Κώστας Αρβανίτης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως ηγεμόνας χώρας του 17ου-18ου αιώνα»

Σφοδρή κριτική του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψηφίου στον Πρωθυπουργό

Σφοδρή ήταν η κριτική του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψηφίου Κώστα Αρβανίτη στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Πρωθυπουργό για τις αποφάσεις τους αναφορικά με το ευρωπαϊκό μέλλον και την πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέοντας ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές οδηγίες με τις εθνικές πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί. Ο κ. Αρβανίτης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ηγεμόνα μίας χώρας του 17ου-18ου αιώνα και όχι μιας σύγχρονης χώρας, κράτους- μέλους της ΕΕ.

 

Ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κλείνει η Βουλή των Ελλήνων την ώρα που μόλις έφτασε η δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται καθώς υπάρχουν μια σειρά από θέματα που δεν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης εντός προεκλογικής περιόδου να ανοίξουν και να αναγκαστούν τα συστημικά media να αναφερθούν σε συζητήσεις ή και βουλευτικές διαδικασίες.

«Εμείς προσπαθούμε να βάζουμε στον διάλογο το θέμα για το κράτος δικαίου, δεν είναι μόνο το έγκλημα του σιδηροδρόμου, γιατί αφορά και τη σύμβαση 717, γιατί έγινε το δυστύχημα και γιατί γίνεται η συγκάλυψη», σημείωσε ο ίδιος και επεσήμανε πως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης στο είναι απαράδεκτη.

«Βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου και της Συνθήκη της ΕΕ δεν είναι δυνατόν μία κυβερνητική πλειοψηφία να μην οδηγείται στη δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις για τυχόν ευθύνες της», συμπλήρωσε ο κ. Αρβανίτης και τόνισε πως ο κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και συγκεκριμένα το άρθρο 29 ορίζει ότι σε περίπτωση έρευνας που αφορά πρόσωπα που απολαμβάνουν προνομίων ή ασυλίας βάσει του εθνικού δικαίου και το εν λόγω προνόμιο ή ασυλία παρεμποδίζει την υπό διεξαγωγή έρευνα υποβάλει αιτιολογημένο γραπτό αίτημα άρσης αυτού σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο εθνικό δίκαιο.

«Δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός της Ένωσης δεν προβλέπει καμία εξαίρεση τόσο το Σύνταγμα της χώρας μας όσο και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών οφείλουν να ερμηνεύονται ώστε το δίκαιο της Ένωσης να εφαρμόζεται αποτελεσματικά, αφού σε διαφορετική περίπτωση το παραβιάζουν.  Επισημαίνω ότι το δίκαιο της Ένωσης είναι πάνω από τα εθνικά δίκαια. Είναι μέρος της σύμβασης του κράτους για να γίνει μέλος της ΕΕ», ανέφερε.

Επικοινωνιακή η κίνηση Μητσοτάκη για την κερδοσκοπία των πολυεθνικών

Ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ Ευρωβουλευτής μίλησε όμως και για την κίνηση Μητσοτάκη να απευθυνθεί με επιστολή του στην Ούρσουλα Φον Ντεν Λάιερ για την προστασία της Ελλάδας και της Ευρώπης από την κερδοσκοπία πολυεθνικών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία κίνηση με καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα,15 ημέρες πριν τις εκλογές.

«Σε ότι αφορά στην ακρίβεια είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατόν το ελληνικό λάδι να είναι πολύ πιο φθηνό στις Βρυξέλλες. Στις Βρυξέλλες οι τιμές είναι ίδιες ή και 15% φθηνότερες στα είδη κατανάλωσης. Όμως το ευρώ έχει σχέση με τον βασικό μισθό, του Έλληνα που είναι 830 ευρώ, ενώ ο κατώτατος στο Βέλγιο είναι 2029 ευρώ και υπάρχει σχετική οδηγία, στην οποία συνέβαλα, δούλεψα 3,5 ολόκληρα χρόνια και που θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί εδώ και 2 χρόνια. Η οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας για να προσπαθήσουν να κάνουν πιο γρήγορα τις κινήσεις σύγκλισης του νομίσματός τους και της ποιότητας διαβίωσης με τα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη- μέλη της Ένωσης. Αυτό δεν έχει γίνει», υπογράμμισε ο κ. Αρβανίτης λέγοντας πως η εν λόγω οδηγία αναφέρει ότι το 80% των εργαζομένων στα κράτη μέλη πρέπει να έχουν συλλογικές συμβάσεις, ενώ στην Ελλάδα οι συλλογικές συμβάσεις δεν είναι ούτε 25.

Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως ηγεμόνας χώρας του 17ου-18ου αιώνα

Παράλληλα, ο κ. Αρβανίτης μίλησε για το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και την τραγωδία των Τεμπών λέγοντας ουσιαστικά πως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ είναι ο Πρωθυπουργός και πολιτικός προϊστάμενος του  Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό στην τραγωδία των Τεμπών είναι το ίδιο πρόσωπο.

