«Μαζί για τον Βόλο»: Ποτέ δεν υπήρξαν τα 20 εκ. αποθεματικό

Σε ρόλο «Μαυρογιαλούρου», ο λαλίστατος και «γλωσσομαθής» Δήμαρχος», καταγγέλλει η δημοτική κίνηση

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» με ανακοίνωσή της τοποθετείται σχετικά με το αποθεματικό του Δήμου Βόλου, που με στοιχεία του Δήμου υπολογίζεται στα 1,1 εκ., και την αδυναμία που επικαλέστηκε η Δημ. Αρχή να αποζημιώσει ιδιοκτήτες εκτάσεων, οι οποίες δεσμεύτηκαν για το Σχέδιο Πόλης. Η δημ. κίνηση καταγγέλλει ότι ποτέ δεν υπήρξαν τα 20 εκ. αποθεματικό που υποστήριζε η Δημ. Αρχή, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική για το κόστος και τη χρησιμότητα έργων που υλοποιούνται, όπως το πάρκινγκ της Φιλελλήνων.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στην ανακοίνωση, «Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου στις 28/9/2020 παίχτηκε η τελευταία παράσταση της επιθεώρησης με τίτλο «Ο Δήμος με τα άπειρα αποθεματικά». Η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δηλώσει αδυναμία εξεύρεσης ποσών για να καταβληθούν ως αποζημίωση απαλλοτριώσεων σε συμμόρφωση δικαστικής απόφασης και εγγράφου του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (αποζημιώσεις 336.802 € και 84.588 € αντίστοιχα), για να αποκτηθούν δύο χώροι και να γίνει τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης. Το αποθεματικό σύμφωνα με τα λογιστικά βιβλία του Δήμου σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 1.103.830,54 ευρώ, που όμως είναι ανταποδοτικά, επιχορήγηση για εξόφληση ληξιπρόθεσμων και χρήματα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ενώ τα υπόλοιπα είναι δεσμευμένα σε κωδικούς για έργα, λειτουργικές προμήθειες και δαπάνες, καθώς και σε έξοδα των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου.

Εδώ και χρόνια αναφερόμαστε στην πλασματική εικόνα των οικονομικών μεγεθών του Δήμου. Με συστηματική αναφορά στα περίφημα αποθεματικά, όπου όμως συνυπολογίζουν έργα ΕΣΠΑ, επιχορηγήσεις κλπ, που είναι δεσμευμένα για συγκεκριμένες χρήσεις, αποκρύπτουν τα πραγματικά διαθέσιμα, δηλαδή αυτά που έχουμε πραγματικά στην «τσέπη». Στην έναρξη της πανδημίας καμώνονταν με δηλώσεις περί αποθεματικού σε ύψος 20 εκ., αλλά δεν προχώρησαν ούτε σε τολμηρά μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως τους είχαμε προτείνει, ούτε στη στήριξη των δομών υγείας της πόλης μας. Τώρα έρχονται να μας πουν ότι ο Δήμος αδυνατεί να πληρώσει απαλλοτριώσεις περίπου 420.000 ευρώ, οικοπέδων δεσμευμένων με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν ταλαιπωρηθεί και να μην μπορούν εδώ και χρόνια να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Τελικά είχαν 20 εκ και τα διασπάθισαν σε έξι μήνες ή έλεγαν ανέκαθεν ψέματα; Διότι και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν.

Σε ρόλο Μαυρογιαλούρου, σε μια δύσκολη συγκυρία για τα οικονομικά των Δήμων (μείωση επιχορηγήσεων, που στωικά αποδέχεται ο κατά τα άλλα και εναντίον άλλων, λαλίστατος και «γλωσσομαθής» Δήμαρχος, μείωση εσόδων λόγω κορονοϊού) ξοδεύουν ιδίους πόρους του Δήμου, είτε για έργα αμφιβόλου χρησιμότητας (Καραμπατζάκη, εορταστικός στολισμός και φωτισμός χωρίς να γνωρίζουμε αν η πορεία της πανδημίας επιτρέψει για γίνουν εκδηλώσεις), είτε βιωσιμότητας, όπως το πάρκινγκ στη Φιλελλήνων, που κόστισε 4,7 εκ. ευρώ αλλά θα δοθεί σε ιδιώτη επί πινακίου φακής. Για απαλλοτριώσεις που θα διευκόλυναν το Σχέδιο Πόλης και θα είναι προς όφελος του συνόλου δεν βρήκαν χρήματα. Την ίδια στιγμή βλέπουμε άλλους Δήμους να βάζουν πλάτη ακόμα και για αγορά μασκών ύστερα με το φιάσκο που έγινε. Εδώ μην τον είδατε τον Παναή…
Όταν το να πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες έχει ημερομηνία λήξης ή αλλιώς όλα τα ωραία (για την δημοτική αρχή) τελειώνουν με πόνο που λέει και το λαϊκό άσμα.»