Ν. Κανέλλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Δεν θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος»

«Προδιαγεγραμμένη επίθεση του Ιράν» είπε στο Ράδιο Ένα ο Πρέσβης επί τιμή

Σοκαρισμένος όλος ο κόσμος ενημερώθηκε το Σάββατο για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με μαχητικά και drones, σκεπτόμενος πως ίσως υπάρχει το ενδεχόμενο για ακόμη έναν πόλεμο, αυτή τη φορά με τα χαρακτηριστικά του τρίτου παγκοσμίου. Ο Βολιώτης πρέσβης επί τιμή Νίκος Κανέλλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την νέα αυτή επίθεση και τη σηματοδοτεί. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη γειτονική Τουρκία και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, όπως και στη θέση της χώρας μας στην Ευρωβουλή, ενόψει και των ευρωεκλογών.

Ο κ. Κανέλλος απόλυτα καθησυχαστικός υποστήριξε δεν θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος στον βαθμό που μπορούμε να προβλέψουμε για τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια.
«Το Ιράν είναι ο στόχος και το κυριότερο στόχος είναι τα πυρηνικά του. Η επίθεση που έκανε ήταν προδιαγεγραμμένη, δεν ήταν επίθεση που προκάλεσε θύματα και σε συνεργασία με τους Χούθι και Υεμένη ήταν να κάνει μία επίδειξη της δικής του ισχύος.

Εάν αυτό είναι επίθεση ισχύος είναι άλλο θέμα, γιατί το Ισραήλ με το Iron Dome, που έχει φτιάξει εδώ και 20 χρόνια πέτυχε μία συναρπαστική νίκη γιατί αναχαίτισε όλους τους πυραύλους, όλα τα drone και δεν άφησε κανένα κενό ασφάλειας», είπε ο κ. Κανέλλος εξηγώντας ότι το Ιράν δεν έχει αεροπορικό δυναμικό ισχυρό και σύγχρονο και μοντέρνο για να δημιουργήσει μία επίθεση διαφορετικού τύπου, ενώ οι επιστήμονες και οι στρατιωτικοί στο Ιράν ξέρουν το IronDrone, επομένως το Ιράν ήξερε τι θα γίνει.
«Όχι μόνο έκανε μία επίθεση που ήταν προδιαγεγραμμένη αλλά ήξερε και τι θα επακολουθήσει», σχολίασε ο πρέσβης επί τιμή. Μάλιστα ανέφερε ότι το Ιράν δεν είχε απαντήσει έως σήμερα σε καμιά επιχείρηση του Ισραήλ και αφού το έκανε θέλει να το περιορίσει, γιατί δεν το συμφέρει, μιας και υπάρχει μεγάλη απόσταση και οι αραβικές χώρες είναι διαιρεμένες.

Πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση με την Γάζα
Την ίδια στιγμή όμως, οι λογαριασμοί του Ισραήλ είναι ακόμη «ανοιχτοί» με την Γάζα, με τους Παλαιστινίους να ψάχνουν δικαίωση στο χρόνιο αίτημά τους για …πατρίδα. «Το Ισραήλ ζει ακόμη με καθεστώς πλήρους ανασφάλειας, φοβούνται να περπατήσουν ελεύθερα στους δρόμους, είναι μία κατάσταση που πρέπει να βρει πολιτική λύση.
Αμέσως μετά την έναρξη των Ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έλεγα ότι το παλαιστινιακό κατεστημένο πρέπει να βρει μία πολιτική λύση. Αυτό έλεγε και ο Αραφάτ, ο οποίος έβλεπε το αδιέξοδο. Δεν ήταν εύκολο να δημιουργήσεις αντίβαρο στο Ισραήλ, πολύ περισσότερο τώρα, άρα πρέπει να βρουν μία πολιτική λύση και να κάνουν μία αμοιβαία υποχώρηση κι αναγνώριση», είπε ο κ. Κανέλλος, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να μπει σε διαπραγματεύσεις με την Παλαιστίνη και όχι με την Χαμάς, με μόνο σκοπό την πλήρη αναγνώρισή του ως κρατική οντότητα.

Κανένας δεν πίστεψε ότι ο Ερντογάν θα σταματήσει τις προκλητικές δηλώσεις
Εκτός όμως από τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ο κ. Κανέλλος μίλησε και για την Ελλάδα και τη γείτονα, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις του.
«Καθυστερήσαμε να ζητήσουμε την άρση του εμπόλεμου. Δεν μπορεί να προχωράμε σε συζητήσεις και αναζητήσεις μίας νέας σχέσης με την Τουρκία κι απ’ την άλλη να έχουμε το εμπόλεμο να μας απειλεί και να το φέρνουν κάθε φορά που το θεωρούν αυτοί απαραίτητο. Θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε ενδεχομένως μέσω άλλων συμμάχων, μέσω του ΝΑΤΟ, να βρεθεί μία παράμετρος συνεννόησης.
Ουδείς νοήμων θεώρησε ότι ο Ερντογάν θα σταματήσει τις δηλώσεις και αυτοί που λέγανε ότι το κάνει για προεκλογικούς λόγους τώρα που αυτοί έφυγαν και ηττήθηκε, για ποιο λόγο το κάνει; Γιατί είναι μία σταθερή στρατηγική πλατφόρμα που έχει η Τουρκία και αργά ή γρήγορα θα μας τη φέρει να την αναλύσει και να την προωθήσει σαν πολιτική της για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Κανέλλος.
Ο ίδιος μίλησε και για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με την συνάντηση Ερντογάν- Μπάιντεν στις 9 Μαΐου υποστηρίζοντας ότι αυτή η συνάντηση θα πάρει έναν χαρακτήρα πολύ πιο σημαντικό και στρατηγικά πολύ πιο ενδιαφέρον, ιδίως μετά την επίθεση του Ιράν.

Θα ωφελούσε την Ελλάδα η δημιουργία Ευρωστρατού
Στο μεταξύ ο έμπειρος Βολιώτης διπλωμάτης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωστρατού, σημειώνοντας ότι θα ωφελούσε την Ελλάδα, εάν φρόντιζε να δημιουργήσει τις κατάλληλες παραμέτρους ώστε να την ευνοήσει μακροχρόνια. «Να πάρουμε θέση, γιατί στη διεθνή πολιτική , στη διπλωματία το θέμα είναι τι θέσεις παίρνουμε», είπε ο ίδιος. Βέβαια, εξέφρασε και τη δυσπιστία του απέναντι στην πρόοδο της Ευρώπης λέγοντας ότι δεν βαδίζει καλά, έχει οικονομικά μεγάλες ανασφάλειες και πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας της ευρωπαϊκής άμυνας με ταυτόχρονη επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να αγωνίζεται για τον ευρωπαϊκό στρατό και συγχρόνως να αντιμετωπίζει πρόβλημα απειλών από την ανατολή», σημείωσε.

Η Ελλάδα δεν έχει επιρροή στα ευρωπαϊκά κέντρα
Με αφορμή τις ευρωεκλογές και τη θέση της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων ο κ. Κανέλλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν έχει την επιρροή που θα έπρεπε.
«Δεν καταφέραμε να δούμε τα πράγματα με υψηλή αντίληψη δημιουργίας κι αν δεν έχεις αντίληψη δημιουργίας και δεν βάλεις τους κατάλληλους ανθρώπους , τους πιο ικανούς, τους πιο αναγνωρίσιμους, τότε δεν υπάρχει ούτε σεβασμός από τους ξένους και η πολιτική σου στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι πάντα ελλειμματική», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Βολιώτης διπλωμάτης.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.