Μπουκώρος- Παπανάτσιου: Απαραίτητη η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Να δοθούν και επιπλέον κίνητρα σε γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ

Ως απαραίτητη χαρακτήρισαν την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά οι Βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος και Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Και οι δύο Βουλευτές αν και από αντίθεση πολιτική τοποθέτηση, συνομολόγησαν πως χρειάζονται να δοθούν κίνητρα και οικονομικής χροιάς στο ιατρικό προσωπικό, προκειμένου επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό να επιστρέψουν, νέοι να εισαχθούν στο ΕΣΥ και να ενισχυθούν και οι υπάρχοντες που δίνουν τη μάχη καθημερινά στα Νοσοκομεία.

 

Χ. Μπουκώρος: Δεν λείπουν φάρμακα για τους ασθενείς με κορωνοϊό από το Νοσοκομείο

Ο κ. Μπουκώρος αναφέρθηκε στη σύσκεψη των Βουλευτών της Μαγνησίας με γιατρούς, εργαζομένους και διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Τόνισε πως ήταν μία χρήσιμη σύσκεψη, καθώς ενημερώθηκαν για την πραγματική κατάσταση από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, επισημαίνοντας πως όντως το Νοσοκομείο δέχεται μεγάλη πίεση με περιστατικά κορωνοϊού και συζητήθηκαν μέτρα αποσυμφόρησης και αποσυμπίεσής του.

Ο ίδιος υπογράμμισε  ότι το θέμα με τα φάρμακα δεν είναι όπως έγινε αντιληπτό, καθώς κανένας ασθενής με κορωνοϊό δεν στερήθηκε το φάρμακό του. Διευκρινίστηκε, σύμφωνα με τον κ. Μπουκώρο, ότι  “Η εταιρεία είχε κάποιες δυσλειτουργίες στην παράδοση φαρμάκων. Το Νοσοκομείο Βόλου θα είναι το πρώτο που θα παραλάβει, όπως και έγινε αλλά και ο κ. Μάνδρος που είναι ο στρατηγός της μάχης αυτής διαβεβαίωσε ότι κανείς ασθενής, καμία μέρα δεν έμεινε χωρίς τα φάρμακά του”. Μάλιστα ο Βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως το Αχιλλοπούλειο είναι καλοδιοικούμενο από οικονομικής άποψης , το οποίο προμηθεύεται πρώτο απ’ όλα τα Νοσοκομεία τα φάρμακα γιατί πληρώνει πρώτα απ όλα τις υποχρεώσεις του.

Ο κ. Μπουκώρος ανέφερε ακόμη πως το Νοσοκομείο Βόλου ενισχύθηκε με 700.000 ευρώ για βοηθητικό προσωπικό, για φάρμακα και  για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη αντιμετώπισης του Covid, ενώ σημείωσε πως πριν τη πανδημία το προσωπικό του Αχιλλοπούλειου ήταν περίπου έξι εκατοντάδες και πλέον είναι εννέα εκατοντάδες.

Σε ότι αφορά τις θέσεις των ιατρών, ο κ. Μπουκώρος τόνισε πως εντός του 2021 θα επαναπροκηρυχθούν οι άγονες θέσεις κι επειδή δεν μπορεί να γίνει άμεση πρόσληψη ιατρών για να αντιμετωπίσουν το υπάρχον κύμα της πανδημίας, το Υπουργείο, σωστά, όπως είπε ο ίδιος,  αποφάσισε να μισθώσει 20 κρεβάτια στο Κένταυρος για covid περιστατικά και δέκα στο ΑΝΑΣΣΑ για non covid με τη δέσμευση του Υπεάρχη να επεκταθεί εάν χρειάζεται, προκειμένου να αποσυμπιεστεί στο Νοσοκομείο που πιέζεται πολύ.

Κίνητρα και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών

Ο κ. Μπουκώρος όμως αναφέρθηκε στο θέμα των ιατρών στο ΕΣΥ και κυρίως στο γεγονός πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στις προκηρύξεις, με αποτέλεσμα να κηρύσσονται άγονες θέσεις. “Με τους γιατρούς υπάρχει πρόβλημα. Έγινε προκήρυξη για έξι γιατρούς στο ΤΕΠ και 2 παθολόγους, όπου υπάρχει πρόβλημα σ’ αυτή την ειδικότητα. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, δεν παρουσιάστηκε ενδιαφέρον. Το brain drain εδώ φαίνεται. Δεν πρόκειται να επιστρέψει κανένας γιατρός με 1200 ευρώ. Αν δεν αυξηθούν οι απολαβές τους δεν θα γυρίσουν. Πρέπει να υπάρχει συνδυασμός λόγων για να μείνουν εδώ”, είπε ο Βουλευτής και προσέθεσε πως θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών και να δοθούν κίνητρα και προοπτική. Αυτά όμως για να γίνουν πρέπει να έρθουν επενδύσεις και να βελτιωθεί η οικονομία της χώρας.

Ο ίδιος στάθηκε και στη μεγάλη διεκδίκηση των υγειονομικών που είναι η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “Είναι ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί η ένταξη. Είμαι κάθετα υπέρ της εξέλιξης αυτής”.

