Κώστας Γουργουλιάνης: Mέσα στον Ιούλιο θα έχουμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα

Πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Έρχεται καλοκαίρι με τον κορωνοϊό να …παραμένει εδώ. Το ερώτημα είναι τι πρέπει να προσέξουμε στην παραλία ή σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι με φίλους. Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε; Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κων/νος Γουργουλιάνης μιλάει στη larissanet για το τι πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα ώστε να είμαστε ασφαλείς.

Υποστηρίζει ότι τους επόμενους μήνες αναμένουμε μετάλλαξη του ιού που θα τον κάνει ηπιότερο, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα και Ιταλοί γιατροί. Απαντά κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας, όπως την ξέραμε πριν το ιό. Τέλος αναφέρεται στο νέο κύμα του κορωνοϊού που αναμένεται το φθινόπωρο τονίζοντας ότι θα είναι μικρότερο και με πιθανόν λιγότερα κρούσματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον κ. Κ. Γουργουλιάνη έχει ως εξής:

Πως θα περιγράφαμε την πορεία του ιού όλους τους προηγούμενους μήνες;

Ας ρίξουμε μια ματιά πιο πίσω. Ψάχνουν τον ιό πριν την εμφάνισή του. Είχαμε τα πρώτα κρούσματα στο τέλος του Δεκεμβρίου στην Κίνα. Σε υλικά που είχαν κρατήσει, βρίσκουν κορωνοϊό και τον Νοέμβριο. Παρά το γεγονός ότι εμείς λέμε ότι υπήρχαν τα πρώτα κρούσματα στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, υπάρχουν υλικά με κορωνοϊό που ανήκαν σε ανθρώπους που πέθαναν από πνευμονία ενάμιση μήνα πριν! Αντίστοιχο παράδειγμα είχαμε στην Γαλλία που διαπίστωσαν ότι είχαν ασθενή με κορωνοϊό τον Δεκέμβριο! Άρα έχουμε μια εικόνα για τον ιό που δείχνει ότι έκανε μια ενδημική φάση. Έκανε κάποια κρούσματα και στην συνέχεια μπήκε σε κάποιες ομάδες ανθρώπων, όπως ήταν οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας και εκεί πέθαναν πολλοί άνθρωποι. Εκεί είδαμε μια έξαρση μεταδοτικότητας όπως τη ζήσαμε και στην Ελλάδα. Θυμηθείτε την κατάσταση στην Καστοριά πριν μερικούς μήνες. Τώρα καταγράφει μηδενικά κρούσματα. Άρα είχαμε μια πανδημική έξαρση.

 

Με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα και με το στοιχείο ότι έχουμε προχωρήσει στο άνοιγμα της οικονομίας μας, τι θα πρέπει να περιμένουμε για τον κορωνοϊό και την μεταδοτικότητά του το επόμενο διάστημα;

Καταρχήν να πούμε ότι σωστά πήραμε τα μέτρα. Αυτή την περίοδο μειώθηκε το ιικό φορτίο. Περνάμε σε μια φάση κρουσμάτων που θα καταγράφονται ένα- ένα και κάποια στιγμή αυτά θα μηδενιστούν. Αυτό που περιμένω είναι να περάσουμε σε μια ενδημική φάση καταγραφής αραιών κρουσμάτων, με χωρίς μεγάλη νοσηρότητα, για τους περισσότερους, και κάπως έτσι θα κυλίσουμε για τους επόμενους μήνες.

Σε περίπου δύο εβδομάδες μετά το lock down θα έχουμε μια πρώτη εικόνα. Αλλά ήδη ξέρουμε ότι θα είναι καλός ο καιρός αυτές τις ημέρες και θα βοηθήσει. Ο κόσμος βγαίνει έξω. Με ζεστό καιρό και υγρασία θα είναι έξω και δεν θα βρίσκεται μέσα σε ένα σπίτι για να αναπνέει τον αέρα του άλλου. Λέμε να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό παρά το γεγονός ότι βλέπω εφήβους που κάθονται και είναι πιο κοντά. Ο καιρός και η θερμοκρασία είναι σύμμαχοί μας.

Παρακολουθώντας όλα τα μοντέλα υπολογίζεται ότι κάπου μέσα στον Ιούλιο πρακτικά θα έχουμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα. Δηλαδή θα έχουμε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά. Επίσης περιμένουμε να δούμε τι μεταλλάξεις θα έχει ο ιός. Συνήθως πάει προς το ευνοϊκότερο.

