Κ. Τριανταφυλλίδης στο “Ράδιο-Ένα”: Θετικές εξελίξεις με τρία φάρμακα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ο προγραμματισμός της ελληνικής κυβέρνησης αφορά το εμβόλιο της Pfizer . Η Ε.Ε. θα δώσει άδεια υπό παρακολούθηση, για να εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να ελέγχει τις πιθανές παρενέργειες
Ενδέχεται και ως το τέλος του χρόνου να υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Μέσα σε μόλις μερικούς μήνες η ιατρική και ερευνητική κοινότητα παγκοσμίως έχει αναδείξει νέα δεδομένα που αφορούν τον covid19, τον ιό που έχει μπει για τα καλά στις ζωές όλων. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, Ομότιμο Καθηγητή Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή τα νέα δεδομένα χαρτογραφούν καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού αλλά και τη συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού ως προς αυτό, ενώ σε ότι αφορά το πολυπόθητο εμβόλιο ο Καθηγητής επεσήμανε πως ενδέχεται και ως το τέλος του χρόνου.

Μεταλλάξεις

Πολλά και διαφορετικά είναι πλέον τα δεδομένα για τον covid 19 μετά από ένα εξάμηνο από την ανακήρυξη του ΠΟΥ για πανδημία. Το πρώτο και βασικό, όπως ανέφερε ο Καθηγητής είναι οι μεταλλάξεις που έχει κάνει ο ιός κι αν αυτές είναι πιο επικίνδυνες ή όχι από την αρχική νόσο που εκδηλώθηκε στην Κίνα.
” Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 180 μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό του ιού, αλλά από αυτές τις μεταλλάξεις μία έχει σημασία, η οποία δημιουργήθηκε μάλλον στην Ευρώπη και είναι διαφορετική από αυτή που ξεκίνησε στην Κίνα ο κορωνοϊός.
Κι έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτή η μετάλλαξη του ιού έχει ένα χαρακτηριστικό. Αυξάνει τη μολυσματικότητα του ιού, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στο 70% των περιπτώσεων στην Ευρώπη και την Αμερική, τα άτομα όλα που προσβάλλονται έχουν αυτό το στέλεχος του ιού. Το ευχάριστο όμως είναι ότι δεν φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρα από την προηγούμενη, δηλαδή τα κλινικά συμπτώματα είναι παρόμοια με την κλινική μετάλλαξη, η οποία είχε δημιουργηθεί στην Κίνα”, εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Ανακαλύφθηκαν φάρμακα

Ωστόσο υπάρχουν εξελίξεις θετικές και στα φάρμακα, καθώς η ρεμδεσιμβίρη, που έχει λάβει έγκριση από όλα τα κράτη, έχει το πλεονέκτημα να μειώνει τις ημέρες νοσηλείας των ασθενών που εισέρχονται στις ΜΕΘ από 16 σε εννέα.
Επιπλέον το δεύτερο φάρμακο, που όπως τόνισε ο Καθηγητής, ανακαλύφθηκε μόλις πριν από 15 ημέρες και λέγεται δεξαμεσαδρόνη , μειώνει κατά 33% τη θνησιμότητα από τον covid. Πρόκειται για ένα γνωστό στην ιατρική κοινότητα φάρμακο, είναι φθηνό και δοκιμασμένο και σύμφωνα με τον Καθηγητή Τριανταφυλλίδη δίνει θεαματικά αποτελέσματα.
Το τρίτο φάρμακο βρίσκεται τώρα σε κλινικές δοκιμές και είναι η ερυθροποιητίνη. Είναι γνωστή και στην ιατρική κοινότητα, αλλά στο χώρο των αθλητών, καθώς όπως επεσήμανε ο Καθηγητής αφενός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των αναιμιών, θαλασσαιμία, μεσογειακή κτλ, ενώ οι αθλητές τη γνωρίζουν γιατί “ντοπάρονται” για καλύτερες επιδόσεις. Βέβαια, το εν λόγω φάρμακο δεν έχει πάρει ακόμη την έγκριση και βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών ελέγχων.

