Νάνσυ Καπούλα: Έχασε πάνω από 54 εκ. ευρώ για έργα ο δήμος Βόλου

«Δριμύ κατηγορώ» εξαπέλυσε η υποψήφια δήμαρχος Βόλου, σε συνέντευξή της στο «Ράδιο Ένα 102,5»

Εφ’ όλης της ύλης τοποθετήθηκε στο «Ράδιο Ένα 102,5» η υποψήφια δήμαρχος Βόλου και επικεφαλής του συνδυασμού «Βόλος, Έξυπνη Πόλη» κ. Νάνσυ Καπούλα, ασκώντας σκληρή κριτική στην δημοτική αρχή Βόλου, τονίζοντας κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο και σημαντικό για την πόλη, ότι «έχασε πάνω από 50 εκ. ευρώ για έργα ο Δ. Βόλου». Η κ. Καπούλα αναφέρθηκε στους κυκλικούς κόμβους και στα έργα που χάθηκαν με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Μίλησε για το κομμάτι των αναθέσεων, συμβάσεων, διαγωνισμών, αναρωτώμενη «πόσοι από τους δημοτικούς συμβούλους έχουν δώσει απευθείας αναθέσεις σε συγγενείς τους», ενώ πρόσθεσε ότι η νυν δημοτική αρχή αφυπνίστηκε μετά από μήνες για τη μετεγκατάσταση του στρατοπέδου Γεωργούλα.

Συνέντευξη στον Γ. Καρεκλίδη

– Ο Δήμος Βόλου αναφέρεται στο «φαραωνικό» έργο των κυκλικών κόμβων και σε έργα πόλης. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Ν.Κ.: Ζούμε σε μια πόλη όπου η Δημοτική Αρχή, τα τελευταία 4,5 χρόνια δεν έχει να επιδείξει τίποτα σε επίπεδο έργων.
Έχασε 40 εκ. για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Έχασε επίσης από το έργο αντικατάστασης αγωγών για ποιοτικότερο νερό αξίας 14εκ. ευρώ, εξαιτίας της άτυχης μελέτης που κατέθεσε ο Δήμος Βόλου, καθώς ο εργολάβος δεν μπορεί να εφαρμόσει την μελέτη.
Έχει αντίστοιχο θέμα με βάθος εκσκαφής και βρίσκει άλλα δίκτυα. Έγινε με λάθος τρόπο η μελέτη και δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο και προτιμά να εκπέσει η εγγυητική του. Οι μελέτες πρέπει να είναι ολοκληρωμένες, δεν υπάρχει ενδιάμεσο στάδιο ελέγχου κι όταν ήρθε ο εργολάβος να το εφαρμόσει, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί.
Το ίδιο θέμα είχε και η ΕΡΓΗΛ. Τώρα έχουμε ολόκληρο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη με την ΕΡΓΗΛ και το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε και με το έργο αυτό. Θεωρείται χαμένο το έργο.
Το μόνο που μένει ως νέα Δημοτική Αρχή είναι να ξαναδιεκδικήσουμε τα χρήματα να μπούνε στον ίδιο κωδικό. Τέτοια προβλήματα είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε.
Λόγια όπως «θα γυρίσω το τραπέζι», που έλεγε η δημοτική αρχή είναι…. Ή ξέρεις να κάνεις τη δουλειά σου ή όχι.
Οι κυκλικοί κόμβοι είναι έργο 1εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο βάσει του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μόνο στον Βόλο, βλέπουμε εντάσεις και φασαρία με αυτό το έργο. Μας είπαν δεν πήρανε εγκρίσεις από τις υπηρεσίες και τώρα προσπαθούν να πείσουνε τον κόσμο; Οι μελέτες πληρώθηκαν. Δεν ήξερε ο μελετητής και οι δημοτικοί υπάλληλοι ότι έπρεπε να πάρουν έγκριση από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων και από τον ΟΣΕ;

– Γιατί πληρώνονται αυτοί; Και γιατί ένας δημοτικός υπάλληλος θα πρέπει να περνά «άβρεχτος»; Ο κόσμος έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να ασχοληθεί. Έχουν το θράσος και καλούν τον κόσμο να κατέβει να διαμαρτυρηθεί, για δυο ανίκανους υπαλλήλους του Δήμου κι έναν μελετητή;
Ν.Κ.: Από την μια να κλαίμε και από την άλλη, να γελάμε είναι αυτή η κατάσταση. Είναι άσχετοι, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ως ΤΕΕ πριν ενάμιση χρόνο είχαμε πει ότι δε θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος για τη μονάδα απορριμμάτων κι επί ενάμιση χρόνο κάνανε μελέτες. Το Υπουργείο του απάντησε ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η μονάδα παραγωγής καυσίμων, αλλά η χρηματοδότηση αφορά μόνο την κατασκευή εργοστασίου για ανακύκλωση. Αυτό που τους είπαμε εμείς πριν από 1,5 χρόνο και μας χλευάζανε με τους «γνωστούς» πλέον στη πόλη.
Πληρώνουν δυστυχώς οι δημότες και τα χρήματα καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων.
Για τη σχολική στέγη απορρίφθηκε ο φάκελος με αυτά που προτείνανε.
Σε μια πόλη που τα σχολεία μετρούν παλαιότητα από τη δεκαετία του ’60, τα ταβάνια πέφτουν εξαιτίας του γεγονότος ότι η Δημοτική Αρχή δεν κάνει συντηρήσεις. Ευτυχώς ο Θεός μας βοήθησε και δεν είχαμε θύματα όταν πέσανε οι σοβάδες.

