Ν. Μυλόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: Ποιοτικό και ποσοτικό το πρόβλημα με το νερό στον Βόλο

Άργησε 20 χρόνια το master plan της ΔΕΥΑΜΒ για τη διαχείριση του νερού

Πάνω από 20 χρόνια άργησε το master plan της ΔΕΥΑΜΒ για τη διαχείριση του νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα, όπως τόνισε ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Νικήτας Μυλόπουλος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, επισημαίνοντας πως ο Βόλος έχει και ποιοτικό και ποσοτικό πρόβλημα με το νερό, ενώ δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα έργα, ώστε να αξιοποιηθούν οι πηγές και να κλείσουν σιγά- σιγά οι γεωτρήσεις. Μάλιστα, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με  διδακτορική διατριβή στην επιστημονική περιοχή της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων,  ανέφερε πως έρευνα που διεξήχθη στον Βόλο προ δεκαετίας, έδειξε ότι το 70% των Βολιωτών  δεν πίνει το νερό της βρύσης και προτιμά το εμφιαλωμένο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο το θέμα του νερού αποτελεί το νούμερο ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα στον πλανήτη, γιατί αφορά το πιο βασικό συστατικό της ζωής.  Τόνισε πως η Θεσσαλία είναι ίσως η πιο “ρημαγμένη” περιοχή της Ελλάδας,  λόγω του κάμπου και λόγω της κακής διαχείρισης που έγινε με το νερό , λόγω των καλλιεργειών και των γεωτρήσεων.

Ο Καθηγητής που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του νερού επεσήμανε πως υπάρχουν λύσεις για τα ζητήματα που ανακύπτουν με το υδροδοτικό πρόβλημα στην Αγριά και εν γένει στο πολεοδομικό συγκρότημα, όμως το περιβόητο master plan της ΔΕΥΑΜΒ άργησε 20 ολόκληρα χρόνια.

” Πριν από 20 χρόνια η ομάδα μου κι εγώ είχαμε κάνει μία προκαταρκτική μελέτη για τη διαχείριση των νερών της ευρύτερης περιοχής. Είχαμε κάνει έναν πρόδρομο της μεγάλης μελέτης του master plan που έγινε πρόσφατα. Το πρώτο συμπέρασμα που λέγαμε τότε το 2000 ήταν ότι χρειάζεται το master plan. Το master plan έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν προ 20ετίας γιγαντώθηκαν εφόσον δεν έγιναν κάποια σοβαρά έργα στο μεταξύ”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

Μείωση των γεωτρήσεων και στροφή στις πηγές

Σύμφωνα με τον Καθηγητή ο Βόλος αντιμετώπιζε υδατικό έλλειμμα και προ 20ετίας, ενώ το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως η περιοχή έχει και ποσοτικό αλλά και ποιοτικό θέμα με το νερό.

“Του λείπουν κάποια εκατομμύρια κυβικά νερού, τα οποία αυξάνουν αντί να μειώνουν με τα χρόνια. Υπάρχει ένα ποσοτικό θέμα. Από την άλλη υπάρχει ένα τεράστιο ποιοτικό θέμα και το ξέρουμε όλοι όσοι ζούμε στον Βόλο γιατί το νερό που πίνουμε δεν μας αρέσει. Κι από έρευνα που είχαμε κάνει στο παρελθόν , προ δεκαετίας, είχαμε βγάλει ότι το 70% περίπου των Βολιωτών πίνει εμφιαλωμένο νερό”, επεσήμανε.

Το μεγάλο ζήτημα, όπως συνέχισε ο Καθηγητής είναι ότι ο κόσμος δεν έχει καλό, εύγευστο νερό και οι αιτίες είναι πολλές, με βασική ότι στο μείγμα νερού που έρχεται από το εξωτερικό υδραγωγείο του Βόλου, επικρατεί το νερό των γεωτρήσεων έναντι των πηγών.