Πολυσυστηματική νόσος ο Covid19

Ένα άλλο σημείο στο οποίο εστίασε ο Καθηγητής είναι πως ο κορωνοϊός δεν είναι μία άλλης μορφής γρίπη.
” Είναι λαθεμένη η άποψη ότι η νόσος covid είναι μία απλή γριπούλα. Πρόκειται για πολυσυστηματική νόσο, μια ασθένεια που προσβάλλει πάρα πολλά όργανα κι όχι μόνο το αναπνευστικό , όπως η γρίπη. Ο ιός προκαλεί θρομβοτικές επιπλοκές, μυοκαρδιακή αρρυθμία, στεφανιαία σύνδρομα, νεφρική ανεπάρκεια, γαστρεντερικά συμπτώματα, υπεργλυκαιμία, νευρολογικές διαταραχές, οφθαλμικά συμπτώματα και μέχρι και δερματολογικές επιπλοκές και για τη θεραπεία της χρειάζεται συνεργασία πολλών γιατρών κι όχι μόνο λοιμωξιολόγων”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Επιπροσθέτως επεσήμανε πως έχουν βγει ορισμένες στοιχεία σε ότι αφορά την αντίδραση του ιού σε κάθε οργανισμό.
Έχει αποδειχθεί, είπε ο Καθηγητής, ότι το γενετικό υλικό του κάθε ασθενούς έχει μεγάλη σημασία κι έχει διαπιστωθεί ότι το γονίδιο που καθορίζει την ομάδα αίματος ΑΒΟ έχει σημασία αν θα προσβληθεί από τον ιό. Επίσης, άλλο γονίδιο καθορίζει ένζυμο που είναι υποδοχέας του ιού για να περάσει στα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ γονίδια του ανοσοποιητικού επηρεάζουν κατά πόσο θα προσβληθούμε ή όχι από τον νέο ιό.

Ελπιδοφόρα μηνύματα για εμβόλιο
έως το τέλος του χρόνου

Μεγάλος λόγος γίνεται και για το θέμα των εμβολίων. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη έχουν καταβληθεί 200 προσπάθειες σε όλο τον κόσμο. Από αυτές 20 βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών κι από αυτές οι τρεις, από τη Γερμανία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ βρίσκονται στο τρίτο στάδιο προκλινικών ελέγχων, με την αποτελεσματικότητά τους να ελέγχεται σε 3000 εθελοντές. “Θεωρητικά πιστεύουμε ότι θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μέσα στον Αύγουστο κι αν είναι θετικά, τότε ενδέχεται στο τέλος του χρόνου να υπάρχει κάποιο εμβόλιο”, υπογράμμισε ο Καθηγητής.

Δεν σκοτώνεται ο ιός το καλοκαίρι,
απλώς περιορίζουν τη διάρκεια ζωής του

Τέλος, ο κ. Τριανταφυλλίδης σχολίασε και την χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες, καθώς υπάρχει η πεποίθηση πως ο ιός σκοτώνεται το καλοκαίρι.
“Είναι τελείως λάθος. Τα βακτήρια και ιοί σκοτώνονται όταν χρησιμοποιούμε υψηλές θερμοκρασίες- μαγείρεμα κτλ., δεν σκοτώνεται ο ιός όταν κάνουμε ζεστό μπάνιο. Οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος δεν σκοτώνουν τον ιό, απλώς περιορίζουν τη διάρκεια ζωής του και υπάρχει μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης”, σημείωσε ο ίδιος και ανέφερε πως θα πρέπει να ακολουθούμε το σχέδιο ΧΑΜ, που σημαίνει ” Χέρια πλένουμε, Αποστάσεις κρατάμε, Μάσκες φοράμε, τουλάχιστον σε χώρους με συνωστισμό”.
Παράλληλα, επεσήμανε πως θα πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή και να τηρούμε τα μέτρα, αν και σημείωσε πως νέα εργασία δείχνει πως τα παιδιά μολύνονται δυσκολότερα, μεταδίδουν δυσκολότερα και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, χωρίς δισταγμό, αλλά με την ίδια τακτική και τους περιορισμούς.

Ο Ομότιμος Καθηγητής

Ο Ομότιμος Καθηγητής Κώστας Τριανταφυλλίδης είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Φυσιογνωσίας και διδάκτορας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στη Γενετική στις Η.Π.Α. και στη Γαλλία, καθώς και στη Γενετική του Ανθρώπου στην Αγγλία. Από το 1986 έως το 2007 ήταν Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ., του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά, ενώ έχει γράψει 10 διδακτικά βιβλία

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.