Karaiskos farm: Η πρώτη πιστοποιημένη φάρμα στη Θεσσαλία είναι στην Πορταριά!

Συνδέει την τοπική γαστρονομία με τη φύση, προσφέροντας αξέχαστη εμπειρία στον επισκέπτη

Η αγάπη για τη φύση, τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία οδήγησαν την οικογένεια Καραΐσκου στη δημιουργία μιας ξεχωριστής φάρμας, η οποία μάλιστα προ ημερών έλαβε και την πιστοποίησή της από το Υπουργείο Τουρισμού. Η “Karaiskos Farm” είναι η πρώτη πιστοποιημένη αγροτουριστική επιχείρηση στη Θεσσαλία, με τον κ. Φίλιππο Καραΐσκο να εύχεται να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα αυτό.

 

Η αρχή έγινε σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, που μίλησε στην ΜΑΓΝΗΣΙΑ και στο magnesianews.gr πριν από κάποια χρόνια, όταν το όνειρο του αδερφού του Στέφανου για τη δημιουργία μιας φάρμας άρχισε να γεννιέται και να παίρνει σάρκα και οστά.

“Αρχικά καλλιεργούσαμε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είτε φρέσκα, είτε μεταποιημένα, δηλαδή ως μαρμελάδες κ.α. τα διοχετεύαμε στο εστιατόριό μας στην Πορταριά, στην “Κρίτσα”. Το ενδιαφέρον για την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα ήταν ιδιαίτερα έντονο και από Έλληνες αλλά κυρίως από ξένους, μιας και μας επισκέπτονταν Ισραηλινοί, Αμερικανοί αλλά και Ευρωπαίοι, όπως Γάλλοι, Βέλγοι, Γερμανοί. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιούσαμε και μαθήματα μαγειρικής στη φάρμα, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα, κάτι που κέντριζε το ενδιαφέρον των επισκεπτών”, είπε ο κ. Καραΐσκος για το ξεκίνημα. Σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια για τη δημιουργία και τη λειτουργία σήμερα της φάρμας έπαιξε και ο Μελέτης Ανδρινός.

Στην Πορταριά η πρώτη πιστοποιημένη φάρμα στη Θεσσαλία. Ο Στέφανος Καραΐσκος (φωτο) είναι η “ψυχή” της φάρμας.

Χρόνο με τον χρόνο το όνειρο αυτό της φάρμας εμπλουτίζονταν και από πέρυσι λειτούργησε και εστιατόριο εντός της μονάδας, που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει εδέσματα από τον κήπο κατευθείαν στο πιάτο του.

Δημιουργική ελληνική κουζίνα, με εμπνευσμένα πιάτα και υλικά κατευθείαν από τη γη!

Ένας επισκέπτης έχει τη δυνατότητα στη φάρμα Καραΐσκου να κάνει πολλά. Μπορεί να απολαύσει το πρωινό, το brunch, το μεσημεριανό αλλά και το δείπνο του σε ένα μαγικό χώρο, μέσα στο πράσινο. Σε μικρά γκρουπ διοργανώνονται μαθήματα μαγειρικής, ενώ η φάρμα αποτελεί και το καλύτερο μάθημα για μικρά παιδιά, που μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να δουν από κοντά καλλιέργειες, αλλά και να παίξουν με τα πόνι που υπάρχουν.

Μενού εμπνευσμένα από τη φύση. Από την καλλιέργεια στην κατανάλωση.

Όμως η εμπειρία στη φάρμα δεν σταματά εδώ, καθώς εκτός από επισκέπτης, μπορεί κάποιος να γίνει έστω και για λίγες ημέρες κάτοικος αυτού του παραδείσου! “Στη φάρμα υπάρχει και δυνατότητα διαμονής σε ένα αγροτόσπιτο, που μπορεί να φιλοξενήσει μια οικογένεια 4μελή ή δύο ενήλικες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ζήσουν όλη την εμπειρία μιας φάρμας”, τόνισε ο κ. Καραΐσκος.

Σημαντική στιγμή η πιστοποίηση από το Υπουργείο Τουρισμού

Προ ημερών, αυτό το μικρό αγροτουριστικό θαύμα στην Πορταριά έλαβε πιστοποίηση από το Υπουργείο Τουρισμού και ανέδειξε την Karaiskos farm στην πρώτη πιστοποιημένη φάρμα στη Θεσσαλία.

Το πιστοποιητικό αγροτουρισμού από το Υπουργείο Τουρισμού
Όλη η φάρμα από ψηλά

“Σκεφτείτε ότι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε καν μια τέτοιου είδους πιστοποίηση. Με αυτή την εξέλιξη αναγνωρίζονται οι κόποι μας και το όραμά μας. Είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει ότι έχουμε αυτή την πιστοποίηση, καθώς περάσαμε από πολλούς ελέγχους σε όλους μας τους χώρους, ελεγχθήκαμε εάν πληρούμε τις προδιαγραφές, εάν έχουμε κατάλληλες παροχές, εάν υπάρχει πρόσβαση ΑμεΑ. Ελπίζουμε να πάρουν αυτή την πιστοποίηση κι άλλες φάρμες στη Θεσσαλία”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιππος Καραΐσκος.

Ο ίδιος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική στροφή του κόσμου στη φύση και κυρίως στην τοπικότητα της γαστρονομίας. Επιζητούν πολλοί και Έλληνες αλλά και ξένοι ένα καλό ντόπιο κρασί, μέλη, φρούτα και λαχανικά, ενώ η εμπειρία της επαφής με τη φύση, αναδεικνύεται ως κορυφαία στον χώρο του τουρισμού.

Ο Τιμολέων Διαμαντής και η ομάδα του εμπνέεται από την εποχικότητα των λαχανικών, των φρούτων και των προϊόντων της φάρμας δημιουργώντας ευφάνταστα και μοναδικά στη γεύση πιάτα που σερβίρονται στο εστιατόριο

Η φάρμα προς το παρόν είναι εποχιακή, δηλαδή λειτουργεί από τον Μάιο έως τα τέλη Οκτώβρη. Τις καθημερινές είναι ανοιχτή από τις 4 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Το τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων είναι 6978556347.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.