«Μας αφήνει το πρώτο κύμα γρίπης, αναμένουμε δεύτερο»

Απαγορευτικές οι αντιβιώσεις σε παιδιά με συμπτώματα γρίπης, τόνισε ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος

Το πρώτο κύμα γρίπης φαίνεται πως ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χαρίτο, παιδίατρο, ο οποίος μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102, 5» και τον Ηλία Κουτσερή, λέγοντας όμως, πως στα μέσα προς τα τέλη Φεβρουαρίου, θα πρέπει να περιμένουμε το δεύτερο κύμα. Ο γνωστός παιδίατρος , επεσήμανε πως η αντιβίωση είναι απαγορευτική για παιδιά με συμπτώματα γρίπης, τονίζοντας πως αντιβίωση χορηγείται μόνο για τις επιπλοκές της γρίπης.

Φέτος το επιδημικό κύμα γρίπης, που ζούμε κάθε χρόνο και αφορά όλες τις ηλικίες από τους μικρούς μέχρι τους μεγάλους, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, ήρθε λίγο αργότερα απ’ ότι το περιμέναμε, καθώς εν μέσω των εορτών υπήρχαν καλές μέρες κι επομένως ο κόσμος κυκλοφόρησε, δεν έμεινε μέσα σε κλειστούς χώρους και ήταν λιγότερο εύκολη, η μετάδοση των λοιμώξεων.

«Ποικιλία αναπνευστικών ιών
που προσβάλλουν τα παιδιά»

“Όμως τις τελευταίες 10-15 ημέρες η γρίπη έχει κάνει την εμφάνισή της με κάθε μεγαλοπρέπεια. Βλέπουμε να υπάρχουν και προβλήματα σε πάρα πολλά σχολεία. Αυτό που μπορεί να είναι μια μικρή παγίδα, είναι ότι έχουμε την τάση κάθε παιδί που αρρωσταίνει να το βαφτίζουμε ότι έχει γρίπη. Δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Υπάρχουν μια σειρά από ιοί, όπως οι αδενοϊοί, οι οποίοι έχουν μια παρόμοια εικόνα με αρκετές ημέρες υψηλού πυρετού. Επομένως υπάρχει μία ποικιλία αναπνευστικών ιών που προσβάλλουν τα παιδιά. Πολλές φορές έχουμε και λοιμώξεις. Ένα παιδί μπορεί να έχει δύο πράγματα μαζί και χειροτερεύει την κλινική εικόνα του παιδιού και παρατείνει τα συμπτώματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτος.
Βέβαια σημείωσε πως οι ιώσεις είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες όμως πολλές φορές οι γονείς αγχώνονται, ζητούν αντιβιοτικά που σε περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από το γιατρό, δεν έχουν καμία δράση.
“Η γρίπη ποτέ δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, παρά μόνο οι επιπλοκές τους. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η έγκαιρη απομόνωση των περιστατικών, καθώς πολλές φορές υποβαθμίζουμε τα συμπτώματα του παιδιού και το στέλνουμε στο σχολείο σε μια μέτρια κατάσταση και είναι η πηγή του κακού για τη μετάδοση του ιού στην υπόλοιπη τάξη. Πριν ανησυχήσουμε και πάμε στον παιδίατρο, μπορούμε να περιμένουμε τις τρεις πρώτες μέρες στο σπίτι με πυρετό, με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση του παιδιού είναι γενικά καλή. Μετά τις 3-4 ημέρες πυρετού και η κατάσταση αυξάνεται όπως και ο κίνδυνος επιπλοκών είναι καλό να έχει εικόνα ο παιδίατρος, να δει εάν έχει ακροαστικά, καθώς πάντα η γρίπη συνοδεύεται κι από την παρουσία βήχα και πολλές φορές από ανασφάλεια μετά το 6ο-7ο 24ωρο πυρετού, μπορεί να ζητηθούν και εξετάσεις αίματος για να δούμε τους δείκτες λοίμωξης”, εξήγησε ο κ. Χαρίτος τόσο για τη χρήση της αντιβίωσης όσο και για την ιατρική παρακολούθηση.

Υπήρξε μεγαλύτερη ανταπόκριση στον εμβολιασμό

Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, φέτος όπως τόνισε και ο παιδίατρος, υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση και οι γιατροί εν γένει συνέστησαν σε μεγαλύτερο βαθμό τη χρήση του εμβολίου.
“Φέτος είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη κάλυψη του παιδικού πληθυσμού από πλευράς γρίπης επειδή και πέρυσι είχαμε έναν δύσκολο χειμώνα. Βλέπουμε να νοσούν από εικόνα γρίπης ακόμη και παιδιά που έχουν εμβολιαστεί. Αυτό μπορεί να ισχύσει, δηλαδή το αντιγριπικό εμβόλιο σε καμία χρονιά του δεν μπορεί να μας προστατεύσει στο 100%, αλλά τουλάχιστον το παιδί που έχει κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να νοσήσει από τη γρίπη, αλλά ελαφρύτερα και χωρίς τις επιπλοκές της. Δεν φοβόμαστε τη γρίπη, αλλά τις επιπλοκές της που μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία, ωτίτιδα κτλ.. Πάντως υπήρξε ανταπόκριση φέτος απέναντι στο αντιγριπικό εμβόλιο. Κι εμείς το συστήσαμε σε περισσότερο βαθμό και είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση”, είπε ο κ. Χαρίτος.
Τέλος, ανέφερε πως πάντα η γρίπη έρχεται σε κύματα και τώρα μας αφήνει το πρώτο, ενώ σε λίγες ημέρες θα έρθει και το δεύτερο κύμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.