Πλωτό ασθενοφόρο: Υπερεκμετάλλευση της προβολής του

Αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με το πλωτό ασθενοφόρο που εξυπηρετεί τα νησιά των Σποράδων και το ενδεχόμενο να μην μπορεί να ταξιδέψει με ισχυρότατους ανέμους, ο κ. Μπουκώρος άφησε σαφείς αιχμές για το θέμα της προβολής της παραλαβής του, λέγοντας πως “δεν το έχω δει από κοντά το σκάφος. Δεν θέλω ό, τι γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να τυγχάνει κάποιας υπερεκμετάλλευσης από την πλευρά της προβολής. Δεν κάνει κανείς έργα με χρήματα από την τσέπη του. Προσπάθειες υπερεκμετάλλευσης επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με πολλά “ταρατατζούμ” δεν γίνονται κατανοητές από εμένα”.

Σημείωσε πως εύχεται και πιστεύει το πλωτό ασθενοφόρο να λειτουργήσει για να δικαιολογήσει τα χρήματα που δόθηκαν.

Κ.  Παπανάτσιου: Οι “άριστοι” άφησαν στον αυτόματο την πανδημία

Παρούσα στην σύσκεψη και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία τόνισε πως άκουσε και είδε την κραυγή αγωνίας των υγειονομικών. Σε σχέση με την έλλειψη φαρμάκων για τον κορωνοϊό, που είχε δημοσιοποιηθεί από τον Διευθυντή των Κλινικών κορωνοϊού κ. Χαρ. Μάνδρο, η κ. Παπανάτσιου σχολίασε πως η έλλειψη αυτή είναι πανελλαδική και το πρόβλημα αφορά στο Υπουργείο Υγείας.

“Οι άριστοι που εκλέχθηκαν στην Κυβέρνηση δεν έχουν προγραμματισμό, δεν μπορούν να κάνουν τα αυτονόητα. Τρίτη χρονιά πανδημίας έχουμε, δεν μας ξάφνιασε να μην ξέρουμε πως να την αντιμετωπίσουμε. Ακόμη και τα ποσά που δέσμευσαν για την πανδημία είναι λίγα. Νόμιζαν ότι τέλειωσε; Άφησαν στον αυτόματο τα πάντα, όσοι ζήσουν κι όσοι πεθάνουν. Αυτή η αίσθηση υπάρχει και το προσωπικό προσπαθεί να σώσει περισσότερες ζωές και να νοσηλεύσει όσους γίνεται περισσότερους”, υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου.

Τόνισε δε πως αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια γενναία αύξηση στα χρήματα που δίνονται στο ΕΣΥ, με την κ. Παπανάτσιου να υποστηρίζει πως πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών.

“Μπορούμε να τους αυξήσουμε σταδιακά. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν άλλα πράγματα, πληρωθήκανε κάποιες υπερωρίες και σίγουρα δεν γίνανε όλα αυτά που θέλαμε και έπρεπε. Αλλά δεν είχαμε πανδημία επί δικής μας θητείας, ούτε είχαμε την ευρωπαϊκή χαλάρωση. Θα πρέπει να αυξηθούν οι αμοιβές ιατρικού προσωπικού σταδιακά, να φανούν στον νέο προϋπολογισμό, κι από κει και μετά στο μεσοπρόθεσμο να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης για να προσελκύσουμε γιατρούς από εξωτερικό και νέους επιστήμονες από τα ελληνικά πανεπιστήμια και να ενισχύσουμε τους υπάρχοντες”, είπε η Βουλευτής.

Συνέχισε δε πως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να βλέπει μια προοπτική και υπογράμμισε πως θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει στην ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κακώς που δεν έγινε κι από μας. Το είχαμε στις εξαγγελίες, έπρεπε να το είχαμε κάνει όσο ήμασταν κυβέρνηση”, είπε κάνοντας παράλληλα και αυτοκριτική.

Θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει οι εργασίες στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς

Παράλληλα, η κ. Παπανάτσιου μίλησε και για το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς τονίζοντας πως υπάρχει δεσμευμένο κονδύλι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από το 2018.

” Από κει και μετά ξεκίνησαν διαγωνισμοί και ήταν άγονοι.  Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ έχει κάνει πολλές απευθείας αναθέσεις, με τις οποίες δεν συμφωνώ, αλλά εδώ ήταν κάτι επείγον. Και αν το ποσό ήταν μικρό, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και να συμπληρώσουν το ποσό, να κάνουν επικαιροποίηση, θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει το έργο. Από την πρώτη στιγμή τους εγκαλώ να ξεκινήσουν. Υπάρχει ζήτημα κινδύνου στους εργαζόμενους και ασθενείς και περιμένουμε και δύσκολο χειμώνα”, είπε χαρακτηριστικά η Βουλευτής, για το πολύπαθο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, το οποίο επλήγη εκ νέου από την κακοκαιρία “Αθηνά”.

Τέλος, για το πλωτό ασθενοφόρο κι αν αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή και συνθηκών καιρού να μεταφέρει ασθενείς από τα νησιά των Σποράδων στον Βόλο, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε πως δεν έχει άποψη για το θέμα, το οποίο όμως και ερευνά και δεν θέλησε να μιλήσει παραπάνω και χωρίς στοιχεία καθώς όπως είπε “δεν  θέλω να κάνω αντιπολίτευση και λαϊκισμό με κάτι που δεν γνωρίζω για ένα θέμα που αφορά στην υγεία”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.