Μεγάλη η έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού στη Μαγνησία

Ψάχνουν τεχνίτες για δουλειά, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρ. Πλαστάρας

Μία διαφορετική άποψη όσον αφορά την παραγωγική διαδικασία, με φόντο την έλλειψη εξειδικευμένων τεχνιτών κατέθεσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφων Πλαστάρας, στο “Ράδιο Ένα 102,5” και στον Ηλία Κουτσερή, προτείνοντας τα παιδιά κατά την περίοδο των θερινών διακοπών να έρχονται σε επαφή με την εργασία, ακόμη και σε τεχνικές θέσεις. Τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ σημαντική έλλειψη στο κομμάτι των εξειδικευμένων εργαζομένων, ενώ κάποτε ο Βόλος και η Μαγνησία χαρακτηρίζονταν από τους… μάστορες που είχαν την εξειδίκευση, όπως ανέφερε, ο κ. Πλαστάρας σημείωσε ότι αυτό συνέβαινε γιατί όλοι οι τεχνίτες είχαν βρεθεί από μικρή ηλικία στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις πλέον, όπως σε υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ δεν υπάρχει και διάδοχη κατάσταση των τεχνιτών που οδεύουν προς τη συνταξιοδότηση. «Έχουμε κάνει προτάσεις ακόμη και στα αρμόδια υπουργεία, γιατί αν προσπεραστεί αυτό το θέμα, αρκετές θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες, θα μπορέσουν ν’ αναδειχθούν. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν αντιλήφθηκαν ούτε την κρίση ούτε τον κορωνοϊό. Είναι πάντοτε περιζήτητοι και συνεργάτες των επιχειρήσεων και σε μία δύσκολη κατάσταση, θ’ απολυθούν τελευταίοι» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Έχει υποτιμηθεί η τεχνική εκπαίδευση
Όσον αφορά τα αίτια; Από τη μία υπάρχει η εισροή φθηνής εργατικής δύναμης από γειτονικές χώρες και οδηγεί αρκετούς στην επιλογή αυτών των προσώπων. Από την άλλη όμως, έχει υποτιμηθεί η τεχνική εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, με τον κο Πλαστάρα να καταθέτει την άποψη για το τι πρέπει να γίνει, ώστε η όλη κατάσταση ν’ αλλάξει.
«Κατά την άποψή μας, τα παιδιά τελειώνοντας το σχολείο θα μπορούσαν να βρεθούν σε επιχειρήσεις για να μαθαίνουν και να δουλεύουνε. Εδώ δεν υπάρχει καμία παραβίαση περί ανήλικης εργασίας καθώς τα περισσότερα παιδιά είναι ασφαλισμένα από τους γονείς τους, θα παίρνανε και ένα μεροκάματο και θα βλέπανε ιδιοίς όμμασοι μέσα από την παραγωγική διαδικασία και σε περιπτώσεις που δεν θα ήταν υψηλού κινδύνου, ότι και οι χειρωνακτικές και μη εργασίες μπορούν να έχουν και αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι εργασία μόνο το laptop και ο υπολογιστής».
Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόβλημα, είναι αυτές που πραγματοποιούν εξαγωγές και για να το κάνουν αυτό χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, που συνεχώς εκπαιδεύεται.

Επανέρχεται λοιπόν στην πρόταση για να υπογραμμίσει αρκετά περιγραφικά: «Από το να πηγαίνουν στην παραλία ή να περνούν μη ποιοτικό χρόνο, τα παιδιά θα μπορούσαν να μυρίσουν και τη μουντζούρα και να μαυρίσουν τα χέρια τους! Μιλώντας από ιδία πείρα, τελειώνοντας τη σχολή και βλέποντας τα καλοκαίρια την παραγωγική διαδικασία ενός χυτηρίου, διαπίστωσα ότι η εικόνα δεν ήταν αυτή ακριβώς που μεταφέρεται έξω. Ήταν κάτι διαφορετικό και έχοντας τελειώσει τριτοβάθμια σχολή που δεν έχει φαινομενικά καμία σχέση με το χυτήριο, δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο βοηθά η θεωρία στην πράξη και η πράξη στη θεωρία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.