Μελέτης Ανδρινός: Η «καρδιά» της πηλιορείτικης γαστρονομίας «χτυπά» στο Αγρόκτημα Καραΐσκου

Ξεκινά σήμερα το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου

Από σήμερα, Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή η «καρδιά» της Πηλιορείτικης γαστρονομίας «χτυπά» στο Αγρόκτημα Καραΐσκου, λίγο έξω από την Πορταριά, όπου διοργανώνεται υπό την αιγίδα του φορέα πολιτισμού για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός» το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου. Πρόκειται για μία γιορτή της γαστρονομίας, που αποτελεί σημαντικό και άρρηκτο στοιχείο του πολιτισμού της περιοχής μας και στην οποία θα συμμετέχουν ντόπιοι παραγωγοί και θα πρωταγωνιστούν τοπικές γεύσεις και μυρωδιές. Στόχος η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των τοπικών γεύσεων και η ενίσχυση του τουρισμού.

 

Για το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου, το οποίο έχει γίνει πια θεσμός στην περιοχή, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο υπεύθυνος επικοινωνίας της διοργάνωσης κ. Μελέτης Ανδρινός.

Ο κ. Ανδρινός μίλησε για την έναρξη του 4ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ στο Αγρόκτημα Καραΐσκου η οποία θα γίνει σήμερα, Παρασκευή στις 18:15 με την Εσπερίδα με τίτλο «Διατηρώντας την αυθεντικότητα ενός τόπου μέσω του υπεύθυνου τουρισμού». «Στην Εσπερίδα σήμερα το απόγευμα θα αναλυθεί το θέμα για τον υπεύθυνο τουρισμό και πως μπορεί μία περιοχή να διατηρήσει την αυθεντικότητά της ώστε να μην έχουμε αυτή την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, που καταστρέφει τους τόπους αλλά να έχουμε μία ήπια τουριστική ανάπτυξη, που θα μπορεί να προσφέρει την ευημερία που χρειάζεται ο τόπος», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα όλες τις ημέρες το Αγρόκτημα Καραΐσκου θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του σε παραγωγούς και επισκέπτες όχι μόνο από τον Βόλο αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό και θα τους μυήσει στα μυστικά της πηλιορείτικης γαστρονομίας, στα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα αλλά και στη μαγεία και την αυθεντικότητα της φύσης.

«Και φέτος έχουμε την ανοιχτή αγορά παραγωγών, όπου πάνω από 30 παραγωγοί θα εκθέτουν τα προϊόντα τους, προϊόντα του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας και θα έχουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων που αφορούν στην μαγειρική και σε άλλες δραστηριότητες, έτσι ώστε ο κόσμος που θα το επισκεφθεί να περάσει όμορφα», επεσήμανε ο κ. Ανδρινός ο οποίος ανέφερε ότι μέσα στα προϊόντα που θα δει κανείς στο Αγρόκτημα θα είναι ξηροί καρποί, καφές, γλυκά του κουταλιού, ελαιόλαδο, βότανα, τσίπουρο, κρασί κτλ.

Εκτός όμως από τη μαγειρική, θα υπάρχουν πολλές άλλες δράσεις όπως περίπατος σε τμήμα του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου με οδηγό τον Νίκο Μαγγίτση, επίδειξη του μαύρου σκόρδου, αλλά και πολλά εργαστήρια για μικρούς και για μεγάλους, όπως το βάψιμο υφασμάτων με βότανα.

«Για τα βότανα έχουμε δύο εργαστήρια, το ένα είναι πως μπορούμε να ετοιμάσουμε τα αφεψήματα ώστε να απορροφήσουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και το άλλο αφορά στη βαφή υφάσματος με φυσικό τρόπο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον λαχανόκηπο του Αγροκτήματος, να δουν τα ζωάκια, αλλά και να ενημερωθούν για θέματα τουρισμού, αγροτουρισμού, γαστρονομίας, αλλά και της εποχικότητας των λαχανικών.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μία  μικρή έλλειψη παιδείας για την παραγωγή και προέλευση λαχανικών, όπως και για την τροφή των ζώων, που δεν ταΐζουμε τα ζωάκια οτιδήποτε γιατί μπορεί άθελά μας να δημιουργήσουμε πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Ανδρινός.

