Λία Ρογγανάκη: Αυξήθηκαν οι κακοποιήσεις γυναικών στην καραντίνα

Η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ

Την εκτίμηση ότι τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών αυξήθηκαν την περίοδο της καραντίνας, έκανε η Λία Ρογγανάκη πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ζήτησε από τον κόσμο να αφυπνιστεί και να βοηθήσει τις γυναίκες θύματα βίας. Την Παρασκευή θα γίνει στις 7 το απόγευμα, διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Έχεις δύναμη πάρε την απόφαση», με τη συμμετοχή ιατροδικαστή, αστυνόμου Β’ που μετεκπαιδεύτηκε στην ενδοοικογενειακή βία και ψυχοθεραπευτή, που θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα μεταδοθεί σε λινκ της Περιφέρειας Θεσσαλίας που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Η κα Ρογγανάκη μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τόνισε ότι δυστυχώς δεν έχουμε κάνει πρόοδο στην εξάλειψη βίας κατά των γυναικών, γιατί ακόμη ο κόσμος δεν έχει ευαισθητοποιηθεί και δεν έχει καταλάβει ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι μια ιδιωτική υπόθεση και πρέπει να το κάνει προσωπική του υπόθεση.
Σύμφωνα με την κα Ρογγανάκη πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτό το πρόβλημα μας αφορά και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά βήματα.
Η πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είπε ότι γίνονται δράσεις και προσπάθειες αλλά ακόμη δεν είμαστε σε καλό επίπεδο.
«Τα θύματα που υφίστανται την κακοποίηση βρίσκονται κλεισμένα και περιορισμένα με τον άνδρα που τα κακοποιεί μέσα στο σπίτι και δεν μπορούν να φύγουν. Συν το γεγονός της απομόνωσης που δεν μπορούν να συναντήσουν φίλους ή συναδέλφους στη δουλειά, για να μπορέσουν να μιλήσουν πιο εύκολα για το πρόβλημά τους», τόνισε.

Η Λϊα Ρογγανάκη επισήμανε ότι όταν ένας άνδρας κακοποιεί μια γυναίκα στο σπίτι, δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο εύκολα για να ζητήσει βοήθεια και δεν μπορεί να κάνει κάτι.
Η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων θεωρεί σίγουρο ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά κακοποίησης, την περίοδο της καραντίνας και τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί που κακοποιούν είναι συνήθως άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι οποίοι δεν μπορούν να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις και με τη βία εκδηλώνουν την κατωτερότητά τους και τον κομπλεξισμό τους.
Σύμφωνα με την κα Ρογγανάκη «αυτοί οι άνθρωποι, όταν βρίσκονται απομονωμένοι μέσα σε ένα σπίτι, φανταστείτε πως είναι η ψυχολογική τους κατάσταση. Και από τη δική τους πλευρά αυξάνεται το ποσοστό της εκδήλωσης της βίας. Είναι η αντίδρασή τους ακόμη και μέσα σ’ αυτή την πίεση της απομόνωσης που αισθανόμαστε όλοι και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, αυτοί οι άνθρωποι το διαχειρίζονται αυξάνοντας τη βία».

Μεγάλος ο «σκοτεινός αριθμός»

Η πρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι στις περιπτώσεις κακοποίησης κατά των γυναικών και παιδιών, στατιστικά υπάρχει ένας «σκοτεινός αριθμός», που είναι ένας αριθμός ανθρώπων γυναικών ή παιδιών που δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα και το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και στο 95%.
Όπως είπε «στην Ελλάδα είναι ταμπού και ιδιωτική υπόθεση. Μπαίνις στο σπίτι σου, κλείνεις την πόρτα, τρως το ξύλο και δεν μιλάς. Είναι ντροπή να μιλήσεις. Και ο γείτονας που σε ακούει κάνει πως δεν σε ακούει και βάζει πιο δυνατά την τηλεόραση, δεν μπαίνει στη διαδικασία καν να σηκώσει το τηλέφωνο και να πάρει το 15900 για να βοηθήσει μια γυναίκα».
Η κα Ρογγανάκη τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που θα βαφτούν πορτοκαλί οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, ζήτησε να αφυπνιστεί ο κόσμος και να βοηθήσουν τις γυναίκες που κακοποιούνται.

Θα βοηθήσει στην ενημέρωση
Αναφερόμενη στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων η πρόεδρος είπε ότι συγκροτήθηκε από αρχές Σεπτεμβρίου 2020 με αρκετή καθυστέρηση, αποτελείται από 17 μέλη και η ίδια δηλώνει αισιόδοξη ότι θα βοηθήσει να πάνε κάποια πράγματα καλύτερα, τουλάχιστον στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης του κόσμου για ενημέρωση. Όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έχει πολλές ευαισθησίες στο θέμα κι η απόδειξη είναι ατό που θα γίνει σήμερα.
«Προσπαθούσαμε να βρούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε ένα κλίμα κοινωνικής απομόνωσης, που βιώνουμε και κάτω από τον φόβο του κορωνοϊού και για πρώτη φορά θα φωτίσουμε με πορτοκαλί χρώμα και τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες ταυτόχρονα, που είναι το χρώμα που έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», τόνισε η κα Ρογγανάκη.
«Έχεις δύναμη πάρε την απόφαση»
Σύμφωνα με την ίδια, την Παρασκευή θα γίνει στις 7 το απόγευμα, διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Έχεις δύναμη πάρε την απόφαση», με τη συμμετοχή ιατροδικαστή, αστυνόμου Β’ που μετεκπαιδεύτηκε στην ενδοοικογενειακή βία και έναν ψυχοθεραπευτή, που θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, με συντονιστή τον Σωτήρη Κέλλα, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Ελευθερία», που θα μεταδοθεί σε λινκ της Περιφέρειας Θεσσαλίας που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Η πρόεδρος ανέφερε ότι μια απόφαση είναι που αν την πάρεις μπορεί να σου αλλάξει, αλλά και να σου σώσει τη ζωή, φέροντας ως παράδειγμα τη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στη Μάνη, άδικα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.