Κ. Παπανάτσιου στο Ράδιο ΕΝΑ: Η ΝΔ δεν νοιάζεται για να βγει η μικρομεσαία επιχείρηση από την κρίση

Κριτική της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σκληρή κριτική έκανε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ελάφρυνση των επιχειρήσεων, η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν νοιάζεται για να βρει η μικρομεσαία επιχείρηση από την κρίση και τόνισε πως αυτή τη στιγμή βασική προτεραιότητα είναι να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να ενισχυθούν σημαντικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση που επέφερε η πανδημία.

Ως συνταγή από τα ίδια, χαρακτήρισε η κ. Παπανάτσιου τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, σχολιάζοντας πως αυτές αφορούν κάποιες συγκεκριμένες ομάδες και απλά τις ανανεώνει και δεν προσθέτει κάτι παραπάνω, ενώ, σύμφωνα με την ίδια αφήνει απ’ έξω τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα χαμηλά εισοδήματα.

Αναφορικά με τη μείωση φόρου σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά πως «Ξέρετε πολλούς μικρούς επιχειρηματίες  να έχουν μέχρι 10.000 κέρδος αυτή την εποχή; Μιλάει η κυβέρνηση για το 2022, άρα για περιπτώσεις που περιμένει μία επιχείρηση «τρελό» κέρδος το 2021. Με επιχειρήσεις κλειστές όλο αυτό το διάστημα, πόσες θα έχουν κέρδος; Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στο 2020 οι περισσότεροι είχαν ζημία, έχοντας κλειστές τις επιχειρήσεις τους  και το 2021,  που τον μισό χρόνο οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές είναι δυνατόν να υπάρξει τόσο μεγάλη ανάπτυξη, τόσο πολύς θα είναι ο τουρισμός; Τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι γι’ αυτούς που έχουν πληγεί από την πανδημία. Λαμβάνονται για εκείνους που έχουν ευδοκιμήσει μέσα στην πανδημία κι όχι για τους επιχειρηματίες κι εργαζόμενους που έχουν πληγεί. Ποιος θα έχει 10.000 ευρώ κέρδος με μισό χρόνο κλεισμένες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα;».

Μόνιμη η μείωση της προκαταβολής φόρου

Σε ότι αφορά την μείωση της προκαταβολής φόρου στα φυσικά πρόσωπα η κ. Παπανάτσιου επεσήμανε πως είναι μία θετική εξέλιξη και ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε ήδη προτείνει. Όμως υπογράμμισε πως αυτή η μείωση θα πρέπει να είναι μόνιμη, καθώς λίγοι είναι αυτοί που έχουν κέρδη για να πληρώσουν αυτή τη στιγμή προκαταβολή και οι περισσότεροι θα λάβουν επιστροφή φόρου.

« Αυτή η μείωση, που πρέπει να γίνει μόνιμα, είναι για τις περιόδους που έχουμε ανάπτυξη. Εκεί φαίνεται το αποτέλεσμα της προκαταβολής», είπε η ίδια.

Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά- Βασική προϋπόθεση να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας  

«Αυτή τη στιγμή άλλα ζητήματα έχουν προτεραιότητα. Υπάρχουν επιχειρήσεις τόσο καιρό κλειστές. Η εστίαση ξεκινά μετά το Πάσχα, δεν έχουν ρευστότητα οι επιχειρήσεις. Πως θα ανοίξουν, πως θα αγοράσουν εμπορεύματα, με τι ρευστότητα;» αναρωτήθηκε η κ. Παπανάτσιου, επισημαίνοντας πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοινώθηκε δεν είναι ένα κακό μέτρο, όμως το κονδύλι αυτό η κυβέρνηση το πήρε όχι από τον προϋπολογισμό του κράτους αλλά από τον ΟΑΕΔ.

« Αυτό σημαίνει ότι σε μια εποχή που έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την ανεργία, πως θα δοθούν χρήματα από τον ΟΑΕΔ προς τους ανέργους ή πως θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζόμενους για να μην έχουμε μείωση θέσεων εργασίας; Βασικό είναι να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Το 3% μείωση δεν είναι τίποτα. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τώρα, για να μπορέσουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους θα πρέπει να δώσει το κράτος τη δυνατότητα να πληρωθούν όλες οι εργοδοτικές εισφορές και οι εισφορές του εργαζόμενου από το ίδιο το κράτος, για ένα μεγάλο διάστημα, για να μπορέσει η επιχείρηση να κρατήσει τον εργαζόμενο», τόνισε η ίδια, συμπληρώνοντας πως είναι επιτακτικό ένα «κούρεμα» των χρεών που έγιναν μέσα στην πανδημία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν νοιάζεται  για να βγει η μικρομεσαία επιχείρηση από την κρίση. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και η μείωση του φόρου σ’ αυτές , αλλά από την κρίση αυτή που έχει πληγεί είναι η  μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.