Λείπουν …εξοπλισμός, σύνδεση στο διαδίκτυο και επιμόρφωση

Μετ’ εμποδίων η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη Μαγνησία

Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να ξεκινά με την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας για τους μαθητές της Τρίτης Λυκείου, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να καλύψει το χαμένο έδαφος στη διδασκαλία και να περιορίσει τα κενά που προκύπτουν λόγω κορωνοϊού.
Η εφαρμογή ξεκίνησε πιλοτικά, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, ασφαλή συμπεράσματα θα βγουν τις επόμενες ημέρες. «Κάθε αρχή και δύσκολη» αναφέρει από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Μαρία Γιαννουλή, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα, έστω και μικρό, για να προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα, αφού αρκετοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν την απαραίτητη επιμόρφωση για τη συγκεκριμένη διαδικασία. «Κάποιοι συνάδελφοι έχουν κάνει κάποια μαθήματα στο ψηφιακό σχολείο μέσα στην τάξη, αλλά από απόσταση είναι κάτι διαφορετικό» σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ συμπληρώνει ότι η ΟΛΜΕ έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στο διαδίκτυο ή τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, Απόστολος Μούσιος, σημειώνοντας ότι προτάθηκε στο υπουργείο να γίνεται η διαδικασία εκπαίδευσης έστω και τηλεφωνικά. «Πολλοί συνάδελφοι έχουν κάνει προσπάθειες να δημιουργήσουν λογαριασμό στην πλατφόρμα αλλά το δίκτυο δεν ανταποκρίνεται πάντα. Πολλοί είναι και οι μαθητές χωρίς υπολογιστή ή σύνδεση στο διαδίκτυο και αυτό είναι ένα θέμα και έχει τεθεί και ζήτημα χρηματοδότησης των γονέων» αναφέρει ο κ. Μούσιος.
Το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία και για την πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης παραμένει παράλληλα ένα καλό ερώτημα. «Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν ακόμη να ανοίξουν λογαριασμούς, αλλά θα πρέπει να ετοιμαστούν και οι γονείς, δηλαδή να κάνουν αίτηση στο Πανελλήνιο Δίκτυο για να έχει κάθε παιδί πρόσβαση. Το υπουργείο λέει αυτήν την εβδομάδα αλλά το βλέπω δύσκολο» εκτιμά ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η επέκταση της διαδικασίας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης πάντως, αφορά όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την αρχή να γίνεται για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Τρίτης Λυκείου αλλά και να έπεται και συνέχεια. Άλλωστε τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως και τις 10 Απριλίου.
Χριστόφορος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.