Μιχ. Ζουμπουλάκης: «Μια ελληνοτουρκική ένοπλη σύγκρουση θα καταστρέψει την οικονομία της Ελλάδας»

Τόνισε ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Με περισσότερο ενδιαφέρον κοιτάζει τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, επισημαίνοντας πως μία ενδεχόμενο ένοπλη σύγκρουση με την γείτονα, θα κατέστρεφε την οικονομία της Ελλάδας. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο Καθηγητής τόνισε πως η Ελλάδα τα πηγαίνει ικανοποιητικά στα οικονομικά ζητήματα, υπερθεμάτισε την ανάγκη εύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο ενεργειακό ζήτημα, με τη δημιουργία ενός ταμείου, όπως έγινε με την πανδημία και επεσήμανε πως η Ρωσία ήδη έχει πληγεί από τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη η ελληνική οικονομία συμπεριφέρεται ικανοποιητικά σε σχέση με άλλους εταίρους στην Ευρώπη, φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει καταρχήν ενεργειακή επάρκεια, έχει ένα σοβαρό θέμα με τον πληθωρισμό, που είναι λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, ωστόσο δεν είναι ο υψηλότερος κι έχει ζήτημα με το κόστος ενέργειας, για το οποίο πρέπει να βρει λύσεις, προκειμένου να στηρίξει τους αγρότες αλλά και τη βιομηχανία.
Ο Καθηγητής επεσήμανε ότι παρόλη την οικονομική κρίση η βιομηχανία, ο τουρισμός και το εμπόριο συνέχισαν να στηρίζουν την οικονομία με τον κ. Ζουμπουλάκη να σημειώνει ότι το β’ τρίμηνο του 2022 το ελληνικό ΑΕΠ είχε αύξηση 7.7%, οφειλόμενο κυρίως στην κατανάλωση αλλά και στην παραγωγική ικανότητα της χώρας.
Εξήγησε πως το χρέος φαίνεται ότι είναι ρυθμισμένο και δεν απασχολεί ιδιαίτερα, παρά το γεγονός ότι το κόστος ξεκίνησε πάλι να γίνεται απαγορευτικό, καθώς πλησιάζει τις 5 μονάδες, όταν πέρυσι η χώρα δανείζονταν με 1,5% .
Σε ότι αφορά στο «μαξιλάρι» των 38 δις ευρώ που ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών ότι υπάρχει, ο κ. Ζουμπουλάκης μίλησε για τη διαχείρισή του τονίζοντας πως «σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό είναι ονοματισμένο για την εξυπηρέτηση των ρυθμισμένων οφειλών που έχουμε ως χώρα. Είναι σαν να έχεις ένα εισόδημα 1000 ευρώ, να έχεις ένα χρέος στην εφορία ένα άλφα ποσό και να έχεις κάνει ρύθμιση οφειλών και να πρέπει να δίνεις τα 200 ευρώ στη εφορία για τις οφειλές. Εάν πεις ότι θα φάω από τις ρυθμίσεις και δεν θα πληρώσω, θα βρεθείς στο κόκκινο. Στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος άμεσος, αλλά δεν είναι εύκολο για την χώρα να αθετήσει πληρωμές γιατί με το που θα το κάνει μια φορά, θα κατρακυλήσει και θα χάσει όλα αυτά που χτίζει τα τελευταία πολλά χρόνια από το 2015 και μετά την αξιοπιστία της διεθνώς, θα την γκρεμίσει σε διάστημα μιας εβδομάδας».
Σε ότι αφορά στην ενδεχόμενη ύφεση που θα καταγραφεί στην ΕΕ όπως δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Ζουμπουλάκης ανέφερε πως η χώρα θα κλείσει με θετικό πρόσημο το 2022 και ανάπτυξη 4,3-4,7%, ενώ η χώρα φαίνεται να έχει θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τις προβλέψεις και το 2023, αλλά ο Καθηγητής επεσήμανε πως η οικονομία είναι ευμετάβλητη και επηρεάζεται από παράγοντες που δεν είναι οικονομικοί, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά.
«Εάν αυτή η ελληνοτουρκική κρίση έχει επιπτώσεις στον τουρισμό, δηλαδή φοβηθούν οι άνθρωποι να έρθουν στα νησιά του Αιγαίου, αναγκαστικά θα έχουμε μείωση του ΑΕΠ του χρόνου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ενώ στο πιο δύσκολο σενάριο μιας ένοπλης σύγκρουσης, ο Καθηγητής υποστήριξε πως θα καταρρεύσουν τα πάντα.
«Εάν η Ελλάδα εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με Τουρκία, θα καταρρεύσουν τα πάντα. Δεν πρόκειται να πατήσει κανέναν ξένος εάν η χώρα μας είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι επενδύσεις θα ανασταλούν. Ο Ερντογάν δεν είναι ηγέτης που κοιτάζει τα exit poll, που ψάχνει να βρει συμμαχίες, έχει άλλου είδους συμπεριφορά,. Είναι ένας αυταρχικός ηγέτης και οι Τούρκοι έχουν μια πολύ μεγαλύτερη πειθαρχία προς τον ηγέτη τους σε βαθμό τυφλής εμπιστοσύνης», υπογράμμισε.

Ευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια- Δεν υπάρχει
κίνδυνος επανάκαμψης του φασισμού

Μιλώντας ο κ. Ζουμπουλάκης για την ενεργειακή κρίση και τη διαχείρισή της, τόνισε πως η λύση θα πρέπει να βρεθεί μέσω της Ευρώπης υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί κάθε κράτος χωριστά και ιδίως τα μικρά κράτη να αντιμετωπίσουν το θέμα, γιατί δεν έχουν και πολλά αποθέματα όπως η Λετονία, η Εσθονία που εξαρτώνται 100% από το αέριο της Ρωσίας και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ευρωπαϊκά το θέμα, να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο, όπως έγινε με την πανδημία.
Ο Καθηγητής συνέδεσε την ενεργειακή κρίση και την απόφαση κοινής δράσης της Ευρώπης με την αστάθεια που υπάρχει στη Γηραιά Ήπειρο, που όπως σχολίασε αντί να μικραίνει μεγαλώνει με τα όσα συμβαίνουν σε Σουηδία, Ιταλία ακόμη και στη Γαλλία που δεν υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση με πλειοψηφία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον παραλληλισμό της περιόδου που διανύουμε, με τον μεσοπόλεμο, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης του φασισμού. Ακόμη και αυτοί που έχουν στο μυαλό τους τέτοιου είδους ιδέες όπως η Μελόνι, η Λεπέν ή η αντιπολίτευση στη Σουηδία, δεν έχουν καμία σχέση αυτά τα οποία λένε με αυτά τα οποία έλεγαν οι ομόλογοί τους τις δεκαετίες του ‘30 και ‘40», ενώ συμπλήρωσε πως οι Ρώσοι κινδυνολογούν όταν λένε για τρίτο παγκόσμιο, για τους δικούς τους λόγους.
Σημείωσε δε πως μπορεί στην Ευρώπη να υπάρχει μια δικαιολογημένη ανησυχία εάν ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα που έλαβε κι εάν αυτά αποδίδουν ή όχι, με τον Καθηγητή να ξεκαθαρίζει πως η ρωσική οικονομία υποφέρει.
«Η Ρωσία έχει κερδίσει όσον αφορά στο νόμισμά της γιατί έκανε αυτή την ντρίπλα και το ρούβλι έχει ανατιμηθεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο, είναι πιο ψηλά η ισοτιμία ρουβλίου δολαρίου από ότι τον Φλεβάρη. Η Ρωσία δεν πρόκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα να υποκαταστήσει την πλούσια κατανάλωση των Γερμανών, των Γάλλων , των Ιταλών κτλ, ενώ το φυσικό αέριο δεν είναι αλλάζω βενζινάδικο. Θέλει υποδομές, αγωγούς για να μπορέσει να εκτρέψει την παραγωγή φυσικού αερίου προς την Κίνα προς την Ινδία, με την τελευταία να φαίνεται ότι δεν θέλει να πάρει. Στα επόμενα χρόνια οι Ρώσοι θα καταλάβουν ότι έχασαν τον καλύτερο πελάτη τους, που ήταν η Ευρώπη και δεν θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν με τα έσοδα που θα έχουν από άλλους πελάτες, που θα πουλήσουν άλλου είδους φυσικό αέριο, το οποίο τώρα το πουλάνε σε τιμές κόστους προκειμένου να τους προσελκύσουν», εξήγησε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.