“Δυστυχώς έχουμε τις γεωτρήσεις, οι οποίες είναι υφάλμυρες. Υπάρχει ένα εκτεταμένο μέτωπο υφαλμύρυνσης, εισόδου δηλαδή θαλασσινού νερού που προχωράει προς τα ενδότερα. Από τότε, προ 20ετίας,  λέγαμε ότι πρέπει να γίνει αναστροφή της υδροδότησης από τις γεωτρήσεις προς τις πηγές. Και μάλιστα όσο γίνεται οι γεωτρήσεις να κλείνουν σιγά σιγά για να γίνει η ανάταξη του υδροφορέα. Η πτώση στάθμης που είχαμε στον υπόγειο νερό που είχαμε τα τελευταία χρόνια και ήταν τεράστια σε όλη τη Θεσσαλία και στον Βόλο και το να ξανάρθει το υπόγειο νερό στο επίπεδο που ήταν πριν χρόνια θέλει πολύ χρόνο. Η βασική συνθήκη για να συμβεί αυτό είναι να κλείσουν οι γεωτρήσεις, είτε υδροδοτικές είναι αγροτικές”, επεσήμανε ο κ. Μυλόπουλος.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε και το ποσοτικό, όπως και το ποιοτικό πρόβλημα στον Βόλο παραμένει και λύση δεν βρίσκεται στον ορίζοντα εκτός από το master plan, που έγινε μετά από 20 χρόνια που η βασική του κατεύθυνση σύμφωνα με τον Καθηγητή είναι ότι πρέπει να επιδιωχθεί μεγαλύτερη και εντατικότερη εκμετάλλευση των πηγών τριγύρω και σταδιακά να αποσύρονται οι γεωτρήσεις.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε και το νερό των πηγών

Αυτή η στροφή στις πηγές, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο είναι επιβεβλημένη, με τον Καθηγητή να σημειώνει πως τίποτα δεν είναι ανεξάντλητο, όμως υπάρχουν τεχνικές και μοντέλα που μπορούν να πουν πόσο νερό και για πόσο καιρό μπορούν να δίνουν οι πηγές. Αυτό μπορεί να γίνει με υδρογεωλογική μελέτη για να μελετηθεί η διαδρομή του νερού των πηγών.

Μελέτη και για την ποιότητα των γεωτρήσεων

Ο Καθηγητής, με αφορμή τον εντοπισμό υδραργύρου σε γεωτρήσεις που υδροδοτείται η Αγριά, ανέφερε πως χρειάζεται μελέτη και ποιοτικές αναλύσεις για να βρεθεί ο λόγος της ρύπανσης και ο υπαίτιος, που μπορεί να είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα, η βιομηχανική δραστηριότητα, αλλά μπορεί να υπάρχει και φυσική ρύπανση, που να προέρχεται από πετρώματα.

Και η υπερκατανάλωση νερού βασική αιτία του προβλήματος

Εκτός όμως από το εξωτερικό υδραγωγείο και τα  έργα υδροδότησης ένας βασικός παράγοντας που επιτείνει το πρόβλημα του νερού στην περιοχή, αλλά και γενικότερα στον κόσμο είναι η  ανθρώπινη δραστηριότητα και κατανάλωση.

“Ο βασικός λόγος λειψυδρίας παγκοσμίως είναι η υπερκατανάλωση. Δεν είναι ότι στέρεψε το νερό, αλλά καταναλώνουμε περισσότερο. Τον 20ο αιώνα δεκαπλασιάστηκε η κατανάλωση νερού. Όπως στη Θεσσαλία τη δεκαετία του ’80 με τα βαμβάκια και τις μονοκαλλιέργειες, η κατανάλωση νερού εκτινάχθηκε και είναι λογικό να έχουμε φαινόμενα λειψυδρίας”, είπε ο κ. Μυλόπουλος ο οποίος συμπλήρωσε πως μαζί με τα έργα υδροδότησης θα πρέπει να περιοριστεί και η σπατάλη του νερού που είναι τεράστια, με τον ίδιο να αναφέρει ότι σημειώνεται σπατάλη στα δίκτυα ακόμη και 40-45% και στα χωριά ακόμη και 60-70%.

Συνεννόηση και όχι διχασμός

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έστειλε και το δικό του μήνυμα σχετικά με το νερό, τη διαχείρισή του και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων.

“Το νερό και ειδικά το πόσιμο νερό είναι από τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά και  πολιτικά ζητήματα και  χρειάζεται και ένα επίπεδο συνεννόησης, διαβούλευσης και ένα άλλο επίπεδο επικοινωνίας με τον πολίτη. Το χειρότερο είναι να αρχίζει κανείς να βρίζει, να διχάζει να καλλιεργεί ένα κλίμα έντασης κτλ., Γιατί στη διαχείριση του νερού μπορεί να κληθείς να πάρεις αποφάσεις που θα είναι δυσάρεστες. Για να γίνει αυτό εάν δεν έχεις συναίνεση πολιτών δεν γίνεται τίποτα. Εάν δεν τον κερδίσεις τον πολίτη σε αυτό, τον έχασες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

** Σήμερα στις 20:00, στο χώρο του καφέ-μπαρ HAYATT στην Αγριά η δημοτική παράταξη Μαζί για τον Βόλο, θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον κ. Νικήτα Μυλόπουλο, καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο “Έργα Προστασίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων”.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.