Προσπαθούμε να δώσουμε πνοή στην περιοχή μας

Συνήθως το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου διοργανώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου, όμως πέρυσι, λόγω των πλημμυρών, το Φεστιβάλ αναβλήθηκε.

«Φέτος  το διοργανώνουμε στα τέλη Ιουνίου, γιατί παρατηρήσαμε ότι η τουριστική κίνηση της περιοχής μας έχει πληγεί και είναι μειωμένη. Το Φεστιβάλ ξέρουμε και από τις προηγούμενες χρονιές προσελκύει αρκετό κόσμο όχι μόνο από την δική μας περιοχή, αλλά και άλλες πόλεις και φέτος έχουμε λάβει και ερωτήματα από το εξωτερικό που έδειξαν ενδιαφέρον  και με αυτό τον τρόπο δίνουμε μία πνοή στην περιοχή μας στην αρχή της τουριστικής σεζόν. Ωστόσο αυτό είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία. Χρειάζονται αυτές οι γιορτές γαστρονομίας, χρειάζεται η  ένταξη τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία στα πρωινά ή στα μενού των εστιατορίων με αναγραφή των προϊόντων. Αυτά όμως μπορεί να κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρινός ως προς την ανάδειξη της περιοχής μας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν φτάνει. «Από τους δημόσιους φορείς χρειάζεται πολύ σοβαρή μελέτη κι ένας συντονισμός όλων των φορέων ώστε να υπάρχει η ίδια εικόνα, απ’ όλους τους φορείς για να προωθήσουμε δυνατά την εικόνα της Θεσσαλίας γιατί έχει τόσα πολλά προϊόντα. Γίνεται προσπάθεια να χαρακτηριστούν ΠΟΠ ακόμη περισσότερα  προϊόντα κι έχουμε όλα τα εχέγγυα για να αναδείξουμε αυτή την εικόνα της περιοχής μας. Υπάρχει ο γαστρονομικός πλούτος πρέπει όμως να γίνει σοβαρή δουλειά, όλα αυτά να ενταχθούν σε μία ευρύτερη εικόνα και να προωθούνται απ’ όλους το ίδιο. Όμως και οι δημόσιοι φορείς να συνεργαστούν ώστε να μην προωθεί διαφορετικά τη γαστρονομία του Πηλίου πχ η περιφέρεια Θεσσαλίας, διαφορετικά ο Δήμος Βόλου και διαφορετικά το Επιμελητήριο», υπογράμμισε.

Ένα διάσημο «πιάτο» δεν αποτελεί λόγο επίσκεψης

Μιλώντας για τη γαστρονομία, ο κ. Ανδρινός αναφέρθηκε και σε διάσημα «πιάτα» που αποτελούν σήμα κατατεθέν για την περιοχή, όπως το σπετζοφάι. «Ένα πιάτο, όπως το σπετζοφάι είναι ένα δυνατό στοιχείο, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνο του έναν λόγο για να έρθει κάποιος στην περιοχή μας. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα.  Οι πίτες συμπληρώνουν τη γαστρονομική εικόνα της περιοχής, όπως και τα βότανα, όπου υπάρχει ένας μύθος από πίσω τους με τους Κένταυρους που βοηθούσαν τους αρχαίους ήρωες να γιατρευτούν μετά από τις μάχες», σημείωσε και τόνισε πως όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο και να γίνουν ο οδηγός για την προώθηση της περιοχής.

Το Αγρόκτημα Καραΐσκου θα περιμένει όλους μικρούς και μεγάλους στο 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου που διοργανώνεται από σήμερα έως και την Κυριακή.

Ωράριο φεστιβάλ:

Παρασκευή 28/06/2024 17:00 – 21:00

Σάββατο 29/06/2024 10:00 – 21:00

Κυριακή 30/06/2024 10:00 – 21:00

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.