Οχετός εκλύει λύματα στον Παγασητικό! Σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο Σωρό (video)

Kαταγγελία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας που καταλογίζει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή Μπέου

Χαβούζα με αστικά, ενδεχομένως και ανεπεξέργαστα λύματα, που καταλήγουν στον Παγασητικό στη θαλάσσια περιοχή Αγκίστρι στον Άγιο Στέφανο, αποκαλύπτει το magnesianews.gr. Μετά την καταγγελία στην οποία προχώρησε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, για τη διαρροή λυμάτων από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΜΒ, το magnesianews.gr προέβη σε αυτοψία για να διαπιστωθεί η βασιμότητά της. Όπως διαπιστώθηκε λοιπόν σε αυτοψία σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι, σημαντική ποσότητα υγρού, του οποίου η οσμή παραπέμπει σε ανεπεξέργαστο λύμα (ακαθαρσίες) διαρρέει από υπόγειο αγωγό ο οποίος έχει πιθανότητα υποστεί βλάβη, στην ακτή δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΜΒ στη θαλάσσια περιοχή του Σωρού στον Αγιο Στέφανο. Η διαρροή που διαπιστώθηκε χθες Τετάρτη, είναι άγνωστο για πόσο διάστημα εκλύει λύματα στη θάλασσα με συνέπεια τη σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του Παγασητικού Κόλπου συγκεκριμένα. Όπως κατέγραψε το magnesianews.gr το υγρό σκούρου χρώματος, δείγματα του οποίου έχουν ήδη ληφθεί και έχουν σταλεί σε ιδιωτικό εργαστήριο για να υποβληθούν σε χημικές αναλύσεις, είναι έντονα δύσοσμο και παραπέμπει σε ακαθαρσίες, πράγμα που μόνο όποιος βρεθεί στο σημείο μπορεί να διαπιστώσει, αλλά που αποτυπώνεται γλαφυρά και στο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύουμε. Τα ερωτήματα που προκύπτουν και αφορούν τόσο τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ όσο και τη Δημοτική Αρχή Βόλου, είναι αν τα συνεργεία της εντόπισαν και πότε αυτή τη διαρροή και αν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάστασή της το συντομότερο, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν περισσότερο η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι παρά την καταγγελία που έγινε στο Λιμεναρχείο Βόλου και υπήρξε σαφής απάντηση ότι το σημείο της ρύπανσης βρίσκεται στη στεριά και είναι προσβάσιμο, ζητώντας να σταλεί περιπολικό, εν τέλει στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμενικού Σώματος άνδρες του οποίου δεν βγήκαν στη στεριά για να λάβουν δείγματα από το σημείο της διαρροής του αγωγού.

Η καταγγελία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας

Μετά από καταγγελίες πολιτών, μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) μετέβηκαν στην αρχή της εκβολής του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ, στο Αγκίστρι και , όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικολογικής κίνησης, διαπίστωσαν ότι βρόμικα νερά στα οποία περιέχονται και στερεά απόβλητα, δύσοσμα, άγνωστης σύνθεσης, πιθανότατα ακατέργαστα λύματα, διέρρεαν κοντά στην ακτή και στο θαλάσσιο περιβάλλον, μολύνοντας τα πάντα.
“Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καταγγέλλει ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν ενημέρωσε τους πολίτες και τις αρχές όπως είχε υποχρέωση, εκθέτοντάς τους σε απροσδιόριστους κινδύνους. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία ενημέρωσε τη Διεύθυνση Υγιεινής και το Λιμεναρχείο Βόλου, κλιμάκιο του οποίου πραγματοποιεί άμεσα αυτοψία και ελπίζεται ότι θα ενεργήσει τα νόμιμα. Για μια ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου και η ΔΕΥΑΜΒ αδιαφορούν και κακοποιούν το περιβάλλον”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.