Ιερώνυμος: Συνεργασία Εκκλησίας, Πολιτείας, και της Τ.Α. για το όραμα της μεγαλοσύνης (video)

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εγκαινιάζει με τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Δημήτρη Εσερίδη και τον επιχειρηματία Ανδρέα Τσαγκάρη το πρόσφατα ανακαινισμένο Ιεραποστολικό Κέντρο "Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης" στον Αλμυρό.
Να βρούμε τον άνεμο αισιοδοξίας και να σταματήσουμε τις μικρότητες ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας, Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μεταδώσουν στον Ελληνισμό το όραμα της μεγαλοσύνης, μετέφερε από τον Αλμυρό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, που επισκέφθηκε την περιοχή και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αλμυρού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Μακαριότατος ζήτησε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με μικρότητες, Εκκλησία και Πολιτεία να εμπνεύσουν στο λαό το όραμα της μεγαλοσύνης και να δώσουμε πρότυπα στα παιδιά μας που έφτασαν στο σημείο να λένε ότι δεν υπάρχει ελπίδα.

Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι σήμερα βλέπουμε σε πολλούς χώρους ότι η τοπική κοινωνία και από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και από πλευράς Εκκλησιαστικής ποιμαντικής, συνεργάζονται και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε καλό και αγαθό.
«Έχετε την ευλογία να έχετε έναν Μητροπολίτη, τον αγαπητό αδελφό Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος εργάζεται με έναν τρόπο πολύπλευρο και σύγχρονο και ο Μητροπολίτης αυτός πολλές φορές μας διηγήθηκε περιπτώσεις αυτής της συνεργασίας. Ιδιαίτερα το χαιρετίζω αυτό, διότι στις πόλεις που επισκέπτομαι περιοδεύοντας βλέπω αυτή τη συνεργασία, από την οποία περιμένει κανείς έργα προκοπής», τόνισε αναφερόμενος στο δημοτικό συμβούλιο και το λαό του Αλμυρού.
Ο αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πόλη, λέγοντας ότι έχει διαβάσει την ιστορία της. Όπως είπε, ο Αλμυρός ευτύχησε να είναι ένας ευλογημένος χώρος, από τα βάθη των αιώνων, τους μυθικούς, τους προϊστορικούς, τους κλασσικούς, τους Ρωμαϊκούς, τους Ελληνιστικούς, τους Βυζαντινούς χρόνους, ακόμα και της Τουρκοκρατίας.

Να βρούμε τον άνεμο της αισιοδοξίας
Αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα είπε ότι περνάμε μια δύσκολη εποχή, αλλά η Ελλάδα πέρασε πολλές δύσκολες εποχές και τα κατάφερε να ξαναβρεί πολλές φορές τον εαυτό της.
«Γι’ αυτό λοιπόν και στη σύγχρονη εποχή, δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός και να τα χάνουμε, αλλά να έχουμε το θάρρος να βρίσκουμε τον άνεμο της αισιοδοξίας, της ελπίδος και της αγωνιστικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο μακαριότατος παραδέχτηκε ότι ο Έλληνας είναι κουρασμένος. Από μια πλευρά η ανεργία, τα χρέη, η φτώχεια, οι καθημερινές δυσκολίες, του έχουν επηρεάσει πολλές φορές το χαμόγελο, του έχουν προσθέσει ανασφάλεια, του έχουν κόψει τον αέρα της ελπίδος και της αισιοδοξίας.

Συντονισμός Εκκλησίας – Πολιτείας
Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, εδώ χρειάζεται συντονισμός και από την Πολιτεία και από την Εκκλησία και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι ο άνθρωπος δεν είναι άτομο, είναι πρόσωπο. Το άτομο είναι μια μικρή μονάδα που κλείνεται στον εαυτό της. Ένας άνθρωπος, όσο κλείνεται στον εαυτό του, τόσο δυσκολεύεται. Όταν όμως γίνεται πρόσωπο, έχει φαντασία, όνειρα, όραμα και θέλει να απλωθεί, τόνισε.
Γι’ αυτό λοιπόν, συμπληρώνοντας ο ένας στον άλλο στη διακονία του, η Εκκλησία μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή και να δημιουργήσει όραμα, που δεν το βλέπουμε σήμερα, που το αναζητάμε και το θέλουμε.

Ο Αρχιεπίσκοπος κρίνει ότι περνάμε μια κρίση προτύπων. Πρότυπα πολιτικού, πρότυπα Παιδείας, σε οποιοδήποτε χώρο που σήμερα είναι εν ανεπαρκεία. Και χρειαζόμαστε αυτά τα πρότυπα, γιατί τα παιδιά μας έχουν φτάσει στο σημείο να λένε «δε βαριέσαι, δεν υπάρχει ελπίδα, όλα είναι ίδια, οι ίδιοι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να περάσουν τον καιρό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να μην ασχολούμαστε με μικρότητες
Απευθυνόμενος στο λαό του Αλμυρού, ο Μακαριότατος είπε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το χώρο και να απευθυνθούμε γενικότερα στην Πολιτεία ή στην Εκκλησία. «Πρέπει να σηκώσουμε τον πήχη λίγο πιο ψηλά, να μην ασχολούμαστε με μικρότητες, ή πράγματα που επινοούμε για να αποπροσανατολίσουμε το λαό μας», είπε και έφερε ως παράδειγμα το χρόνο που έχει χαθεί για το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα που θεωρούνται ξεπερασμένα για την εποχή μας.

«Για τους Έλληνες, το θέμα δεν είναι οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά θέμα σχέσεων Εκκλησίας και Έθνους», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος, που πρόσθεσε ότι σήμερα οι Έλληνες είμαστε περίπου 10 εκατομμύρια, αλλά με τη σκέψη και με τον τρόπο που ζούμε, σε 10-15 χρόνια θα γίνουμε επτά εκατομμύρια. Έξω από τα σύνορα της Ελλάδος είναι άλλα 7 ή 10 εκ. Έλληνες.
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, ήρθε η ώρα που η Εκκλησία πρώτη, με τη διακύμανση γενικότερα των Ελλήνων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Πολιτεία, όλοι μαζί «να εμπνεύσουμε σ’ αυτό το λαό το όραμα της μεγαλοσύνης και να πάψουμε να τρωγόμαστε και να ασχολούμεθα με μικροπρέπειες. Ήρθε η ώρα που πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για το κοινό καλό, σε κοινή προσπάθεια και αυτό έχει ανάγκη ο τόπος μας περισσότερο», ήταν η δήλωσή του. Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια εγκαινίασε το Ιεραποστολικό Κέντρο “Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης” το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα για να προσφέρει η τοπική μας εκκλησία ακόμη καλύτερες συνθήκες και ένα ευρύτερο κοινωνικό έργο στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τελεί την τελετή εγκαινίων του Ιεραποστολικού Κέντρου "Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης" που βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου της πόλης του Αλμυρού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τελεί την τελετή εγκαινίων του Ιεραποστολικού Κέντρου “Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης” που βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου της πόλης του Αλμυρού.
Μετά τα εγκαίνια του Κέντρου παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.
Μετά τα εγκαίνια του Κέντρου παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.