Μνημόνιο Συνεργασίας των Επιμελητηρίων Μαγνησίας και Τιγκράι της Αιθιοπίας

Υπογράφηκε μετά την επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου μεταξύ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και του Επιμελητηρίου του Τιγκράι της Αιθιοπίας (Tigray Chamber Of Sectoral Association).
Μέλη επιχειρηματικής αποστολής που αποτελούνται από τα μέλη και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου του Τιγκράι της Αιθιοπίας είναι οι: Ashenafi Hailu, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και τα μέλη Workneh Asefa, Berhe Teklay Desta, Tsadik Yirkalem, Tesfay Mulugeta Yimesel, Abreha Desta Bezuayen και Gezahgn Fitsum Bekele.
Κατά την άφιξη τους, τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής επισκέφθηκαν επιχειρηματικές δραστηριότητες που κοσμούν την περιοχή της Μαγνησίας στον τομέα της υγείας, του μετάλλου και των κατασκευών, όπως η Κλινική ΑΝΑΣΣΑ, η εταιρεία Sdeng, η Centaur Technologies, και η ClivanExport.
Ακολούθησε η συνάντηση των δύο πλευρών στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, όπου και υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, επισήμανε: «Καλωσορίζουμε σήμερα την ομάδα των εκλεκτών της επιχειρηματικής κοινότητας του Τιγκράι της Αιθιοπίας, μίας περιφέρειας στα βόρεια της χώρας με πληθυσμό 7 εκατ. κατοίκων και έκτασης 50.000 τετρ. χλμ.
Η σχέση μας με την Αιθιοπία χρονολογείται από τα χρόνια ακόμη του Ομήρου και του Ησίοδου, όπου κάνουν σχετική αναφορά στα έργα τους, ενώ πληροφορίες για την ζωή της χώρας κατά την αρχαϊκή περίοδο δίνει και ο ιστορικός Ηρόδοτος, ο οποίος χρησιμοποιεί τον όρο Αιθιοπία για να περιγράψει τις εκτάσεις νότια της Αιγύπτου.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία την χώρα είχε επισκεφθεί και ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ ακόμη και η ονομασία του κατοίκου της χώρας αυτής «αιθίοψ» είναι αρχαία ελληνική λέξη.
Εξάλλου, ο ελληνικός πολιτισμός είχε σημαντική επίδραση στους Αιθίοπες και αυτό προκύπτει και από μελέτες επιγραφών και νομισμάτων, που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές.
Αυτή την ώρα, η κυριότερη θρησκευτική ομάδα του Τιγκράι είναι οι χριστιανοί ορθόδοξοι με ποσοστό 95,5%.
Οι δεσμοί λοιπόν Ελλάδας-Αιθιοπίας χάνονται στα βάθη των αιώνων και ακόμη και στην σύγχρονη ιστορία η συνεργασία των δύο πλευρών, εποικοδομητική και μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Μαγνησίας που έχει ως βασικό στόχο την εξωστρέφεια της τοπικής επιχειρηματικότητας είναι στην ευχάριστη θέση να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την «αφρόκρεμα» της επιχειρηματικότητας αυτής της περιφέρειας.
Σήμερα μπαίνουν τα θεμέλια για την οικοδόμηση μίας σχέσης στενής φιλίας και συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο που θα αποφέρει καρπούς και στις δύο πλευρές. Καρπούς οικονομικής ευμάρειας, πολιτισμικής συνεργασίας και εθνοτικών συνεργειών που θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο πλευρών.
Σας ευχαριστώ πολύ για την σημερινή σας παρουσία στο Επιμελητήριο μας και εύχομαι πολύ σύντομα να ακολουθήσει το δεύτερο βήμα συνεργασίας των δύο πλευρών, είτε στο Τιγκράι, είτε στην Μαγνησία».
Κατά την υπογραφή του μνημονίου ο κ. Ashenafi Hailu,εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι ανοίγουν εμπορικοί δρόμοι μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της αποστολής στην περιοχή της Μαγνησίας.
Ταυτόχρονα διαπίστωσε την δυνατότητα ύπαρξης συνεργασίας και επενδύσεων σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς.
Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός του μνημονίου συνοψίζεται στα ακόλουθα:
• Ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών με στόχο την διεύρυνση οικονομικών και βιομηχανικών συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων και οργανισμών.
• Υποστήριξη οργανισμών και επιχειρήσεων για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεσμών, εξεύρεση συνεργατών και ολοκλήρωση των επενδυτικών ενεργειών, μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, συναντήσεις, συνέδρια και επιχειρηματικές αποστολές.
• Πληροφόρηση και υποστήριξη σε επίπεδο νομοθεσίας και κανονισμών που ισχύουν στην κάθε χώρα σχετικά με τις επενδύσεις, καθώς και στην περίπτωση τακτοποίησης διαφωνιών.
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά ς Διοίκησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας παρόντες ήταν ο κ. Φίλιππος Σαμαλέκος, η κ. Θέκλα Καμμένου, ο κ. Βασίλης Καραλής, ο κ. Κώστας Πανταζώντας , ο κ. Κώστας Τσουράπας και ο κ. Τρύφωνας Πλαστάρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.