 

Με αφορμή αυτό που λέτε, αναφέρω ότι Ιταλοί γιατροί λένε ότι πλέον ο ιός έχει γίνει ηπιότερος, με βάση την νέα του μετάλλαξη. Ισχύει;

Αυτή είναι η συνήθης πορεία των κορωνοϊών. Οι ιοί αυτοί συνήθως μεταλλάσσονται επί το ευνοϊκότερο και έτσι εξασφαλίζουν την μεταδοτικότητά τους και την επιβίωση των ανθρώπων, που είναι ο ξενιστής τους. Αυτή είναι μια αναμενόμενη πορεία. Ξέρουμε επίσης ότι κάνει λίγες μεταλλάξεις ο ιός. Αυτό είναι ένα σενάριο που ελπίζουμε να συμβεί και το περιμένουμε.

Εμείς το καλοκαίρι πως μπορούμε να διαχειριστούμε τον ιό; Πως πρέπει να λειτουργήσουμε στην παραλία;

Μια οικογένεια με τα μικρά παιδιά τους μπορούν να κάνουν διακοπές και να κάνουν μαζί μπάνιο και στη συνέχεια να κάθονται μαζί κάτω από την ομπρέλα. Συνεχίζουμε να ζούμε οικογενειακά. Πρέπει να ξέρουμε ότι στη θερμοκρασία των 35 βαθμών, που είναι συνθήκες ηλιοφάνειας με την άμμο στην παραλία, δεν έχει βρεθεί ότι ο ιός επιβιώνει. Άρα οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος από τη θάλασσα, την παραλία και την άμμο είναι μηδενικές. Οι οικογένειες κάνουν κανονικά τις διακοπές τους στην παραλία κρατώντας αποστάσεις από τους διπλανούς αγνώστους ανθρώπους. Αποστάσεις 1,5 με 2 μέτρα.

Μπορούμε το καλοκαίρι να μαζευτούμε μικρή παρέα σε σπίτι φίλων. Πόσο ασφαλές είναι κάτι τέτοιο;

Καταρχήν μπορούμε να φάμε με τους φίλους σε εξωτερικό χώρο. Επιλέγουμε τα μεσημέρια που έχει ήλιο κρατώντας αποστάσεις ο ένας από τον άλλο 1,5 μέτρο. Τρώμε σε ένα μεγάλο τραπέζι λίγο πιο αραιά.

Ο ιός το φθινόπωρο θα είναι ξανά εδώ. Πως θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε;

Καταρχήν μέχρι τότε σίγουρα θα έχουμε κάποια φάρμακα που θα βοηθάνε. Αλλά η πιθανότητα να έχουμε φάρμακα που 100% θα σκοτώνουν τον ιό -όπως είναι τα αντιβιοτικά για τα μικρόβια- είναι μάλλον δύσκολο. Περιμένουμε μια ευνοϊκότερη μετάλλαξη του ιού, ο οποίος θα γίνει λιγότερο θανατηφόρος. Αναμένουμε να έχουμε πάρα πολλά φάρμακα ώστε με τους κατάλληλους συνδυασμούς να πετυχαίνουμε καλύτερη αντιμετώπιση του ιού. Και βέβαια σε κάποιο εύλογο αναμένουμε το εμβόλιο. Ενδέχεται με βάση τις μελέτες να έχουμε ένα μικρότερο κύμα το φθινόπωρο, ίσως με λιγότερα κρούσματα στην κοινότητα.

 

Είναι το 2021 η επαναφορά μας στην κανονικότητα που ξέραμε πριν τον κορωνοϊό;

Ακούστε. Μιλάμε για παράδειγμα για τα ταξίδια. Ακούω το ακραίο παράδειγμα του υγειονομικού διαβατηρίου. Φανταστείτε να θέλει να πάει μια οικογένεια από την Γερμανία στην Κρήτη για διακοπές. Πάνε όλοι στο αεροδρόμιο και βγαίνει ένας θετικός στο τεστ. Δεν θα ταξιδέψουν αυτοί οι άνθρωποι; Έχουν κλείσει ξενοδοχεία. Τι θα γίνει;

Πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπου οι χώρες να έχουν τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων κατ’ αναλογία. θα είναι σαν να μετακινείσαι στο εσωτερικό της χώρας από τη μια πόλη στην άλλη. Γιατί πρέπει να πάρουμε ξεχωριστά μέτρα σαν αυτά που περιέγραψα; Από τη στιγμή που έχουμε κάμψη κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και κάποια στιγμή θα έχουμε τον ίδιο αριθμό νέων κρουσμάτων, τον ίδιο αριθμό- αναλογικά στον πληθυσμό- διασωληνωμένων, θα αρχίσουν κανονικά οι συγκοινωνίες.

Άρα για το εάν η κανονικότητα όπως την ξέραμε θα έρθει το 2021 ή νωρίτερα, εξαρτάται από ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων. Σας θυμίζω ότι η Κίνα μέσα σε δύο μήνες ξαναγύρισε στην πραγματική της ζωή. Μπορεί η ζωή, εφόσον τα κρούσματα πέσουν και ακολουθήσουν τα μαθηματικά μοντέλα, να γυρίσει όπως την ξέραμε και προς το τέλος του 2020.

 

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.