Κορωνοϊός: Ποια είναι η κατάσταση στη Μαγνησία

Κ. Γουργουλιάνης: Επτά- οκτώ στους δέκα, δεν φορούν σωστά τη μάσκα

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται τα τελευταία 24ωρα και δεύτερος Βολιώτης. Πρόκειται για έναν 77χρονο, που νοσηλεύονταν εδώ και περίπου μία εβδομάδα σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού, όμως κρίθηκε από τους γιατρούς απαραίτητη η διασωλήνωσή του και η μεταφορά του στη ΜΕΘ. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εξακολουθεί να βρίσκεται διασωληνωμένος ακόμη ένας Βολιώτης, 78 ετών. Ο εν λόγω ασθενής νοσηλεύεται από τις 8 Οκτωβρίου. Στη ΜΕΘ Covid του Πανεπιστημιακού νοσηλεύονται συνολικά έξι άτομα, τα δύο από αυτά είναι οι Βολιώτες και οι υπόλοιποι τέσσερις από τα Τρίκαλα. Στο μεταξύ σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 58χρονος από τη Σκιάθο και χθες εισήχθη και ο Αχ. Μπέος, με την κατάσταση της υγείας του να χαρακτηρίζεται πολύ καλή.
Καλά νέα για τον 78χρονο Βολιώτη, στενό συγγενή του αθλητή μπάσκετ του Ολυμπιακού Βόλου, που είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό και νοσηλεύονταν τις τελευταίες ημέρες σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Ο 78χρονος έλαβε εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό και επέστρεψε στο σπίτι του.

Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Μαγνησία
– Τέσσερα στον Βόλο και τρία στη Σκιάθο
Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Μαγνησία, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα στη Σκιάθο και τέσσερα στον Βόλο, ενώ σε επίπεδο Θεσσαλίας ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί και είναι αρκετά αυξημένος, καθώς σημειώθηκαν 41 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 23 στη Λάρισα.
Ειδικότερα, από 21/10/2020 και ώρα 14:00 έως 22/10/2020 και ώρα 14:00:
-Στην περιοχή της Σκιάθου
Καταγράφηκαν 3 νέα κρούσματα Covid-19.
Και τα 3 κρούσματα εξετάστηκαν στο κέντρο υγείας του νησιού 2 κατόπιν συμπτωματολογίας και 1 κατόπιν επαφής με κρούσμα (21/10/2020).
-Στην περιοχή του Βόλου
Καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα Covid -19.
2 κρούσματα εξετάστηκαν στη Μ.Υ. Βόλου ενώ 2 ακόμη στο Γ.Ν. Βόλου, ένα χωρίς ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και ένα κατόπιν συμπτωματολογίας.
-Στην περιοχή των Τρικάλων
Καταγράφηκαν 11 νέα κρούσματα Covid-19.
7 κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (19/10/2020) και προέκυψαν κατόπιν Ιχνηλατήσεως ενώ 4 ακόμη εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας τρία στο
Γ.Ν. Τρικάλων και ένα στο εργαστήριο του Α.Π. Θεσσαλονίκης.
-Στην περιοχή της Λάρισας
Καταγράφηκαν 23 νέα κρούσματα Covid-19.
Έντεκα κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε αθλητικό σωματείο της Ελασσόνας και προέκυψαν δέκα κατόπιν Ιχνηλατήσεως και ένα κατόπιν εξέτασης στο Γ.Ν. Λάρισας ενώ 2 ακόμη κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης και προέκυψαν ένα κατόπιν εξέτασης σε ιδιωτικό εργαστήριο και ένα κατόπιν εξέτασης στο Π.Γ.Ν Λάρισας. Επιπρόσθετα, 3 κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων (19.10.2020)- (21.10.2020) και κρούσματος άλλης γεωγραφικής περιοχής και εξετάστηκαν δύο στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και ένα σε ιδιωτικό εργαστήριο. Επιλογικά, 3 κρούσματα δεν διαθέτουν ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και εξετάστηκαν δύο στο Π.Γ.Ν. Λάρισας και ένα στο Γ.Ν. Λάρισας ενώ 4 ακόμη κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας δύο στο Π.Γ.Ν Λάρισας και δύο στο Γ.Ν. Λάρισας.

Στο «κίτρινο» παραμένει
η Μαγνησία στο χάρτη
Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό, σε πράσινο χρώμα βρίσκονται 31 περιοχές, σε κίτρινο 28, σε πορτοκαλί 26 και σε κόκκινο 1. Στο «κίτρινο» παραμένει η Μαγνησία στο χάρτη , ενώ όπως είναι πλέον γνωστό, ανάλογα με τον χρωματισμό στον οποίο βρίσκεται η κάθε περιοχή ισχύουν και τα ανάλογα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στις εγκυμονούσες
Στο μεταξύ, χθες το πρωί εγκυμονούσες αλλά και άλλες γυναίκες που εξετάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον γυναικολόγο που νόσησε από κορωνοϊό, ειδοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ και βρέθηκαν στο Πανθεσσαλικό όπου έδωσαν δείγματα για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού. Κάποιες από τις γυναίκες αυτές σε λίγες ημέρες γεννούν και έπρεπε να ξέρουν εάν νοσούν ή όχι από τον ιό. Παρόλα αυτά, στενές επαφές των γυναικών, όπως οι σύζυγοί τους δεν κλήθηκαν για να δώσουν δείγμα, με κάποιους να οδεύουν στη λύση της ιδιωτικής εξέτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο στενός οικογενειακός κύκλος του γυναικολόγου βρέθηκε θετικός στον ιό, ωστόσο θεωρείται πιο προστατευμένο το περιβάλλον του ιατρείου, καθώς χρησιμοποιούνται μάσκες απ’ όλους , προσωπικό και εξεταζόμενους. Επιπλέον ο γυναικολόγος υποβάλλονταν ανά 10ημερο σε τεστ κορωνοϊού, οπότε ο κύκλος των επαφών του τουλάχιστον των ιατρικών είναι συγκεκριμένος, γεγονός που θεωρείται πολύ σημαντικό για την ιχνηλάτηση.

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: “Επτά- οκτώ
στους δέκα, δεν φορούν σωστά τη μάσκα”
Στα όριά των αντοχών του είναι οι κλινικές covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Ο Καθηγητής ανέφερε πως είναι γεμάτο το Τμήμα Λοιμωδών, όπως και η πτέρυγα που είχε δημιουργηθεί για τα ύποπτα περιστατικά, που πλέον νοσηλεύονται και θετικά.
Εκείνο που τόνισε για πολλοστή φορά, είναι η σπουδαιότητα τήρησης των μέτρων και κυρίως της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων. Σημείωσε πως οι επτά- οκτώ στους δέκα δεν φοράνε σωστά τη μάσκα, με τους περισσότερους να έχουν εκτός μάσκας τη μύτη, αχρηστεύοντας έτσι την χρησιμότητά της. Τέλος είπε πως η αύξηση των κρουσμάτων ήρθε από κοσμικά γεγονότα και συνέστησε τη μείωση των κοινωνικών επαφών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.