«Ο κ. Μητσοτάκης ή θα συμμορφωθεί προς τις ευρωπαϊκές υποδείξεις και το ευρωπαϊκό δίκαιο ή βάζει τη χώρα σε περιπέτειες. Δεν είναι δυνατόν μετά από τόσο καιρό να επιμένει ο πολιτικός προϊστάμενος να μην δώσει στοιχεία για τους ανθρώπους που είναι στον φάκελο predator, γιατί αυτό το θέμα, εκτός από το εθνικό ενδιαφέρον έχει και ευρωπαϊκό. Γιατί αυτός που μιλούσε με τον κ. Ανδρουλάκη μπορεί να ήταν ο Επίτροπος της Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής, υπηρεσιακοί παράγοντες οπότε εν δυνάμει ένα μεγάλο πλέγμα ανθρώπων μπορούν να θεωρούν ότι είναι εκβιαζόμενοι από ένα σύστημα, στο οποίο προΐσταται ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως και στο θέμα των Τεμπών ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ έδωσε εντολή, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό να μπαζωθούν ή να αλλοιωθούν τα στοιχεία της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Ο προϊστάμενος του Υφυπουργού είναι πάλι ο πρωθυπουργός.   Ο κ,. Μητσοτάκης λειτουργεί ως ηγεμόνας χώρας του 17ου-18ου αιώνα, όχι κράτους- μέλους της ΕΕ. Οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να λειτουργούν κανονικά και χωρίς να υπάρχουν παρεμβάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανίτης.

 

Είναι άλλο η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας κι άλλο αυτό που λέει ο Κ. Μητσοτάκης

Ένα από τα ζητήματα που έχουν τεθεί αυτή την περίοδο με αφορμή τις Ευρωεκλογές είναι και η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας που πρέπει να ενισχυθεί, με τον κ. Μητσοτάκη να προτείνει ένα ευρωπαϊκό Iron dom, θα απέμπλεκε την Ελλάδα από διαρκή αναβάθμιση στα αμυντικά της συστήματα.

«Δεν είναι έτσι, είναι μισή αλήθεια, όπως βολεύει τη δεξιά. Άλλο ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας κι άλλο αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης να κάνουμε ένα ταμείο, να φτιάχνουμε όπλα και Γαλλία- Γερμανία να συναγωνίζονται με τι όπλα θα σκοτωθούν οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι. Εμείς μιλάμε για ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει αυτό ως βασική ιδέα και φέρνει κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό . Αυτό δημιουργεί ανταγωνισμούς μεταξύ Γαλλίας- Γερμανίας. Δεν κάνεις έτσι εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα, όταν έχουν ανοίξει δρόμοι χρόνια πριν για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου», είπε ο κ. Αρβανίτης και συμπλήρωσε ότι «αυτή η μονοδιάστατη αντίληψη του κ. Μητσοτάκη ως ραγιάς κάποιον ισχυρών της ΕΕ είναι και αντιευρωπαϊκή και εθνικά επικίνδυνη».

Σημείωσε ότι προσωπικά ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Ελλάδα θα είναι εμπροσθοφυλακή συμφερόντων και αναφέρθηκε στην αποστρατικοποίηση των νησιών και τη μεταφορά οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. «Μας εμπλέκει και μπαίνουμε σε επικίνδυνη ρότα που σε καμία περίπτωση η πατρίδα δεν πρέπει να μπει», υπογράμμισε.

 

Εξαιρετικός ο ακτιβισμός Κασσελάκη να μεταβεί στην Παλαιστίνη

Στο μεταξύ, ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε και στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εκλέξει τουλάχιστον 5 Ευρωβουλευτές, ενώ μίλησε και για το ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη στην Παλαιστίνη λέγοντας πως είναι ένας εξαιρετικός ακτιβισμός που κανείς δεν τον έχει κάνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο ηγεσίας.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει θέση στο θέμα με σαφήνεια, καταδίκασε αμέσως την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο έδωσε ουσιαστικά την αφορμή που ήθελε ο Νετανιάχου για να πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο εκτοπισμό πολιτών.

«Μιλάμε για έγκλημα στη Γάζα και στη Ράφα , μιλάμε για την ισοπέδωση ενός λαού και τη μη τήρηση αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι γενοκτονία. Και ότι ο Κασσελάκης κάνει αυτή τη συμβολική κίνηση μας κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ περήφανους κι έρχεται λίγες ώρες μετά από την αποδοχή του Παλαιστινιακού κράτους από τρία κράτη μέλη της ΕΕ», επεσήμανε.

Στο μεταξύ ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, στο οποίο δεν έχει επιτευχθεί λύση και η Κύπρος αποτελεί το μοναδικό διχοτομημένο κράτος.

«Εγώ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πολλές φορές έβαζα το θέμα της κατοχής της κυπριακής δημοκρατίας, βάζοντας και ζητήματα κράτους δικαίου για την Τουρκία όπου είναι υπό ένταξη χώρα και λαμβάνει ευρωπαϊκούς πόρους περίπου 4,5 δις ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού», σημείωσε.

Σημειώνεται πως ο κ. Αρβανίτης μαζί με τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη και Γιώργο Μαρτίου θα βρεθούν στον Βόλο στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με θέμα:  “Η βαρύνουσα σημασία μιας Προοδευτικής Ευρωπαϊκής Πολιτικής σήμερα” σήμερα, Σάββατο 25 Μαΐου στις 19:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Βόλου.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.