Οντόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά με click away»

Προαναγγέλλοντας συντονισμένες ενέργειες για ακύρωση της απόφασης

Στον απόηχο των ανακοινώσεων Γεωργιάδη για τη λειτουργία της αγοράς και του λιανεμπορίου με πρακτική click away, οι εκπρόσωποι των εμπόρων αντέδρασαν άμεσα, με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Βόλου Απόστολο Οντόπουλο, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή να τονίζει ότι πρόκειται για μία πρακτική που δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο κ. Οντόπουλος σημείωσε ότι εδώ και μέρες έχουν αναφέρει όλοι οι παραγωγικοί φορείς με συνεχή υπομνήματα ότι το click away δεν μπορεί να εφαρμοστεί. « Είναι μία πρακτική που δεν έχει πεδίο εφαρμογής στις επιχειρήσεις που εμείς εκπροσωπούμε και είναι γνώριμη στις επιχειρήσεις που έχουν e-shop αλλά σε τοπικό επίπεδο έχει μόνο το 15% των μελών μας. Οπότε αυτομάτως τίθεται εκτός το 85% των τοπικών επιχειρήσεων» τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο ήδη για κινήσεις προςε ακύρωση αυτής της πρακτικής, καθώς θεωρεί ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.  Μάλιστα, ήδη συντάσσεται επιστολή με παραλήπτες τόσον τον Πρωθυπουργό όσο και τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς βουλευτές.

Για μία ακόμη φορά εξάλλου ο κ. Οντόπουλος υποστήριξε ότι ο Δεκέμβριος φέρνει το 30% του τζίρου όλης της χρονιάς και για κάποιες επιχειρήσεις ακόμη και το 50%. Όσον αφορά τις δυσκολίες της εφαρμογής του click away, ο πρόεδρος του ΕΣΒ σημείωσε ότι: «Δεν μπορεί να δουλέψει αυτή η πρακτική ούτε τηλεφωνικά, καθώς η λογική είναι να μεταβαίνει ο καταναλωτής στα καταστήματα απλά για να παραλαμβάνει το προϊόν με τις πληρωμές να έχουν προηγηθεί ηλεκτρονικά. Από την άλλη με τις τηλεφωνικές παραγγελίες και ενώ περιμένουμε εξειδίκευση των μέτρων, ο υπουργός είπε ότι οι πληρωμές θα γίνονται με ασύρματα pos έξω από το κατάστημα. Αυτό δεν είναι εφικτό, αφού τα καταστήματα δεν έχουν προμηθευτεί ασύρματα pos γιατί δεν τα χρειάζονταν, σε αντίθεση με εστιατόρια πχ».

Αναφέροντας βέβαια ότι η μέχρι τώρα στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας δεν καλύπτει τον Δεκέμβριο, καθώς και ότι οι έμποροι απαιτούν γενναία μέτρα χωρίς να περιλαμβάνουν κάποια επιστροφή από την πλευρά τους, ο κ. Οντόπουλος υπογράμμισε ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση για το θέμα λειτουργίας της αγοράς, καθώς και ότι ήρθαν στο προσκήνιο εντός lockdown πρακτικές που ευνόησαν συγκεκριμένους κλάδους.

«Είδαμε συνωστισμούς που ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο και εύνοια προς τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις και να υπενθυμίσω σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών, ότι είμαστε από τους κλάδους με τη μικρότερη διασπορά κορωνοϊού. Τα καταστήματά μας είναι καθ’ όλα ασφαλή και είναι και περιοχές που δεν έχουν τόσο μεγάλο φορτίο όσο κάποιες άλλες. Δεν μπορώ να σας πω για άλλο σχέδιο αλλά θα μπορούσε να γίνει διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς για εφαρμόσιμες πρακτικές» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.