π. Ιωάν. Νικολίτσης της Μητρόπολης Αυστρίας μίλησε στο Ράδιο Ένα και τον Άνθιμο Γαζή, τη διασπορά και την εκκλησία

Επέστρεψε στον Βόλο, ο πατέρας Ιωάννης Νικολίτσης, Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου στη Μητρόπολη Αυστρίας και Εξαρχία Ουγγαρίας, με αφορμή πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Μηλιές για τον Άνθιμο Γαζή.
«Στον Βόλο είχα έρθει στην παιδική μου ηλικία, αλλά είναι γεγονός ότι η ζεστασιά, η φιλοξενία των ανθρώπων και τα μέρη με τα οποία ήρθα σε επαφή, με κάνουν να νιώθω ότι είμαι συντοπίτης σας», ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή.
Ο πατέρας Ιωάννης Νικολίτσης, είπε ότι συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, έλαβε την ευχή του και παραβρέθηκε στην εκδήλωση, ενώ επισκέφθηκε το Αθανασάκειο Μουσείο και είχε μία πολύ όμορφη ξενάγηση από τη διευθύντρια, όπως και την έδρα του Λυκείου Ελληνίδων. Το πρόγραμμα των επισκέψεων συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια των ημερών που ο πατέρας Ιωάννης παρέμεινε στην περιοχή μας.

«Η Μαγνησία είναι πάντα ένα ζωντανό
κομμάτι σύνδεσης με τη Βιέννη»

“Απολαύσαμε το μεράκι των κυριών, την όμορφη ιματιοθήκη και όλα αυτά είναι μία ευκαιρία αναβαπτισμού. Το ταξίδι αυτό δεν είναι ένα ταξίδι απλά για μία ομιλία, είναι μια ευκαιρία αναβαπτισμού στα νάματα του γένους μας, του πολιτισμού, των παραδόσεών μας και της ιστορίας μας”, τόνισε ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου. Ο ίδιος είπε ότι η Μαγνησία είναι πάντα ένα ζωντανό κομμάτι σύνδεσης με τη Βιέννη και αυτό ανακλάται και από την ιστορία των κοινοτήτων και κυρίως από την ιστορία των κοινοτήτων του Αγίου Γεωργίου.
Περισσότερο μάλιστα, την περίοδο κατά την οποία ο Άνθιμος Γαζής έρχεται στη Βιέννη το 1796, καθώς είναι μία εποχή κατά την οποία μεσουρανούν, κυρίως η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου, οι Θεσσαλοί και οι Ηπειρώτες έμποροι.

Το παλαιότερο εν λειτουργία Εκπαιδευτικό
Ίδρυμα της διασποράς, η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης

Αναφερόμενος στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, ο π. Ιωάν. Νικολίτσης, στο οποίο είναι υποδιευθυντής, τόνισε ότι είναι το παλαιότερο εν λειτουργία Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη διασπορά και όπως ο Άνθιμος Γαζής προσπαθούσε για την Βιβλιοθήκη των Μηλεών να την εξοπλίσει με βιβλία, παλαίτυπα, όργανα σχολικά και εποπτικά για τη διδασκαλία, έτσι και οι Έλληνες έμποροι, προσπαθούσαν το σχολείο τους στη Βιέννη να το έχουν υπό την προστασία τους και να το εξοπλίσουν με το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό.
“Εμείς έχουμε μία σειρά παλαίτυπων βιβλίων που πραγματικά δείχνει την αγάπη και το μεράκι των Ελλήνων εμπόρων για τον φωτισμό του γένους. Σήμερα, ανέφερε, η Μητρόπολη Αυστρίας, έχει την ευλογία να έχει στα σπλάχνα της το σχολείο που στεγάζεται από το 1804 επίσημα στο κτίριο στην Αγία Τριάδα Βιέννης και είναι υπό την εποπτεία της Μητρόπολης που πασχίζει πάντοτε έστω και με δυσκολίες, να εξοπλίζει το σχολείο και να μη λείπει τίποτα από τα παιδιά, στη μαθησιακή διαδικασία.
Τα πράγματα δεν είναι αυτονόητα όπως στην πατρίδα μας, δεν μένουν κοντά στην περιοχή που είναι οι εκκλησίες μας οι περισσότεροι Έλληνες, μένουν σε πολύ μεγάλη απόσταση, ως και τρεις ώρες μακριά, οπότε το σχολείο έρχεται να παίξει το ρόλο της σύνδεσης με τη Μητρόπολη και κυρίως με την πατρίδα.
Για αυτό το λόγο και τα παιδιά μας μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα, δίνουν εξετάσεις και έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το πιστοποιητικό της Ελληνομάθειας και για τη χώρα την οποία ζουν, είναι ένα εφόδιο η γνώση της Ελληνικής γλώσσας.

Η μετανάστευση

Ο π. Ιωάννης Νικολίτσης τόνισε ακόμη, ότι η Μητρόπολη είναι ο πρώτος χώρος με τον οποίο ο Έλληνας μετανάστης, θα έρθει σε επικοινωνία και η τοπική εκκλησία, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, αποτελεί ένα μέσο για την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων αυτών, στα νέα δεδομένα που συναντούν.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου τόνισε, ότι από το 2010 που άρχισε για τα καλά η κρίση στην πατρίδα μας, είχαμε έναν μεγάλο αριθμό νέων μεταναστών, κυρίως εργατικού δυναμικού, διότι μέχρι τότε, τα δεδομένα ήταν κυρίως μετανάστευση ακαδημαϊκών πολιτών, είτε για προπτυχιακές, είτε για μεταπτυχιακές σπουδές και κάποιοι αποφάσισαν να μείνουν στην Αυστρία. Η οικονομική κρίση έφερε και το εργατικό δυναμικό, ενώ τώρα υπάρχει μία μείωση, καθώς αρκετοί συμπατριώτες μας έφυγαν με το ξέσπασμα της πανδημίας, διότι υπήρχε και κύμα απολύσεων από επιχειρήσεις. Πλέον, με αργούς ρυθμούς, υπάρχει κύμα μετανάστευσης, αλλά κυρίως για λόγους σπουδών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.