– Ξέρει ο κόσμος όλα αυτά που γίνονται στην πόλη με τις αναθέσεις;
Θα έπρεπε ο Δήμος να είναι κινητήριος μοχλός και να προσφέρει ποιότητα ζωής. Όποιος θέλει να κάνει παραπλανητική επικοινωνία και να προσπαθεί να πείσει αυτόν που παλεύει σε αυτή την πόλη, ότι όλα είναι καλώς καμωμένα , σας τονίζω ότι πρόκειται για μεγάλη επικοινωνιακή απάτη.
Οι υποστηρικτές της παρούσας Δημοτικής Αρχής, είναι αυτοί που βρίζουνε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.
Δίνεται ένας προεκλογικός αγώνας λογικός και βλέπουμε ότι θα μείνουν λίγοι αυτοί που καθυβρίζουν. Θα πρέπει το ρεπορτάζ να αναδείξει πόσοι από τους δημοτικούς συμβούλους έχουν δώσει απευθείας αναθέσεις σε συγγενείς τους, γιατί η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί από τέτοια φαινόμενα.
Εκπροσωπώ μια γενιά που εισήλθε στην παραγωγική διαδικασία εν μέσω κρίσης. Εμείς δεν έχουμε να απολογηθούμε σε τίποτα και σε κανέναν. Εγώ εργάζομαι από 23 ετών.
Στην πολιτική ζωή του τόπου, υπήρξαν φαινόμενα που οδηγήσαν σε αυτή την κατάσταση τη χώρα, όπως εργολάβοι να εμπλέκονται αυτοί ή συγγενείς τους, στην πολιτική ζωή. Δε γίνεται να είσαι προμηθευτής, εργολάβος και συγγενής σου να βάζει υποψήφιος με τη Δημοτική Αρχή.

– Ένα μεγάλο θέμα που προέκυψε ήταν με τους λογαριασμούς ύδρευσης στα σχολεία…
Ο Δήμος, στοχοποιεί και διασύρει λειτουργούς εκπαίδευσης. Βρεθήκαμε και συζητήσαμε από κοντά με τους δύο Διευθυντές των βαθμίδων εκπαίδευσης στη Μαγνησία.
Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
Από το 2017 υπάρχει Νόμος βάσει το οποίου οι σχολικές επιτροπές είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν από τα χρήματα που λαμβάνουν το κόστος για το νερό.
Αντί να εφαρμόσουν αυτά που λέει ο Νόμος για τους αιρετούς των σχολικών επιτροπών και να βγουν ο κ. Γαλάτης και η κα Κότογλου να πούνε ότι έπρεπε να αποδίδουμε τα χρήματα στη ΔΕΥΑΜΒ, αυτοί διασύρουν τους εκπαιδευτικούς.

– Για το στρατόπεδο Γεωργούλα, τι προβλέπεται;
Το ζήτημα με αυτές τις μεγάλες εκτάσεις είναι ότι η πρόβλεψη του ΓΠΣ που είναι Νόμος, είναι ότι αν έφευγε το στρατόπεδο, θα γινόταν πάρκο με μικρές εμπορικές χρήσεις και υπήρχε απόφαση και του πρώην Δήμου Ν. Ιωνίας για πνεύμονα πρασίνου.
Όταν λέμε για αλλαγή χρήσης και χωροθέτησης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, τις παραμέτρους που υπάρχουν στο σήμερα. Εν έτη 2019 έχουμε τεράστια οικονομική κρίση. Μια αλλαγή είναι εύθραυστη.
Το υπουργείο εμπλέκεται στον πολεοδομικό μας ιστό και θέλει να μας καταργήσει μια χρήση.
Μετά από τέσσερις μήνες αφυπνιστήκανε στο Δήμο, γιατί ανησύχησε η τοπική κοινωνία

– Για τον αθλητισμό και τις ομάδες της πόλης;
Ο Ολυμπιακός Βόλου κι η Νίκη Βόλου, είναι ιστορικές ομάδες που προσφέρανε, προσφέρουν και θα προσφέρουν στον τομέα του αθλητισμού μέσα στην πόλη. Ο Ολυμπιακός Βόλου και Νίκη Βόλου παίζουν ποδόσφαιρο που μπορούν να το παρακολουθήσουν οικογένειες.
Μεγάλωσαν γενιές και μέσω των διοικήσεων υπήρξανε άνθρωποι με μεράκι. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε τον αθλητισμό που διαχέεται μέσα στην κοινωνία. Οι δύο ομάδες έχουν τις ακαδημίες κι χιλιάδες παιδιά που έχουν ζήσει τον αθλητισμό κι έχουν αναδειχθεί. Η πόλη μας έχει επίπεδο στον αθλητισμό. Και φυσικά δεν είναι οι μόνες ομάδες. Έχουμε πλούσια αθλητική ιστορία στην πόλη, αλλά και στο νομό γενικότερα.
Δε με ενδιαφέρει τι είναι η ομάδα του ΝΠΣ. Δε με ενδιαφέρει αν ήρθε κάποιος επενδυτής και αν αποδίδει κάτι στην πόλη. Ήρθε μια ομάδα από το πουθενά και βρήκε «στρωμένα χαλιά» στις δομές του Δήμου για να κάνει τη δουλειά της. Οι δομές του Δήμου είναι να προσφέρουν αθλητισμό σε όλες τις ηλικίες. Να μας πούνε στο ΝΠΣ σε ποια παιδιά προσφέρει αθλητισμό μέσα στην πόλη… Θα έχει ενδιαφέρον.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.