Νίκος Αγγελής: «Ψάχνουμε για ακόμη έναν χρόνο… εργάτες για τις καλλιέργειές μας»!

«Η πολιτεία να δώσει κίνητρα για να εργαστούν νέοι άνθρωποι, ακόμη και μέσω του ΟΑΕΔ»

Για ακόμη μια χρονιά οι αγρότες της Μαγνησίας ψάχνουν εναγωνίως να βρουν εργάτες για να εργαστούν στις καλλιέργειες, όμως σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή κ. Νίκο Αγγελή, αυτοί είναι δυσεύρετοι. Όπως επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή οι Έλληνες δεν ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, αν και το μεροκάματο είναι στα 35 ευρώ και παρέχεται ασφάλιση.
«Το μεγαλύτερο θέμα που έχουμε αυτή την περίοδο, όπως σε όλο τον κόσμο είναι το οικονομικό. Καθημερινά θέλουμε εφόδια. Όμως έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους εργάτες. Είναι ένα πρόβλημα που το λέω κάθε χρόνο, αλλά δεν λύνεται. Ψάχνουμε να βρούμε εργάτες και δεν μπορούμε. Θέλω εργάτες για παράδειγμα για τα βερίκοκα. Ψάχνω εδώ και μία εβδομάδα και δεν βρίσκω πουθενά. Δεν υπάρχουν ούτε αλλοδαποί. Οι Έλληνες δεν ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, οι αλλοδαποί φεύγουν και λόγω ακρίβειας, πηγαίνουν σε άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής και τόνισε πως ένας εργάτης σε αγροτικές καλλιέργειες αμείβεται με 30-35 ευρώ μεροκάματο και του παρέχεται και ασφάλεια.
Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, που ο έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής τονίζει πως θα πρέπει και η πολιτεία να δώσει κίνητρα για να εργαστούν νέοι άνθρωποι στις καλλιέργειες, ακόμη και μέσω του ΟΑΕΔ.

Εισάγουμε το 80-90% των προϊόντων

Σε ότι αφορά δε τις καλλιέργειες ο ίδιος σημείωσε πως η αγροτική οικονομία έχει πολλά προβλήματα, τα οποία τώρα διογκώνονται και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Μας έκλεισαν όλα τα εργοστάσια και τις μεταποιητικές μονάδες που είχαμε και βλέπουμε σήμερα ότι δεν έχουμε διατροφικά προϊόντα. Στα μάρκετ δεν υπάρχει πολλή ζάχαρη, λάδια κτλ., ενώ αυτά τα προϊόντα, τα είχαμε. Αφού τα είχαμε, γιατί τα χαλάσαμε; Και με τον πόλεμο βλέπουμε ότι θα είμαστε ελλειμματικοί και στην ζάχαρη και σε άλλα προϊόντα», σχολίασε.
Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να εξασφαλίσει διατροφικά προϊόντα για τον λαό. «Πρέπει να ανοίξουν δύο μονάδες ζάχαρης τουλάχιστον να τις οργανώσουν σε πρώτη φάση. Χρειαζόμαστε και μαλακό σιτάρι , που βάζαμε παλιά και κάναμε εξαγωγή και τώρα δεν μας φτάνει. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση των παραγωγών με το κράτος για να οριστεί μία κατεύθυνση. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια στα συλλαλητήρια λέγαμε πως όλα αυτά τα μέτρα ήταν καταστροφή για την ελληνική γεωργία και κοινωνία γιατί σήμερα εισάγουμε το 80-90% των προϊόντων, ενώ υπάρχουν προϊόντα που έρχονται από τις τρίτες χώρες με δηλητήρια που εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε εδώ και 20 χρόνια και είναι επικίνδυνα για την υγεία μας», επεσήμανε ο κ. Αγγελής.

Καλές τιμές φέτος στα προϊόντα- Καλλιεργούν
λιγότερα στρέμματα λόγω της ακρίβειας

Στο μεταξύ σε ότι αφορά τις καλλιέργειες, ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι όλα τα προϊόντα φέτος θα δώσουν καλές τιμές στους παραγωγούς, οι οποίοι όμως με τις ανατιμήσεις δεν ξέρουν πόσο θα είναι το τελικό κόστος παραγωγής.
Βέβαια σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι λογικό να υπάρχει μια αύξηση στην πρώτη ύλη και στον καταναλωτή να φτάνει το προϊόν σε υπέρογκη τιμή, όπως γίνεται με το ψωμί. «Εμείς λέμε ότι αυξάνεται το κόστος παραγωγής και θα αυξηθεί η τιμή του προϊόντος, με αυτή την έννοια όμως βρίσκουν αφορμή και αυξάνουν π.χ . το ψωμί. Ενώ εμείς πουλήσαμε πέρυσι μ.ο. 30 λεπτά, το ψωμί πήρε τρεις αυξήσεις. Εάν πάρουμε την πρώτη ύλη που αυξήθηκε τρία λεπτά με το 2,40 που κάνει το ψωμί είναι τεράστια η διαφορά.
Αυτή την ψαλίδα πρέπει να την κλείσουμε και όλοι θα μπορούμε να έχουμε και κάποιο κέρδος. Αυτό πιστεύω πως γίνεται», είπε ο κ. Αγγελής τονίζοντας πως και η πολιτεία πρέπει να δώσει λύσεις για την ακρίβεια και να υπάρχει και συζήτηση με τους παραγωγούς, ώστε να καταρτιστεί σχέδιο για να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή.

Το βαμβάκι θα φθάσει το 1 ευρώ το κιλό;

Σε ότι αφορά το βαμβάκι που γίνεται λόγος ακόμη και για 1 ευρώ πώληση από τους αγρότες, ο κ. Αγγελής επεσήμανε ότι φέτος οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι μειωμένες κατά 20% , καθώς πολλοί φοβήθηκαν να καλλιεργήσουν εξαιτίας του κόστους παραγωγής συνδυαστικά με την ενέργεια, μιας και μπορεί ο αγρότης να πληρώσει ακόμη και 150 ευρώ το στρέμμα.
« Πρέπει να έχουμε και χρήματα αποθηκευμένα για να πληρώνουμε κάθε μήνα τη ΔΕΗ. Εγώ πρέπει να έχω 10.000 ευρώ αποθηκευμένα για να πληρώσω τη ΔΕΗ το καλοκαίρι και ο κόσμος άκουσε όλα αυτά και δεν έβαλε πολλά βαμβάκια κι έβαλε πολλά σιτάρια. Αλλά κι εκεί υπάρχει κόστος γιατί θα βάλουμε σε λίγο τις μηχανές να αλωνίσουμε σιτάρια κι αυτό σημαίνει 1500 ευρώ καύσιμα την ημέρα. Είναι τεράστια τα προβλήματα», τόνισε ο ίδιος, που ευχήθηκε φέτος η τιμή του βαμβακιού να ξεπεράσει τα 0,50 ευρώ, δίνοντας έστω μια ανάσα στους παραγωγούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.