Λία Κρατήρα: Στασιμότητα στα νέα επαγγελματικά ενοίκια στον Βόλο, λόγω της οικονομικής συγκυρίας

φωτογραφία αρχείου
Οι ιδιοκτήτες προτιμούν τον «καλό» ενοικιαστή και όχι το «καλό» ενοίκιο

Στασιμότητα στα νέα επαγγελματικά ενοίκια στον Βόλο, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, διακρίνει όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Ένα, η κα Λία Κρατήρα, δικηγόρος και πρόεδρος του παραρτήματος Μαγνησίας της ΠΟΜΙΔΑ, καθώς και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, τονίζοντας παράλληλα, ότι οι ιδιοκτήτες προτιμούν τον «καλό» ενοικιαστή και όχι το «καλό- παχυλό» ενοίκιο.
Σύμφωνα με την ίδια, «στην κατηγορία των ενοικίων των καταστημάτων, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όταν τα ενοίκια είναι υπέρογκα –εκτός φιλοσοφίας Βολιώτικης αγοράς δηλαδή- τα καταστήματα μένουν ξενοίκιαστα για μήνες ακόμη και για χρόνια. Εγώ επιμένω ότι η αγορά αυτορυθμίζεται από την προσφορά και την ζήτηση. Δεν είναι «χαζοί» κάποιοι να προχωρήσουν σε μια μίσθωση που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν». Οπότε τις περισσότερες φορές γίνεται αυτό που ως γεγονός η ΠΟΜΙΔΑ το έχει επισημάνει πολλές φορές, ότι ο ιδιοκτήτης προτιμά τον «καλό» ενοικιαστή και όχι το «καλό- παχυλό» ενοίκιο».
Όπως τόνισε η κα Κρατήρα, «το κέντρο μιας πόλης, πάντα είναι θελκτικό και στην πόλη μας, το κέντρο είναι ελάχιστο. Πηγαίνοντας προς τις παρυφές της πόλης, βρίσκεις περισσότερα ξενοίκιαστα κτήρια. Υπάρχει μια στασιμότητα λόγω της οικονομικής συγκυρίας ακόμη και για τις μεγάλες αλυσίδες επιχειρήσεων, για πολλούς λόγους όπως ο πόλεμος, ο πληθωρισμός κλπ» ενώ διευκρίνισε, ότι «δεν συγκρίνονται οι εποχές των προηγούμενων χρόνων μιας που υπήρχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ και τότε μπαίναμε στα μνημόνια , στην πορεία υπήρξαν και άλλα προβλήματα, κλπ
Επαναφορά μισθωμάτων
Από την πλευρά των παλαιών μισθώσεων, όπως σημείωσε η κα Κρατήρα, «υπάρχουν κάποιες που ξεπερνούν τα 3, τα 6, ακόμη και τα 7 χρόνια οπότε μέσα στα μνημόνια υπέστησαν μειώσεις και τώρα υπάρχουν ιδιοκτήτες που επιθυμούν να επαναφέρουν τα μισθώματα , σχεδόν όπως πριν το 2012, αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα συνεννόησης».
«Στις κατοικίες επικρατεί μια αντίστοιχη τάση, υπάρχουν πολλά παλαιά οικήματα για τα οποία δεν βοηθά το κράτος ιδιαίτερα να ανακαινιστούν, με διάφορα προγράμματα που πρέπει να «τρέχει» κανονικά συνεχώς. Έτσι θα υπήρχε μεγαλύτερη προσφορά, θα πέσουν και οι τιμές των ενοικίων, γιατί δεν υπάρχει φοιτητική εστία, οπότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα και για τους φοιτητές», τόνισε.
Δεν είναι όλα τα χρήματα, κέρδη
Σύμφωνα με την κα Κρατήρα, «οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν διάφορα έξοδα, όπως τον φόρο εισοδήματος απ΄τα ενοίκια και τον ΕΝΦΙΑ, δεν είναι δηλαδή, όλα τα λεφτά που λαμβάνουν ως ενοίκια για την τσέπη των ιδιοκτητών».
Σε αρκετές περιπτώσεις όπως υποστήριξε η ίδια, δημιουργούνται και ζημιές για τις οποίες δεν αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπου το καθεστώς ενοικίασης είναι διαφορετικό.
Μικρό χαρακτήρισε στο μεταξύ, το ποσοστό των ανθρώπων που μπορεί να αφήσει «φέσι» στον ιδιοκτήτη όπως υπήρχαν πάντα ορισμένοι, ενώ κάποιοι καλοπροαίρετα απ΄τους ιδιοκτήτες, δεν κινούνται ούτε νομικά…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.